Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

Βενιζέλος ή Παπανδρέου;


Γεια χαρά και πάλι!

Σχετικά με την αναταραχή που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τις ενδοκομματικές εκλογές που θα γίνουν στις 11 Νοεμβρίου θα ήθελα να εκφράσω τις ταπεινές μου απόψεις.
Απευθύνομαι, καταρχάς σε όλους τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ αλλά και σε όσους δεν παίρνουν το θάρρος ή την απόφαση να κατηγοριοποιηθούν σε κόμματα. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε την ψήφο μας στον Ευάγγελο Βενιζέλο ως νέο αρχηγέτη του ΠΑΣΟΚ για τους παρακάτω πολύ απλούς λόγους:

O κύριος Παπανδρέου προσπάθησε. Του δόθηκε η πολύτιμη αυτή ευκαιρία να αγωνιστεί για την Ελλάδα, να διεκδικήσει την ηγεσία και την κυβέρνηση της πατρίδας και να μας δείξει για το τι είναι ικανός. Το αποτέλεσμα? 2 συνεχόμενες ήττες. Συγκεκριμένα στις εκλογές του 2004 και στις εκλογές του 2007. Δε λέω…. Είναι μορφωμένος, σπουδασμένος, άνθρωπος αρχών, ηθών και ευαισθησίας προς τον άνθρωπο και γενικότερα τις αξίες. ‘Όμως δεν φτάνουν μόνο αυτά. Καλώς ή κακώς η πολιτική απαιτεί κι άλλα προσόντα όπως αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση, δυναμισμό, πυγμή, πάθος, πονηριά, στρατηγική και ανελέητη σκληρότητα προς τους αντιπάλους.
Τον κύριο Βενιζέλο, λοιπόν, όλα αυτά τον διέπουν. Τουλάχιστον μπορεί και μας πείθει ότι τα κατέχει. Τώρα που είπα πείθει, η πειθώ είναι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο για σίγουρη επιτυχία στο πολιτικό προσκήνιο. Αυτό που κάποιοι ονοματίζουν αλαζονεία, εγώ το λέω ανάληψη ευθυνών. Ε ναι, γιατί όταν δε μιλάει ο ένας, πρέπει κάποιος άλλος να τα πει. Να δείξει στον ελληνικό λαό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μείνει πίσω. Και αυτό πρέπει να σκεφτούμε όλοι. ‘Ότι για να πάμε μπροστά θα πρέπει να γίνει μια ανανέωση. Και όχι απλά μια ανανέωση τακτικών αλλά προσώπων. Και κυρίως αυτό του αρχηγού. Ο κύριος Ε. Βενιζέλος είμαι σίγουρη πως έχει να προσφέρει πάρα πολλά. Τόσα χρόνια περίμενε και περίμενε και περιμέναμε κι εμείς μαζί του και τι καταλάβαμε; ‘Έφτασε λοιπόν η στιγμή αυτή η άσκοπη αναμονή να τελειώσει και να πάρει ο ίδιος στα χέρια του τα ηνία της εξουσίας.
Να ξεκαθαρίσω πως εγώ δεν έχω κανένα προσωπικό συμφέρον από την εκλογή του κύριου Βενιζέλου ως αρχηγού του κόμματος ή όχι. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το ΠΑΣΟΚ να είναι το επόμενο κόμμα κυβέρνησης με , βασικά, έναν άξιο και ισχυρό νέο αρχηγό.

Παρακαλώ θα το εκτιμούσα πολύ αν μου γράφατε και τις δικιές σας απόψεις επί του θέματος.

Ευχαριστώ.

12 σχόλια:

Ανδρεας είπε...

Tό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ αγαπητή Σοφία δεν είναι τα πρόσωπα.Ο Παπανδρέου πλήρωσε την δεξιά στροφή του κινήματος την εποχή Σημιτη.Και ο ίδιος άλλωστε υπήρξε κορυφαίος υπουργός του όπως και ο Βενιζέλος.Δεν ειμαι σίγουρος αν ο Βενιζελος (συνυπευθυνος αυτης της εποχής) μπορεί να πείσει.Εχω ζήσει μεγάλες κρίσεις του ΠΑΣΟΚ απο το 1980 και πιστεύω οτι είναι η μεγαλύτερη.Δυστυχως δεν υπαρχει ενας ηγέτης με το μέγεθος του Ανδρέα Παπανδρεου να τους συγκρατήσει μη διαλυθουν.Σαν παλιο μέλος του κινηματος ελπίζω να ακούσουν επιτέλους τη φωνή του λαού για το καλό όλων μας.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Σοφία και καλώς ήρθες στα ιστολόγια!
Είδα το σχόλιό σου στο blog του κ.Βενιζέλου και μου έκανε εντύπωση η υποστήριξή σου στο πρόσωπό του, γι'αυτό μπήκα και στο δικό σου ιστολόγιο να διαβάσω τις απόψεις σου.

Είμαι από αυτούς που δεν είναι (καλώς ή κακώς) κατηγοριοποιημένοι σε κόμματα, αλλά που έχουν τη δικιά τους πολιτική άποψη. Το ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε 2 εκλογικές αναμετρήσεις δεν σημαίνει αποκλειστικά ότι δεν έχει "καλή ομάδα" ή "καλό προπόνητη", αλλά σε αυτό συνέβαλλαν πολλοί λόγοι, όπως η προηγούμενη άσκηση της πολιτικής του, η μη αναγνώριση των σφαλμάτων του, η απομάκρυνση από τις σοσιαλιστικές του θέσεις, η απουσία του Ανδρέα (δεν μπορούμε να μην το αναφέρουμε) και άλλοι.

Για κάποιους πολίτες είναι αρκετό ένας πολιτικός αρχηγός να είναι μορφωμένος, ευφυής και καλός διαχειριστής των πολιτικών θεμάτων. Για το μεγαλύτερο μέρος του λαού όμως ο αρχηγός πρέπει να είναι ηγέτης, πρέπει να πείθει. Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Γιωργάκης δεν έπειθε και δεν πείθει, τουλάχιστον όσο θα έπρεπε. Παρόλαυτα εγώ θα έλεγα να ψάξουμε πιο βαθιά την αιτία της λαϊκής αποδοκιμασίας προς το ΠΑΣΟΚ, ίσως στις ιδέες και στις θέσεις του, οι οποίες θα πρέπει εκτός από ξεκάθαρες και σταθερές, να εφαρμόζονται αποδεδειγμένα προς όφελος του λαού.

Όσα αναφέρω παραπάνω δεν επιθυμούν βέβαια σε καμία περίπτωση να μειώσουν την προσωπικότητα του κ. Βενιζέλου, τον οποίο, από τα λίγα που γνωρίζω, θεωρώ έναν από τους πιο αξιόλογους σοβαρούς και ικανούς πολιτικούς της χώρας μας.

Αν εσύ ενδιαφέρεσαι "το ΠΑΣΟΚ να είναι το επόμενο κόμμα κυβέρνησης", εγώ εύχομαι, αν το ΠΑΣΟΚ έχει την επόμενη εξουσία, η κυβέρνησή του να κάνει πράξη τις αδιαπραγμάτευτες ιδέες και αξίες του, βασισμένες στις αρχές που βρίσκονται και στην ιδρυτική του διακήρυξη: "εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατία". Ο τρόπος διακυβέρνησης θα πρέπει να σεβαστεί τα πιστεύω και τα οράματα που το ίδιο ενέπνευσε στο λαό ("μια Ελλάδα που να ανήκει στους Έλληνες").

Σ' ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σου να δεχτείς την άποψή μου στο blog σου και σου εύχομαι καλή συνέχεια.
Συγγνώμη αν σε κούρασα ;-)

Ανώνυμος είπε...

Eνώ με τον Τζουμάκα και τον Παναγιωτακόπουλο το πασοκ θα πάει καρφωτό στο μέλλον, αντρέα.
Αφήστε τον Σημίτη στην ησυχία του. Δεν ανακατεύεται, οπότε μην τον ανακατεύετε κι εσείς.

Καλώς ήρθες στην μπλογκόσφαιρα Σοφία. Συνέχισε.

Tην αγάπη μου στην πόλη που με μεγάλωσε!

Sofia Maria Angelara είπε...

Χαίρομαι πολυ να βλέπω να μου απαντάτε. Συνεχίστε. Κάθε άποψη τεκμηριωμένη γίνεται δεκτή.
Αν κατα τη γνώμη σας δεν είναι ικανός ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος, ποιά θέλετε να είναι η τρίτη υποψηφιότητα; Διαμαντοπούλου, Πάγκαλος, Λοβέρδος;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Σοφία, το ζητούμενο δεν είναι να κάνουμε μια "πασαρέλα" υποψήφιων αρχηγών, με προσόντα και ερωτήσεις ικανοτήτων, αλλά να αναζητήσουμε την αλήθεια.
Πράγματι ένας ικανός ηγέτης μπορεί να συσπειρώσει το λαό γύρω από το κόμμα του και να ξεπεράσει τις δυσκολίες (π.χ. ο Αντρέας επανεκλέχτηκε το 1993 παρά τα σκάνδαλα της δεκαετίας του 1980, ενώ ο Γιωργάκης δεν μπόρεσε να ανανεώσει το ΠΑΣΟΚ μετά την οκταετία Σημίτη).
Η κυβέρνηση Σημίτη επέλεξε να απομακρυνθεί από το λαό (μπορεί και να μη γινόταν αλλιώς), με αποτέλεσμα να κυβερνά για την εξουσία, για τους λίγους και εύπορους, για τους επιχειρηματίες. Ξέχασε το μήνυμά του "μια Ελλάδα που να ανήκει στους Έλληνες", τονίζοντας κάποτε την ανάγκη να αποδεσμευτεί από το κεφάλαιο, από την εκμετάλλευση, από τα ξένα συμφέροντα. Ξέχασε ότι αναφερόταν σε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες, στο ΛΑΟ.
Αυτή είναι η ταπεινή μου άποψη για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, και το μέλλον του θα κριθεί από τις αξίες οι οποίες θα καθορίσουν και τους νέους στόχους του.

Ανώνυμος είπε...

Γνώμη μου κοπελιά είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του σαν κόμμα και πρέπει να διαλυθεί και στελέχη του να ενωθούν με την υπόλοιπη αριστερά, ώστε αυτή να δυναμώσει και να χτυπήσει τη Δεξία, που δείχνει αχτύπητη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Πηγαιντε το ΠΑΣΟΚ ολο και πιο αριστερα για να κερδισουμε εμεις οι Δεξιοι και παλι. Οποιος καταλαβε καταλαβε

Ανώνυμος είπε...

λαμογια ολοι τους ειναι .

μονο τα φραγκα που εχουν βγαλει με τις απατεωνιες του χρηματιστηριου και με τις μιζες απο τα δημοσια εργα φτανουν για να ζησουν και τα τρις-εγγονα τους

Clandestino είπε...

"να πάρει στα χέρια του τα ηνία της εξουσίας" .... Αυτό είναι το πρόβλημα με το Βενιζέλο και με το ρεύμα του ΠΑΣΟΚ που εκφράζει. Ότι έχουν αυτοσκοπό την εξουσία. Το κόμμα-κράτος δηλαδή. Πέραν τούτου θα ήθελα να παρατηρήσω, ότι τις εκλογές δεν τις έχασε ο Παπανδρέου. Τις εκλογές τις έχασε ένα ΠΑΣΟΚ που μετέβαινε ολοένα και δεξιότερα όταν ήταν στην εξουσία. Ο Βενιζέλος δεν μπορεί να κάνει πράξη τη στροφή προς τα αριστερά γιατί πολύ απλά δεν ανήκει στην αριστερά.

Ανώνυμος είπε...

Η αλαζονία και η κυνικότητα είναι χαρακτηριστικά του ανθρώπου που γνωρίζει την τιμή κάθε πράγματος αλλά δεν γνωρίζει την αξία κανενός.
Η αρχομανία είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου με μεγάλη αυτοπεποίθηση αλλά με χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Η αμετροέπεια είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου που δεν έχει υπομονή.
Η αρπακτική διάθεση είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου που δεν έχει αρχές.
Η έλλειψη αλληλεγγύης στους συντρόφους σου σε μια δύσκολη στιγμή είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου που δεν διστάζει να περιφέρει την μωροφιλοδοξία του.
Η έλλειψη καθαρών πολιτικών θέσεων είναι χαρακτηριστικό του πολιτικού που τα θέλει όλα χωρίς να προσφέρει τίποτα.
Η ροπή προς την υπερβολή είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου που νιώθει συνεχή έλλειψη αναγνώρισης από τους άλλους.
Συμπέρασμα: Η χωρίς μέτρο, αρχές και αξίες εφόρμηση προς όποιο αξίωμα καταδεικνύει άνθρωπο κατώτερο των περιστάσεων ο οποίος θα καταστεί μοιραίος και θλιβερός στο μέλλον, ιδίως για όσους τον στήριξαν και πίστευσαν σε αυτόν.
Πολύ φιλικά,
ένας ταπεινός άνθρωπος.

Ανώνυμος είπε...

Αλλάζουν τα δεδομένα στο κομματικό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ. Μετά την αποτυχία εφαρμογής του σχεδίου κατάληψης «με ρεσάλτο» του Κινήματος, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καψής, από τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος είχε ετοιμαστεί από καιρό για να είναι ο επόμενος αρχηγός του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, οι εγκέφαλοι του παρασκηνίου το ξανασκέφτονται.
Ο στόχος παραμένει ίδιος: Η ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου και η αντικατάστασή του με κάποιον δικό τους άνθρωπο. Γι αυτό και ο Γιώργος υπονομεύθηκε σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Και είναι χαρακτηριστικό πως έκανε τρία χρόνια στην ηγεσία του Κινήματος για να δει ένα πρωτοσέλιδο υπέρ του στις θεωρούμενες φιλικές προς αυτόν εφημερίδες.
Την ίδια στάση ή μάλλον χειρότερη κράτησαν και τα «φιλικά» κανάλια, τα οποία μεγέθυναν οτιδήποτε δεν πήγαινε καλά στο ΠΑΣΟΚ, είτε αυτό ήταν σημαντικό είτε ασήμαντο, ενώ την ίδια στιγμή κατάπιναν "την κάμηλο" της κυβερνητικής ανικανότητας και της επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα.
Το σκηνικό της υπονόμευσης συνεχίστηκε μέχρι τις εκλογές, ώστε να είναι σίγουρη η έκβαση της εκλογικής διαδικασίας και να μπορέσουν, στη συνέχεια, να οδηγήσουν τα πράγματα εκεί που ήθελαν.
Πρώτη τους επιλογή, για διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος, πρωταγωνιστής της εσωστρέφειας με τη βοήθεια και του Γιάννη Πρετεντέρη. Ο οποίος έθετε κάθε φορά, από «Το ΒΗΜΑ» το θέμα γύρω από το οποίο θα κινούνταν η κριτική των βουλευτών κατά της ηγεσίας, καθώς οι βουλευτές έχουν εθιστεί στο να ξεκινούν τη μέρα τους διαβάζοντας την πρωινή εφημερίδα του Λαμπράκη και ειδικότερα τις στήλες «Πανδώρα», «Βηματοδότης» και τη στήλη του Πρετεντέρη.
Από κοντά και το συγκρότημα Μπόμπολα, με το «Έθνος» και το Μέγκα (στο οποίο εκείνος καθορίζει τη γραμμή) και έχει μεγάλα συμφέροντα στα δημόσια έργα και άνθρωπό του στην κυβέρνηση Καραμανλή, από την οποία συνεχίζει να παίρνει όλα τα μεγάλα έργα, τον Γιώργο Σουφλιά. Ο οποίος "τα έχει βρει" και με τον Λαμπράκη.
Λαμπράκης και Μπόμπολας, στα 3,5 χρόνια που ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκαν αρκετές φορές μαζί του.
Τα θέματα που συζητούσε μαζί τους αφορούσαν… τις ασθένειες στον τρίτο κόσμο, το AIDS, την καρέτα-καρέτα κλπ, κάνοντας έτσι σαφές πως δεν είχε καμία πρόθεση να συζητήσει θέματα διακυβέρνησης και συμφωνιών ανάθεσης έργων ή ρύθμισης των τεράστιων χρεών τους, που θα ισοδυναμούσε με χάρισμα.
Για όλα αυτά τα θέματα, οι «εκδότες του δημοκρατικού χώρου», είχαν πολύ καλύτερη συνεργασία με τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο "τα βρήκαν" και αναβαθμίστηκαν από «νταβατζήδες» σε έντιμους επιχειρηματίες. Ο Καραμανλής δεν είχε πρόβλημα "να τα βρει μαζί τους", κατά τη λογική «η δουλειά να γίνεται κι εγώ να είμαι στην εξουσία».
Οι δύο εκδότες ασκούν μεγάλη επιρροή σε αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τον Χρ. Λαμπράκη να επηρεάζει περισσότερους βουλευτές απ΄ ότι ο Γ, Μπόμπολας. Η επιρροή του πρώτου ασκείται σε βουλευτές που έχουν στηρίξει και τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ο δεύτερος έχει προτιμήσει το «εκσυγχρονιστικό» στρατόπεδο.
Το σχέδιο αφορούσε στη γρήγορη κατάληψη του ΠΑΣΟΚ, μέσω, πάντα, δημοκρατικών διαδικασιών , τις οποίες θα κατεύθυναν τα στελέχη που εκείνοι επηρεάζουν. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Βενιζέλος και οι δικοί του εκθείασαν την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου.
Ο Γιώργος κατάλαβε γρήγορα(μετά την...σφαλιάρα) "που πηγαίνει το πράγμα" και άλλαξε έγκαιρα στάση, παραπέμποντας σε ευθετότερο χρόνο την όλη υπόθεση.
Από τη στιγμή που η εξ΄ εφόδου κατάληψη του Κινήματος δεν πέτυχε, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, άρχισε να αντιμετωπίζεται ως «καμένος», όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Το σχέδιο, πάντως, της αντικατάστασης του Γιώργου δεν άλλαξε, παρά το ότι ο Σταύρος Ψυχάρης, που θεωρείται ότι κινεί τα νήματα, με το δικό του ιδιόμορφο τρόπο, λέει, πλέον, για τον Βαγγέλη ότι «δεν έχει έρμα».
Η αποδοχή της μετάθεσης των διαδικασιών για την ανάδειξη Προέδρου για το Νοέμβριο, από μέρους του Β. Βενιζέλου, αποτελεί έμμεση αναγνώριση της αποτυχίας του αρχικού σχεδίου. Αυτό που δεν κατάλαβε το πληθωρικό, κατά τα άλλα, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι η μετάθεση δεν λειτουργούσε υπέρ του αλλά εναντίον του.
Γνωρίζοντας την εξέλιξη των πραγμάτων από την προηγούμενη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Χρ. Λαμπράκης, από «Τα ΝΕΑ», ανήγγειλε, την ημέρα της συνεδρίασης, τις διεργασίες για τη δημιουργία «τρίτου πόλου».
Ήταν, ίσως, ο λόγος για τον οποίο ο Β. Βενιζέλος συμφώνησε στη μετάθεση, θεωρώντας, ίσως, ότι θα έχει χρόνο να το ξανασυζητήσει. Ίσως να είναι και ο λόγος για τον οποίο εμφανίσθηκε εκνευρισμένος στη συνεδρίαση του οργάνου, στη διάρκεια της οποίας, όπως αναφέρθηκε, είχε συμπεριφορά τηλεοπτικού δημοσιογράφου, σχολιάζοντας τους πάντες και τον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς να παρουσιάσει ο ίδιος τις θέσεις του.
Την ίδια μέρα εκνευρισμένος εμφανίσθηκε και ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος «βγήκε» σε όλα τα ραδιόφωνα και τα κανάλια, για να υποστηρίξει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζεται από τη δεξιά.
Η ουσία είναι ότι αναζητείται η «τρίτη λύση», η οποία, αν δεν υπάρξει άλλος τρόπος, θα αναδειχτεί μέσα από μια όξυνση της αντιπαράθεσης Παπανδρέου-Βενιζέλου, η οποία θα υποστηριχθεί ότι απειλεί με διάσπαση το ΠΑΣΟΚ, ώστε να εμφανιστεί ως ενωτική και υπεράνω «προσωπικών διαφορών», η λύση που θα έχει ετοιμαστεί στο παρασκήνιο.
Η λύση αυτή περιλαμβάνει, εναλλακτικά, δύο ονόματα. Της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία έχει την υποστήριξη του συγκροτήματος Μπόμπολα και του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος στηρίζεται από το συγκρότημα Λαμπράκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ένας από τους δύο θα είναι ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Όσο ο Γιώργος στέκεται όρθιος και οι επιθέσεις που δέχεται δεν τον ρίχνουν στο «καναβάτσο», οι επιλογές μπορεί να αλλάζουν μέχρι να βρεθεί τρόπος να γονατίσει ή να το πάρουν απόφαση ότι δεν πρόκειται να επιβάλουν τη λύση της αρεσκείας τους.