Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Στην παρουσίαση του βιβλίου του...


7 Φεβρουαρίου 2008,


7 η ώρα το απόγευμα θα πραγματοποιούταν η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευ. Βενιζέλου στην αίθουσα της παλαιάς βουλής, στην πλατεία Κολοκοτρώνη στην Αθήνα. Ο τίτλος; "Προς μία μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία". Υπότιτλος: Οι θεσμικές προϋποθέσεις μιας άλλης πολιτικής.


Εγώ ξεκίνησα από τη Θεσ/νίκη όπου μένω, παίρνοντας το αεροπλάνο για Αθήνα μεσημέρι. Αφού περιηγήθηκα λίγο στην πρωτεύουσα μέχρι να περάσει η ώρα, κατά τις 6 και μισή πήγα στο ιστορικό μουσείο.


Μπαίνω μέσα και ήδη είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος. Το βιβλίο πουλιόταν στο προθάλαμο της αίθουσας. Μέσα επικρατούσε φοβερός συνωστισμός.


Κατά την αναμονή του κύριου Βενιζέλου, πολλά επιφανή πρόσωπα έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Βουλευτές όπως οι Παπουτσής, Σκανδαλίδης, Κουλούρης, Βάσω Παπανδρέου, Ευθυμίου, Καϊλή, Κακλαμάνης, Καστανίδης, Λοβέρδος, Ραγκούσης και φυσικά ο πρόεδρος Γ. Παπανδρέου και ο γραμματέας του Αθανασάκης. Επίσης ο γνωστός δημοσιογράφος του mega Ιορδάνης Χασαπόπουλος. Και η γυναίκα του Βενιζέλου όμως κυρία Λίλα Αποστ. Μπακατσέλου ήταν παρούσα.


Τελικά ο Κύριος Βενιζέλος κατέφθασε λαμπερός όσο ποτέ. Άρχισε την ομιλία του ευχαριστώντας όλους εμάς τους παρευρισκόμενους και κυρίως τον κύριο Παπανδρέου που τον τίμησε με την παρουσία του. Συνέχισε μιλώντας περί μιας "μετα-αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας" και το τι σημαίνει τελικά αυτή η αλλαγή για την οποία γράφει.


Αφού τελείωσε, καταχειροκροτήθηκε από όλους. Και τώρα ήταν η στιγμή του χαιρετισμού και των συγχαρητηρίων. Κι εγώ με τη σειρά μου τον συγχάρηκα και του ζήτησα να μου κάνει μια αφιέρωση στο πρώτο φύλλο του βιβλίου. "Με την αγάπη μου, τις ευχαριστίες μου και όλες μου τις ευχές".


Το βιβλίο θα το διαβάσω εν ευθέτω χρόνω και θα δημοσιεύσω μια προσωπική μου κριτική.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λευτεριά στην Ευη Τσέκου

Ανώνυμος είπε...

Σοφια γεια σου!
Να σου υπενθυμισω κατι?
Υπαρχει ζωη και εκτως πολιτικης.
Ισως και να το ξερεις. Ισως ομως και οχι. Εχω συναντησει κι αλλα παιδια που το μονο που τους απασχολει 24 ωρες την μερα ειναι η πολιτικη. Τα παιδια αυτα τα λυπαμαι. Οταν ειδα το 19 στο προφιλ σου με στενοχωρησες...
Ελπιζω να κανω λαθος.

Φιλια ομορφη!

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Σε αυτό το forum ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΨΗΦΙΖΕΙ ΠΑΣΟΚ

το μέλος ΜΑΡΙΑΝΑ ή AnnaMariaMast απο το www,dialogos.pasok.gr/forum χρησιμοποιεί κείμενα σου για να αποδείξει ότι το blog μου είναι "γιάφκα" Βενιζελικων

κάτι που δεν ισχύει .
προφανώς.
και επιπλέον ποινηκοποιεί την άποψη σας.

Εξύμνoς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Καλή μου Σοφία, σου εύχομαι να γίνεις μια καλή φιλόλογος, γιατί με την έκθεση αυτή ως δημοσιογράφος-αν και τελεταία το επάγγελμα δεν είναι και στα καλύτερα του-δεν θα έκανες καριέρα.
Πάντως, θαυμάζω την πίστη σου στον Ευάγγελο και αποκαλύπτομαι...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σύντροφοι!
Σήμερα ήμουν στην παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Πιστεύω ότι θα είναι πολυ ενδιαφέρον.
Σοφία πρέπει να σε έχω ξαναδει στο Γκραντ Χοτέλ δεν είμαι όμως σίγουρος, μου έμεινες φυσιογνωμικά.
Καλά κάνεις και ασχολείσαι με την πολιτική , αυτοί που λυπούνται τα ενεργά άτομα που έχουν προβληματισμούς και θέλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους , πρέπει να λυπηθούν τους εαυτούς τους.
Είμαι και εγώ 20χρονών φίλε Έξυμνε και σε πληροφορώ μόνο για λύπηση δεν είμαι.
Όλοι μαζί σύντροφοι για την ανατροπή , για να μην ξεχνιόμαστε πρώτα πάει το ΠΑΣΟΚ και μετά τα πολιτικά πρόσωπα που μας εκφράζουν!
Καλή τύχη και καλό αγώνα.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μου δεν ειπα οτι δεν κανει καλα οποιος ασχολειται με την πολιτικη. Και πολυ καλα κανει και επιβαλεται να ασχολειται. Αν δεν παιρνεις μυρωδια απο το τι παιζει γυρω σου, απο το τι αποφασιζουν για εσενα τοτε χαθηκες. Χαθηκες και εσυ και τα παιδια σου. Φυσικα και ειναι καλο να εχεις και μια ιδεολογια (την οποια να διαμορφωσεις εσυ και οχι η παραταξη που ανοικεις) την οποια θα στηριζεις και θα ζεις με βαση αυτην χωρις ομως να σημαινει οτι δεν θα σεβεσαι και την ιδεολογια του αλλου.
Αυτο που εγω ηθελα να τονισω ηταν οτι η πολιτικη ειναι ενα μικρο κομματι της ζωης. Πολλοι δεν το εχουν καταλαβει αυτο. Μην χανετε το δασος κοιτοντας ενα δεντρο.

Υ.Γ.1 Χαιρομαι που απαντησες.

Υ.Γ.2 Πρωτα η καρδια σου και μετα το ΠΑΣΟΚ

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λες , εγώ πιστεύω πως είμαι ανοιχτόμυαλος , σέβομαι τις ιδεολογίες και τις απόψεις των άλλων,νιώθω και την ανάγκη να τις ακούσω γιατί ίσως κερδίσω κάτι.
Για εμένα το καλύτερο πολίτευμα θα ήταν αυτό που θα είχε βάση σοσιαλιστική αλλά θα έπαιρνε και στοιχεία από τα άλλα.
Από Κουμουνισμό , την σύγχρονη αριστερά , τον σοσιαλισμό , την οικολογία ακόμα και τον καπιταλισμό(υπάρχει μία φράση που με εκφράζει - "όποιος δουλεύει αμοίβεται")
Ύστερα για εμένα πρώτα πάει το κοινό καλό και μετά το ΠΑΣΟΚ (δεν λέω για οικογένεια κτλ αυτά εννοούνται)
Υπάρχει όμως μία διαφορά , κάποιοι νομίζουν ότι η πολιτική είναι "Οπαδισμός" τύπου ποδοσφαιρικών ομάδων , δεν ξέρω κομματικά τι είσαι αλλά ότι και να είσαι πιστεύω ότι πρώτα πάει η "αυτοκρατορία" και μετά ο αυτοκράτορας στο κόμμα σου έτσι δεν είναι?
Το δάσος φαίνεται όσο και να προσπαθεί κάποιος να το προσπεράσει.
Το ΠΑΣΟΚ βλέπει το δάσος και είναι το μοναδικό κίνημα ελπίδας σαυτήν την χώρα , μακάρι να νιώθεις τους προβληματισμούς μου.
Μπορείς αν θες να κοιτάξεις και ορισμένα θέματα που έχω στο blogspot moy και να πεις την άποψει σου + να δώσεις ιδέες.
Καλημέρα και καλό αγώνα!

Ανώνυμος είπε...

Τωρα μιλας σωστα.

"κάποιοι νομίζουν ότι η πολιτική είναι "Οπαδισμός" τύπου ποδοσφαιρικών ομάδων"

και ειναι πολλοι...ισως οι περισσοτεροι

καλημερα

Sofia Maria Angelara είπε...

ZaTaRa ευχαριστώ για την υποστήριξη.

Ανώνυμος είπε...

Εξύμνε ξέρεις γιατί γίνετε αυτό?
Διότι πολύ απλά η Ελλάδα παράγει τους καλύτερους γλύφτες και φίλαυτους ανθρώπους, συμφεροντολόγους και υποκριτές , δήχως αξίες και ηθική.
Όταν σταματήσει αυτό τότε σίγουρα ο οπαδισμός και ο φανατισμός υπέρ κάποιον πολιτικών θα σταματήσει.
Το βλέπω χαρακτηριστικά σε πολλά μπλογκς , τα οποία σε περίπτωση που πεις κάτι για το πρόσωπο που υποστηρίζουν , εκτός από προβοκάτορα σε αποκαλούν και με διάφορες παρακμιακές λέξεις... κρίμα...

Εξύμνε αν έχει msn θα χαρώ να με καταχωρήσεις για να συζητάμε πάνω σε πολιτικά θέματα , οι απόψεις σου φαίνονται ενδιαφέρον.
iraklara100@hotmail.com
_______________________________
Σοφία η υποστήριξη μεταξύ συντρόφων είναι δεδομένη , αρκεί φυσικά να είσαι πρώτα ΠΑΣΟΚ και μετά Β.Β και εγώ τον Β.Β πάω και με καλούν και στις συγκεντρώσεις κτλ.
Δεν μου είπες στο συνέδρειο θα κατέβεις ?

GEORGE είπε...

Tο πολιτικο μας συστημα δεν ειναι δημοκρατία σε καμια περιπτωση. τα χαρακτηριστικα του πολιτικού μας συστήματος ειναι αντιθετα με τον ορισμό που υπαρχει για τη δημοκρατια.
Άρα, ειναι λάθος να αποκαλουμε το συστημα αυτο δημοκρατία.
Πραγματικη δημοκρατια ειναι μόνο η άμεση δημοκρατία.

Το σύστημα που έχουμε δεν ειναι
καν αντιπροσωπευτικό. Στην ουσία έχουμε ενα ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα συνδιασμένο με κάποια στοιχεία φιλελευθερισμού.

Πιο σωστά θα ήταν να το αποκαλούσαμε συμμετοχική Δικτατορία.
Η μόνη δικαιοδοσία του λαού ειναι να ψηφίζει 1 καθε 4 χρονια τους ιδιους εξουσιαστές που κυβερνουν με σχεδον δικτατορικες μεθόδους και απόλυτες ανεξέλεγκτες εξουσίες.

GEORGE είπε...

πασοκ και ΝΔ ειναι τα ιδια.μην περιμενεται τιποτα καλο απο αυτους.ακριβως ιδιες αποψεις και ιδια δεξια οικονομικη πολιτικη.

τουλαχιστον , ο ΣΥΝ υποστηριζει την καταργηση της στρατευσης και το διαχωρισμο κρατους και εκλησσιας.

το πασοκ 25 χρονια δεν εκανε τιποτα απο ολα αυτα και ουτε προτιθεται να τα κανει.
στη ουσια το πασοκ ειναι μια light νεα δημοκρατια.

μην περιμενεται τιποτα απο τα πολιτικα κομματα. ολος ο υποκοσμος ειναι μαζεμενος σε αυτα. οι πολιτικοι δεν ενδιαφερονται για το κοινωνικο συμεφερον.μονο για το οικονομικο τους συμεφερον πασχιζουν.ολοι αυτοι οι πολιτικοι δεν μας αντιπροσωπευουν σε καμια περιπτωση

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2008/02/h.html
--------------------------------

δεν είναι το σχολείο, ούτε το Πολυτεχνείο. Η δικιά μου Ελλάδα είναι το μέτρο και το πάθος. Είναι μια δροσερή λιακάδα. Αυτοί οι στίχοι του Νίκου Πορτοκάλογλου μού ήρθαν στο νου, την Πέμπτη (7.2.2008) το βράδυ στεκόμενος μπροστά σε ένα video-wall έξω από την παλιά Βουλή και ακούγοντας τα λόγια του κ. Βενιζέλου σχετικά με το καινούργιο του βιβλίο περί μιας «μετα-αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας».

Διάβασα την ενδιαφέρουσα επιστολή του κ. Ψυχογιού προς τον κ. Διευθυντή του Βήματος στις 9.2.2008 που μάλλον διαφορετικά ερμήνευσε τα λόγια του κ. Βενιζέλου και θα ήθελα, προς περαιτέρω ιδεολογική ζύμωση, να καταθέσω την προσωπική μου ανάγνωση-ερμηνεία του σημαίνοντος μηνύματος που μας είπε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Βενιζέλος.

Παραφράζοντας τους παραπάνω στίχους του στιχουργού, για μένα η μετα-αντιπροσωπευτική Δημοκρατία είναι τούτο: τρόποι όπου ο πολίτης μπορεί να συμμετάσχει ενεργά και όχι δια-αντιπροσώπων. Ποιοι τρόποι είναι αυτοί; Τα ιστολόγια (blogs), τα δημοτικά συμβούλια και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) είναι οι πιο άμεσοι τρόποι όπου ο καθένας μας μπορεί να εκθέσει και να καταθέσει ελεύθερα τις απόψεις του, τη γνώμη του και τον προβληματισμό του. Σε όλα αυτά, χωρίς να ελέγχεται η γνώμη του από αντιπροσώπους-κομμισάριους ούτε από αρχισυντάκτες και εκδότες, μπορεί ο καθένας μας να προτείνει τρόπους και λύσεις.

Πιο αναλυτικά, τα blogs σήμερα είναι ίσως ότι πιο ζωντανό έχει να επιδείξει η τέταρτη εξουσία, ο Τύπος. Ανώνυμα ή επώνυμα, όλοι μας μπορούμε χωρίς καμία εξάρτηση και τον παραμικρό έλεγχο, να γράψουμε και να εκφράσουμε ότι πραγματικά πιστεύουμε ή αισθανόμαστε. Ο Γουτεμβέργιος μπορεί να αισθάνεται άβολα που καταργήσαμε την αναγκαιότητα της εκτύπωσης αλλά σίγουρα θα μας στέλνει χαμόγελα από εκεί ψηλά κάθε φορά που μια καινούργια ιδέα γίνεται ηλεκτρονικό κείμενο που απευθύνεται στο παγκόσμιο χωριό που λέγεται Γη. Όλοι οι «συγχωριανοί» μας σε τούτο τον πλανήτη, μπορούν να το διαβάσουν και να το σχολιάσουν! Αν δεν είναι αυτό «μετα-αντιπροσωπευτική Δημοκρατία» τότε τι είναι;

Ανάλογα, με τη φυσική του ανεξάρτητη και αυθόρμητη παρουσία του και συμμετοχή του στα δημοτικά συμβούλια της πόλης του ή σε ΜΚΟ, ο πολίτης (δηλαδή όλοι μας) μπορεί να συμμετάσχει στα δημοτικά και κρατικά δρώμενα χωρίς αντιπροσώπους! Έτσι, είμαστε όλοι μας σε θέση να εκφράσουμε γνώμη άμεσα για τα τεκταινόμενα σε αυτοδιοικητικό ή πανελλήνιο επίπεδο και να αναλάβουμε δράσεις για περισσότερη συμμετοχή στα κοινά, χωρίς ανάγκη αντιπροσώπου (βουλευτών, δημοτικών συμβούλων ή δικηγόρων-εργασιολόγων).

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σήμερα που ζούμε τόσες κρίσεις αλλά η Πολιτεία αγνοεί τρόπους διαχείρισής τους, πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε τους πολίτες που νιώθουν και είναι πολιτικά αποκλεισμένοι. Αλλά, πιο πολύ από όλους πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε τους κοινωνικά αποκλεισμένους. Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε την άμεση ανάγκη της Ελλάδας για φυγή προς τα εμπρός από το σημερινό τέλμα.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτή η κινητήρια δύναμη προς τα Εμπρός δεν μπορεί να προέλθει από κανένα κόμμα ή πολιτικό σχηματισμό. Η δύναμη αυτή μπορεί να προκύψει μόνο από τα σώψυχά μας, του καθενός προσωπικά και όλων μαζί. Όλοι μας πρέπει να βρούμε τρόπους να ενώσουμε τις φωνές μας και τις ενέργειές μας σε μια συνισταμένη δύναμη αρνητικής εντροπίας και να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας αλλά και την Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά. Προσωπικά ως δάσκαλος, πιστεύω πως αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα: πώς θα δώσουμε στα βιολογικά μας και τα πνευματικά μας παιδιά όραμα και όρεξη, πώς θα τα εμπνεύσουμε να συμμετάσχουν ουσιαστικά και όχι δια-αντιπροσώπων. Διότι καλές είναι οι εκλογές (μία φορά ανά τετραετία) αλλά καλύτερα θα ήταν αν είχαμε ενεργό συμμετοχή κάθε μέρα, άνευ αντιπροσώπων.

Sofia Maria Angelara είπε...

Αγαπητέ izabet@chem.uoa.gr το σχόλιο σου μου άρεσε πάρα πολύ και σε ευχαριστώ πολύ που το δημοσίευσες στο ιστολόγιο μου.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Zatara

Σ' ευχαριστω για την κληση σου να τα λεμε στο msn αλλα πρεπει να σου πω οτι σπανια εχω ορεξη για πολιτικη συζητηση. Μην με παρεξηγεις.

Και εισαι ο πρωτος που μου λεει οτι οι αποψεις μου ειναι ενδιαφερουσες...

σ' ευχαριστω πολυ

Yannis Zabetakis είπε...

@sofia

παρακαλώ!
έχω γράψει κάτι και για τις 11.11.
http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20071004&nid=6214687&sn=&spid=

ίσως αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που πέφτει ακόμα το ΠΑΣΟΚ...

take care, Σοφία