Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.>ΠΑ.ΣΟ.Κ.??? (για πόσο ακόμα!)


Καταρχάς να ζητήσω συγνώμη για την καθυστέρηση μου στη συγγραφή νέου άρθρου στο ιστολόγιο μου, αλλά δυστυχώς οι απαιτήσεις της σχολής μου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα...
Αυτήν τη φορά θα ασχοληθώ με τον Αλέξη Τσίπρα, το νέο αρχηγό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Είναι νέος, ωραίος, μορφωμένος, δημοφιλής, ετοιμόλογος, ανοιχτόμυαλος κλπ κλπ.
Είναι αναμφίβολο πως ο κος Αλέξης σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις θεωρείται ο πιο δημοφιλής πολιτικός. Είναι νέος και αριστερός και άρα μπορεί να κερδίσει τους αναποφάσιστους, μπερδεμένους και αδιάφορους νέους. Αρκούν όμως μόνο αυτά;
Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο και στην συγκεκριμένη περίπτωση κατ’ εμέ η νεαρή ηλικία του δεν είναι θετικό αλλά αρνητικό χαρακτηριστικό. Και αυτό γιατί σ’ έναν 30άρη δεν υπάρχει πείρα, δεν υπάρχει αρκετή γνώση και σοφία για τα καθήκοντα που έχει ένας αρχηγός κόμματος και άρα ένας υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι θα πρέπει λογικά να το γνωρίζουν αυτό και γι’ αυτό απευθύνομαι κυρίως στους νέους και νέες από 18-21 χρονών. Είναι βέβαια κάπως ειρωνικό αυτό καθώς κι εγώ η ίδια το Μάιο μπαίνω στα 20, αλλά θέλω να πιστεύω πως μπορώ να ξεχωρίζω, αν και νέα, το καλό από το ωραίο (αν με πιάνετε…)
Πρέπει όλοι να ανοίξουμε τα μάτια και να διαπιστώσουμε πως στην ουσία η εκλογή του Τσίπρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα διαφημιστικό κόλπο που φαίνεται να πετυχαίνει το σκοπό του, ο οποίος είναι να πουλήσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους σε αδαείς ψηφοφόρους. Ο Αλαβάνος θα συνεχίσει να κρατάει τα ηνία του κόμματος. Ο Τσίπρας είναι απλώς η βιτρίνα, το δόλωμα, το ζαχαρωτό για τα μικρά παιδιά.
Βέβαια, θα μου πείτε, «βιάζεσαι να κρίνεις κάποιον τόσο αυστηρά πριν καλά καλά προλάβει να αποδείξει για το τι είναι ικανός». Όντως βιάζομαι να τον κρίνω, όμως αναρωτιέμαι: «Αξίζει να περιμένουμε, ή αξίζει να ρισκάρουμε και τον ψηφίσουμε και για 4 χρόνια να διοικεί κάποιος που θα κρύβεται πίσω από κάποιον άλλον;»
Ο Λαλιώτης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το φθινόπωρο και το ΣΥΡΙΖΑ η άνοιξη. Επίσης πρότεινε κι αυτός με τη σειρά του τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Εγώ θα το πω για ακόμη μια φορά πως, αν ενωθούν, το μόνο που θα γίνει είναι το ΣΥΡΙΖΑ να καταπιεί το ΠΑΣΟΚ και το δεύτερο να χαθεί εντελώς. Δεν το συμφέρει. Εκτός κι αν δεν θέλουμε πια τον πράσινο ήλιο και θέλουμε ένα κόκκινο ήλιο ή κάτι άλλο…. Πάντως αυτό το κάτι άλλο δεν θα είναι ΠΑΣΟΚ.
Έχει προβλήματα το ΠΑΣΟΚ. Δεν λέω πως είναι τέλειο και αλάνθαστο, όμως ας προσπαθήσουμε να το επισκευάσουμε εμείς οι ίδιοι χωρίς την βοήθεια κανενός άλλου κόμματος, γιατί ο καθένας κοιτάει το δικό του συμφέρον τελικά.
Επιμένω στο να είμαστε όλοι πολύ πολύ επιφυλακτικοί με όλους και ιδιαίτερα με οτιδήποτε ανεξερεύνητο και ελκυστικό.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν έχει ούτε ανάγκες συγχώνευσης , ούτε έχει τρομοκρατηθεί από τον Τσίπρα.
Μία φούσκα είναι όπως και να έχει , ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 5% δεν πρόκειται να πάρει .
Από εκεί και πέρα στο χέρι του ΠΑΣΟΚ είναι να κρατηθεί ενομένο και δυνατό , έτσι δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούμε με κανέναν άλλον παρα μόνο με τον αγώνα μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Σοφουλίνι
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να φοβάται τίποτα από τον Τσιπρα.

Ακόμα και εάν κάνει κάποια σοβαρή πρόταση το ΠΑΣΟΚ δικαιούται και πρέπει να την Υιοθετήσει για να την κάνει πράξη ως κυβερνητικό κόμμα.

Από τον κακό εαυτό και από κινήσεις πανικού έχει να φοβάται όμως.


Μονο τετοιες εγιναν μεχρι τωρα

Ανώνυμος είπε...

"...σ’ έναν 30άρη δεν υπάρχει πείρα, δεν υπάρχει αρκετή γνώση και σοφία για τα καθήκοντα που έχει ένας αρχηγός κόμματος και άρα ένας υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας."

θα μου επιτρεψεις να διαφωνω και στα δυο μελλη της παραπανω προτασης

Ανώνυμος είπε...

Θα προτιμούσα να διάβαζα κάποια κριτική για τις θέσεις του κ. Τσίπρα και όχι γενικούς αφορισμούς βασισμένους σε αγκυλώσεις για την ηλικία, πείρα κ.τ.λ. Ειδικά από νέους ανθρώπους!

Sofia Maria Angelara είπε...

Σωστά λες για τα γενικά επιχειρήματα που φέρνω και σαφώς θα ακολουθήσει και μία πιο συγκεκριμένη κριτική. Αυτό το άρθρο ήταν ο πρόλογος, ας πούμε.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντος πιστεύω ότι είναι λάθος να ασχολούμαστε με τον Τσίπρα και τον κάθε Τσίπρα.
Έρχεται το συνέδρειο , πρέπει να διατυπώσουμε απόψεις και θέσεις.
Ο Τσίπρας θα ξεφουσκώσει.!

Yannis Zabetakis είπε...

για τον ΣΥΝ της Νέας Φιλαδέλφειας ...έγραψα αυτό
http://environmentfood.blogspot.com/2008/02/blog-post_22.html

ο Αλέξης ας αποδειχθεί ...καλύτερος

[αν και πολύ φοβάμαι πως είναι ..."λίγος"]

GEORGE είπε...

ειναι υποκριτικο να λες οτι ειναι κινηση εντυπωσιασμου και εγινε για lifestyle λογους η εκλογη τσιπρα.

τη στιγμη που και τα 2 μεγαλα κομματα βαζουν σαν υποψηφιους ηθοποιους,τραγουδιστες,μπασκετμπολιστες,
ομορφες νεαρες κοπελες παντελως αγνωστες.τη στιγμη που η ΝΔ βαζει υποψηφιους τον παιτερη ,τον ταξιαρχο θεοχαρη απο τη λαμψη,την ραπτη κλπ.
και το πασοκ βαζει τη βικυ λεανδρος,το φασουλα και αλλους.....

επισης, κατηγορεις το τσιπρα οτι δεν εχει πειρα.

πως την εννοεις την πειρα ομως?

γιατι και ο καραμανλης και ο παπανδρεου δεν ειχαν δουλεψει ποτε τους και διοριστηκαν προεδροι στα κομματα τους και μας κυβερνανε....


εξαλλου ο ΣΥΝ δεν παει για να γινει κυβερνηση για να χρειαζεται πειρα πανω στη διακυβερνηση

εδω ο ζαχοπουλος που ηταν καθηγητης σε ενα λυκειο διαχειριζοταν κονδυλια εκατομμυριων.

Ο καραμανλης και παπανδρεου σπουδασαν σε ιδιωτικα κολλεγια και αμερικανικα ιδιωτικα πανεπιστημια με τα λεφτα των γονιων τους.
και τη σημερινη τους θεση την οφειλουν στο οικογενειοκρατικο πολιτικο συστημα.

ο τσιπρας τουλαχιστον εχει κανει σοβαρες σπουδες(στο ΕΜΠ) και εχει δειξει ενα σοβαρο και συγκρατημενο πολιτικο προφιλ.
δεν ανηκει σε πολιτικη οικογενεια,δεν ανηκει σε ελιτ,ουτε σε κυκλωματα εξουσιας.

το πασοκ εχει προδωσει καθε αριστερη ιδεολογικη του καταβολη (αν ειχε καποιες).
γιαυτο ο κοσμος του εχει γυρισει τη πλατη.
τα οικονομικα και κοινωνικα προβληματα που υπαρχουν χρειαζονται ριζοσπαστικες πολιτικες γιαυτο και η νεολαια στηριζει τον τσιπρα σε ολο και πιο μεγαλο βαθμο.

το πασοκ ειναι κομμα του κατεστημενου
και του συστηματος που εχιε σπαισει απο τη διαφθορα

Sofia Maria Angelara είπε...

Tην πείρα την σχετίζω όχι τόσο με το επάγγελμα και τις σπουδές, που κι αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά με τα χρόνια που απασχολείται κάποιος στην πολιτική σκηνή ως υπουργός. Ο Βενιζέλος και ο Παπανδρέου είναι τέτοια πρόσωπα. Για τους άλλους αστέρες που αναφέρθηκες και δεν έχουν σπουδάσει κάτι που για το ΠΑΣΟΚ δεν ισχύει αυτό, βλ. Εύα Καϊλή, έχω να πω πως είναι μόνο βουλευτές όχι αρχηγοί κόμματος. Ο Τσίπρας πιο πριν τι έκανε;

Διονύσης είπε...

Ρε παιδιά τι περιχαρακώνεστε και αυτοπαγιδεύεστε σε πεθαμένα κόμματα και ιδεολογίες του περασμένου αιώνα. Δεξίες, αριστερές και άλλες τέτοιες αναχρονιστικές έννοιες έχουν πεθάνει προ πολλού.

Αφήστε τις ταμπέλες και τα στερεότυπα και χτίστε τη δική αυτόνομη, ανεξάρτητη σκέψη.

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ είναι διαχειριστικά τσιφλίκια που επιβιώνουν επειδή ο κόσμος τρώει τα παραμύθια που του πουλάνε.

http://pea-kyanea.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

γεια σου Σοφία,
πρώτη φορά γράφω σχόλιο στο blog σου.
Συμφωνώ απόλυτα ότι όσο το ΠΑΣΟΚ προσκαλεί τον ΣΥΝ για συνεργασία τόσο μειώνονται τα ποσοστά του. Φαινόμαστε να τους εκλιπαρούμε, ενώ αυτοί (ως γνήσιοι σοσιαλιστές) δεν μας καταδέχονται καθότι δεν μας χορηγούν πιστοποιητικό...αριστερών φρονημάτων.
Επίσης είναι σαφές ότι ο Τσίπρας αποτελεί τη βιτρίνα ενώ στην ουσία ο Αλαβάνος κόβει και ράβει...

Ήμουν και στην συνάντηση των blogger λίγο πριν τις εσωκομματικές...

Grammateas είπε...

Ελπίζω ο Λαλιώτης και οι κάθε λογής Λαλιώτηδες του ΠΑΣΟΚ να πάει στο ΣΥΡΙΖΑ και να μεταφέρει εκεί τη βαρυχειμωνιά. Κάτι τέτοιοι είναι το πρόβλημα μας...

Ανώνυμος είπε...

Αντί άλλου σχολίου, σας στέλνω την κριτική της "γενιάς των 700 ευρώ" για τον κ. Τσίπρα, Είναι από τα πιο μεστά κείμενα του τελευταίου καιρού και δημιουργεί την βάσιμη ελπίδα ότι δεν έχουν χαθεί όλα σε αυτή την δύστυχη χώρα.
Καλή ανάγνωση!

Λευτεριά απ' τη Μεταπολίτευση! / της 'γενιάς των 700 ευρώ' 23-02-2008

Θα ξεκινήσουμε με μια τοποθέτηση αρχής: θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να πρωταγωνιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο στην πολιτική, την οικονομία, τη διοίκηση.



Θέλουμε να σπάσουν οι ηλικιακές επετηρίδες και οι κοκαλωμένες ιεραρχίες, να κλονιστεί συθέμελα το σύστημα γεροντοκρατίας που οξύνει τα αμυντικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας.



Να εκπροσωπηθούν επιτέλους τα δυναμικά στρώματα και να αρχίσουν να κλείνουν οι επετηρίδες που επέβαλαν τα δημόσια πρόσωπα κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο.



Θεωρούμε ότι η Ανανέωση επιβάλλεται να προχωρήσει παντού. Κυρίως, σε όλα ανεξαιρέτως τα γερασμένα και κουρασμένα ελληνικά κόμματα.



Σ' αυτή τη λογική, χαιρετίζουμε την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του «συνασπισμού» (ΣΥΝ) κι ευχόμαστε να δούμε και τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους να προχωρούν σε φρεσκάρισμα του στελεχιακού τους δυναμικού, μπολιάζοντας τη γενιά των έμπειρων πενηντάρηδων και των 60+ με τις δυναμικές ομάδες των 25+, των τριαντάρηδων και των σαραντάρηδων, που σήμερα δυστυχώς λάμπουν δια της απουσίας τους.



Προσοχή όμως!



Η ανανέωση δεν είναι αυτοσκοπός.



Ούτε ταυτίζεται απαραίτητα με το πολιτικά νέο και καινοτόμο.



Αντιθέτως, πίσω από τα νεανικά πρόσωπα κρύβονται συχνά πυκνά συντηρητικές συμπεριφορές και καραδοκούν παλιές και χιλιοφορεμένες απόψεις.



Στην περίπτωση του ΣΥΝ για παράδειγμα, η ανανέωση που έγινε σε επίπεδο ηγεσίας δεν συνεπάγεται ταυτοχρόνως μια ιδρυτική καινοτομία σε επίπεδο πολιτικών θέσεων.



Αντιθέτως, η ανανέωση φαίνεται να λαμβάνει το χαρακτήρα διαδοχής του μεταπολιτευτικού αριστερού ύφους και λόγου , από τη μία γενιά στην άλλη, ετούτη τη φορά σε νέο περιτύλιγμα.



Το αίτημα για νέα μεταπολίτευση, η εξαιρετικά προωθημένη για τα αθηναϊκά δεδομένα ατζέντα της δημοτικής παράταξης «ανοιχτή πόλη», οι ρηξικέλευθες προτάσεις για το περιβάλλον, η ρήξη με το ηλικιακό status quo σε επίπεδο ηγεσίας συνυπάρχουν μαζί με όλα τα όχι και τις φοβίες της αριστεράς της μεταπολιτευτικής περιόδου: την a priori άρνηση της παγκοσμιοποίησης και τον εκ πεποιθήσεως αντιαμερικανισμό, την αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου και το ισχυρό φλερτάρισμα με τον ευρωκομμουνισμό, την καταγγελία της κεντροαριστεράς ως χρεοκοπημένης πολιτικής δύναμης, τη δαιμονοποίηση των φιλελεύθερων ιδεών μέσα από την άκριτη ταύτισή τους με το νεοφιλελεύθερο δόγμα.



Δεδομένων όλων των παραπάνω η γενιά των 700 ευρώ δεν αρκείται σε μια «νέα μεταπολίτευση». Θέλει Λευτεριά απ' τη μεταπολίτευση.


Δε θέλουμε την Ελλάδα εναλλακτικό αριστερό πόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά χώρα πρωταγωνιστή με ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση της Ευρώπης.
Δε θέλουμε να σταματήσουμε την παγκοσμιοποίηση, θέλουμε να την αξιοποιήσουμε προς όφελός μας.
Δεν απορρίπτουμε συλλήβδην τον ρόλο των ΗΠΑ στον πλανήτη, αντιστεκόμαστε στην πολιτική επιλεκτικής πρωτοκαθεδρίας και τη μονομέρεια προέδρων τύπου Τζορτζ Μπους (George Bush). Δεν κάνουμε σημαία μας την αντίσταση στο «16», απαιτούμε έναν ενιαίο χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με πυρήνα το εξευρωπαϊσμένο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.
Δε χορταίνουμε με λόγια κοινωνικής ευαισθησίας και φιλοδωρήματα, απαιτούμε διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.
Δεν εθελοτυφλούμε για την επερχόμενη κρίση του ασφαλιστικού, θέλουμε μια βιώσιμη κοινωνική ασφάλιση με διαγενεακά δίκαιες λύσεις.
Δε θέλουμε κακής ποιότητας κρατικά αγαθά, θέλουμε ποιοτικά και προσβάσιμα σε όλους συλλογικά κοινωνικά αγαθά, όποιος και αν τα παράγει αυτά.
Δεν απορρίπτουμε την ελεύθερη αγορά, την αξιοποιούμε κάνοντάς την να λειτουργεί προς όφελος των εργαζόμενων, των καταναλωτών και των νέων επιχειρηματιών.

Με λίγα λόγια, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου οι πολίτες τέρπονται παράγοντας λήρους και χορταίνουν καταναλώνοντας ανεμώλια έπη, η γενιά των 700 ευρώ πορεύεται με πυξίδα την κοινή λογική.



Ζητάει εξευρωπαϊσμό και σύγκλιση με την ΕΕ, μέσα από το άνοιγμα ενός νέου κύκλου ανάπτυξης, καθώς και την εμπέδωση ενός νέου προτύπου θεσμικής και οικονομικής διακυβέρνησης για τη χώρα.


--------------------------------------------------------------------------------

Dwarf Warrior είπε...

Γεια σου σοφία. πρώτη φορά μπαίνω στο blog σου.

Αν ο κ. Λαλιώτης έχει δίκιο (αυτήν την φορά.. γιατί στις 11 Νοέμβρη μάλλον έξω έπεσε με την επιλογή του) τότε αν το Πα.Σο.Κ. είναι φθινόπωρο ... ακολουθεί και χειμώνας βαρύς.. Ένα το χελιδόνι και η άνοιξη ακριβή.. για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ!! Σε ότι αφορά στο "χελιδόνι" του Πα.Σο.Κ. μας κελαηδησε πολύ γλυκά στις 11 νοέμβρη, αλλά δυστυχώς κάποιοι επαγγελματίες κομματικοί κια αριβίστες τις πολιτικής.(προτιμώ να τους αποκαλώ πολιτικά ράκη)πέρα από κάθε συναισθηση πολιτικής και εθνικής αξιοπρέπειας και ευθύνης, φορούσαν ωτοασπίδες. Ας είναι.. θα έρθει η ώρα που θα βαράνε το κεφάλι τους στον τοίχο.

Ο κ.Τσίπρας είτε το θέλουμε είτε όχι είναι εμπρακτη ανανέωση προσώπων, ίσως και πολιτικού λόγου... θα δείξει, ( να υπενθυμύσω ότι στο πασοκ ανανεωνώμαστε και ανασυγκροτούμαστε από το 2004 χώρις αποτέλεσμα?) Μέσα στο φθαρμένο και αποξενωμένο πολιτικό και κομματικό συστήμα της χώρας, της διαρκούς κρισης των θεσμών και υποαντιπροσώπευσης των νέων και δυναμικών στρωμάτων της κοινωνίας η παρουσία ενός φρέσκου πολιτικού προσώπου δημιουργεί την αίσθηση της "αλλάγη" και του "νεωτερικού".Ειναι προφανές λοιπον για ποιο λόγο ο κ. Τσίπρας έχει απήχηση στην κεντροαριστερά ... παίζει χωρίς αντίπαλο αν δεν το έχουμε καταλάβει. Η ηγεσια του πασοκ είναι σε μια διαρκη άρνηση να αντιληφθεί την κοινωνική πραγματικόττητα, να αρθρώσει δομικό, προγραμματικό και προοδευτικό λόγο για τον μέλλον της χώρας. Άρκείται στις κορώνες περί ηλικίας και life style πολιτικής ... κουραφέξαλα λέω εγώ.

Τέλος πάντων σόφία δεν θελώ να γεμίζω το blog σου με μεγάλα κείμενα .. δεν ξερώ πως να εκφράσω αυτά που θέλω να πω και δεν θέλω και να κάνω ιδεολογική και θεωρητική ανάλυση του κομματικού συστήματος και του μελλοντος της κεντροαριστερας σε ένα blog , απλά εκφράζω την αγανάκτησή μου και.. αναμένω την έκπληξη!!! κατάλαβες...

FuSmOKer είπε...

Με λυπεί που 20 χρονών κοπέλα κάθεσαι με τέτοιο πάθος και ασχολείσαι με τα κομματικά..
(πρόσεξε, όχι "πολιτική" αλλά τα κομματικά..)

Το δικαιολογώ (σε έναν βαθμό) ΜΟΝΟ αν σκοπεύεις σοβαρα να ασχοληθείς και εσύ επαγγελματικά με αυτόν τον οχετό και τα κόμματα τους.
ΑΛΛΙΩΣ, το μυαλό μου δεν πάει αλλου, έξυπνη κοπέλα πρέπει να είσαι, καταλαβαίνεις που πάει... :whistle:

Θα μου πεις, "τι με κόφτει"..;;
Βασικά δεν με κόφτεί, αλλά ήθελα να το πω.
public domain χώρος είναι, ότι θέλω μπορώ να κάνω. Αυτά.

(μία συμβουλή. Το moderation πρωτον παραβιάζεται και δεύτερο δείχνει άσχημα σε public-domain -το ξαναεπαναλαμβάνω- χώρο να "μπλοκάρεις". Απλά είναι προκλητικό. Πολύ!
Φιλικά αυτό, don't bother :) )

Ανώνυμος είπε...

Σας προτρέπω να διαβάσατε το σημερινό άρθρο στις ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ της Ελευθεροτυπίας. Το βρίσκω έξοχο και συμπληρώνει αυτό της "γενιάς των 700 ευρώ".


ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

Από την Ανανεωτική Αριστερά στην Αριστερά της Αποκάλυψης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗ*

Ολες οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου δεν αφήνουν καμία αμφιβολία πως κάτι ταρακουνιέται στο κομματικό και πολιτικό σύστημα της χώρας. Για πρώτη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν καρπώνεται τους εμφανείς καρπούς της πτώσης της δημοφιλίας της κυβέρνησης και του Καραμανλή, αλλά αντιθέτως έχει πολύ μεγαλύτερη πτώση από αυτήν της κυβέρνησης. Εμφανώς, όλη τη δυσαρέσκεια την απορροφά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα φουντώνει και η σεναριολογία για τις μελλοντικές κινήσεις του Αλαβάνου, του Τσίπρα, για το αν θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε κυβερνητικές συμμαχίες ή θα διαλέξουν τη διαμαρτυρία ως πολιτική έκφραση. Σε μια κοινωνία που η αστυνομική αντίληψη της Ιστορίας και η δίκη προθέσεων αντικαθιστούν και υποκαθιστούν τις κοινωνικές, πολιτικές, ταξικές κατηγορίες και αναλύσεις, είναι εύλογο η σεναριολογία να υποκαθιστά τη «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης». Το ζητούμενο όμως δεν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανατρέψει το δικομματισμό, αλλά αν αυτή η ανατροπή, αν γίνει, θα γίνει από θέσεις προοδευτικές και δημοκρατικές.

Η πάλαι ποτέ Ανανεωτική Αριστερά συγκροτήθηκε μέσα από την αντιπαλότητα με το διαχωρισμό των φαινομένων σε άσπρο-μαύρο και την ανάδειξη της νεωτερικής κριτικής σκέψης ως του σημαντικότερου κωδικού για το άνοιγμα των κλειστών κοινωνικών αρχείων. Στην Ανανεωτική Αριστερά που αγαπήσαμε και αγαπάμε, τίποτα δεν ήταν πιο ξένο από την ευκολία της ανάδειξης ενός φαινομένου, όπως για παράδειγμα είναι ο Νεοφιλελευθερισμός, με το οποίο θα μπορούσε να ερμηνεύσει όλες τις κοινωνικές εξελίξεις, τίποτα δεν ήταν πιο ξένο από την συνωμοσιολογική εξήγηση της Ιστορίας, πρώτο παιδί της οποίας είναι ο αντιαμερικανισμός, και τίποτα δεν της ήταν πιο ξένο από τη μανιχαϊστική εξήγηση των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σ' αυτή την Ανανεωτική Αριστερά, η καταστροφολογία ή αλλιώς η αριστερή Αποκάλυψη, η συνθηματολογία, ο αντιδυτικισμός και στο βάθος η περιφρόνηση και η απαξίωση του Διαφωτιστικού προτάγματος ήταν βαθύτατα ξένα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, διάδοχο αυτής της Ανανεωτικής Αριστεράς, η Ευρωπαϊκή Ενωση -αντί να είναι ο χώρος για την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής δικαιοσύνης, πρωτεργάτης του οποίου ήταν η Σοσιαλδημοκρατία- αποτελεί το γεωγραφικό σώμα πάνω στο οποίο πειραματίζονται όλα τα νεοφιλελεύθερα νυστέρια. Ετσι γι' αυτή την Αριστερά η δήλωση του Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία αρνείται στο ΠΑΣΟΚ την ταυτότητα του αριστερού κόμματος, δεν είναι κεραυνός αλαζονείας αλλά απόρροια μιας μόνιμης ιδεοληψίας. Ο Τσίπρας, ο φορέας του τόσο παλιού «νέου», δεν έκανε τίποτε άλλο από το δηλώσει αυτό που πιστεύει μεγάλο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή η Σοσιαλδημοκρατία δεν είναι Αριστερά. Το ίδιο λέει και το ΚΚΕ, μόνο που στη μη Αριστερά κατατάσσει και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιδεοληψία αυτή είναι συνέπεια της αντίληψης πως Αριστερά είναι μόνο το επιθυμητό και ποτέ το πραγματικό. Η Αριστερά του γήινου παραδείσου ποτέ δεν θα καταλάβει πως υπάρχει και Αριστερά που αρνείται τους Παραδείσους, αναζητώντας τη λύση πραγματικών προβλημάτων. Αυτή η Αριστερά αρνείται να κατανοήσει πως η διαχείριση που δημιούργησε το Κράτος Πρόνοιας και Δικαίου προσέφερε πολύ περισσότερα στους πολίτες από την επίκληση του καθαρού και ανόθευτου σοσιαλισμού. Και δεν θα το καταλάβει γιατί είναι μακριά από τη μαρξική αντίληψη πως Καπιταλισμός και Σοσιαλισμός δεν είναι «πράγματα» που το ένα αντικαθιστά το άλλο, αλλά σύνθετοι κοινωνικοί σχηματισμοί, για τους οποίους είναι εντελώς ξένη η λογική της καθαρότητας.

Και κάτι τελευταίο, θα θέλαμε να κατανοήσουμε πολιτικά όλες αυτές τις εκτροπές από τη νεωτερικότητα και την ιδεολογία της αν σ' αυτή την Αριστερά παρέμενε το ήθος της. Οποιος διάβασε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσφατη αποχώρηση ενός στελέχους του, όπου τα αίτια της αποχώρησης αναζητούνται μόνο σε ιδιοτελή κίνητρα και τίποτε άλλο, θα καταλάβει πως από την πάλαι ποτέ Ανανεωτική Αριστερά εξέλιπε ακόμη και αυτό το ήθος. Ηθος που απαιτούσε πριν απ' όλα να μη γελοιοποιούνται και ποινικοποιούνται οι προσωπικές διαδρομές και οι πολιτικές στάσεις. Αν αυτή η Αριστερά δεν γνωρίζει τι είναι αυτό το ήθος και επειδή η γνώση -δες τη στάση της για τα προβλήματα στα Πανεπιστήμια- δεν είναι το φόρτε της, ας κοιτάξει δίπλα της και θα δει κάποιους δικούς της ανθρώπους σαν τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Ισως τότε καταλάβει τι σημαίνει Αριστερό ήθος. Αξίζει αυτή η Αριστερά να προβάλλει ως τιμητής όλων; Εχει σχέση με το νέο μια τέτοια Αριστερά;

Αν λοιπόν αναλύσουμε το λόγο αυτής της Αριστεράς, τότε μάλλον θα δούμε πως δεν είναι πάντοτε δημοκρατική και προοδευτική εξέλιξη κάθε αμφισβήτηση του δικομματισμού.


giorsiak@yahoo.gr

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατανοήτε κάτι.
Ο Λαός
συντροφοι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς δεν είναι πρόβατο , γιαυτό και στηρίζει το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια.
Δεν ξεχνάει τους υποτιθέμενους αριστερούς του 1989.
Απλά απαιτεί να καθαρίσει το ΠΑΣΟΚ για να το στηρίξει ξανά.
Αν το ΠΑΣΟΚ πάρει δυναμική θέση σε όλα τα ζητήματα , όπως , ασφαλιστικό,Σκοπιανό κτλ
Τότε θα κερδίσει πριν καν μπει στον αγωνιστικό χώρο.
Είτε σας αρέσει , είτε όχι.
Καλό Αγώνα!!!

Yannis Zabetakis είπε...

@fumsmoker

fumsmoker wrote
"Με λυπεί που 20 χρονών κοπέλα κάθεσαι με τέτοιο πάθος και υ ασχολείσαι με τα κομματικά..
(πρόσεξε, όχι "πολιτική" αλλά τα κομματικά..)"
-----------------
φουμοκαπνιστή, κάνεις μέγα λάθος αν νομίζεις ότι ο Ε.Β. είναι κομματικά και όχι πολιτική,
αν μπορείς να διαβάσεις μέσα από τον καπνό σου... σου προτείνω να διαβάσεις το προτελευταίο βιβλίο του ΕΒ περί δεξιάς και αριστεράς για να εννοήσεις τι εννοώ


fumsmoker wrote
"Θα μου πεις, "τι με κόφτει"..;;
Βασικά δεν με κόφτεί, αλλά ήθελα να το πω.
public domain χώρος είναι, ότι θέλω μπορώ να κάνω. Αυτά."
------------------------
και πάλι λάθος φίλε.
επειδή ακριβώς είναι public domain...δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις!
γι'αυτό και μερικοί(κομπλάρουν και) μπλοκάρουν τα σχόλια .

σχετικά με το θέμα, θα μας πεις κάτι?

Υ.Γ. τι [είδους-μάρκα] καπνό φουμάρεις?

FuSmOKer είπε...

@ izabet@chem.uoa.gr :

"φουμοκαπνιστή, κάνεις μέγα λάθος αν νομίζεις ότι ο Ε.Β. είναι κομματικά και όχι πολιτική,
αν μπορείς να διαβάσεις μέσα από τον καπνό σου... σου προτείνω να διαβάσεις το προτελευταίο βιβλίο του ΕΒ περί δεξιάς και αριστεράς για να εννοήσεις τι εννοώ"


Αυτό το συζητάμε αν θες αλλά όχι τώρα γιατί είμαι σε καλό mood και αν μπω τώρα σε σκέψεις τέτοιες στάνταρ θα ξενερώσω.
Ένα βιβλίο του Βενιζέλου δηλαδή (και όχι μόνο του Βενιζέλου, δεν μιλώ συγκεκριμένα για αυτόν) θες να μου πεις ότι δεν μιλά για κόμματα αλλά για 100% pure πολιτική... :whistle:
Επίσης για το αν μπορώ να διαβάσω μέσα από καπνούς θα λεγα να λείπουν οι ειρωνίες γιατί με τσαντίζουν. Το καταλαβαίνεις ή να στο εξηγήσω καλύτερα;;

"και πάλι λάθος φίλε.
επειδή ακριβώς είναι public domain...δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις!
γι'αυτό και μερικοί(κομπλάρουν και) μπλοκάρουν τα σχόλια .
"


Το καταλαβαίνεις, δεν το καταλαβαίνεις, σε έναν χώρο δανεικό ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ στον χρήστη του, έχουμε όλοι ΙΣΑ δικαιώματα και υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και στο blog μου πχ.
Αν δεν καταλαβαίνεις τι εννοώ, τότε καλό είναι να προσέχεις τι υπογράφεις.
Ρίξε μια ματιά στα google services και terms of service για αρχή.
Μερικοί μπορεί να κομπλάρουν και να κόβουν σχόλια από την άλλη γιατί δεν μπορούν να δεχτούν αντίθετη άποψη ή να μην συμφωνούν με τον σχολιαστή. Αυτό δεν σημαίνει ότι το "κόβουμε" το σχόλιο.
Και αυτό στο βιβλίο του Βενιζέλου το είδες ή παίρνεις ιδέες από τι κάνει στο (-κλειστό από σχόλια που δεν γουστάρει- blog του);;

"σχετικά με το θέμα, θα μας πεις κάτι?
"

Όχι, ήθελα να σχολιάσω off topic.

"Υ.Γ. τι [είδους-μάρκα] καπνό φουμάρεις?
"

Άκυρη ερώτηση.
Πάραυτα αν θες να μάθεις κάτι για κάποιον είναι το πιο εύκολο.
Αυτά.

Ανώνυμος είπε...

fusmoker σε παω....
jey (off topic)

Ανώνυμος είπε...

Δεν σκοπευα να αφησω ιχνη και αρθρακι φευγοντας ομως εντυπωσιαστηκα απο την αρτιοτητα της απαντησης του fusmoker και ετσι ουσιαστικα θα αναγκαστω να συμφωνησω μαζι του πως οντως, το να βλεπεις νεους ανθρωπους τοσο παθιασμενους με την "κομματικη" μονο λυπηρο μπορει να ειναι.

Ποσο μαλλον θα ελεγα οτι με στεναχωρει ο "βιασμος" των ελληνικων πανεπιστημιων και της νεολαιας απο τα κομματα. Αν κανετε μια βολτα στα πανεπιστημια του εξωτερικου θα δειτε πως τετοιου ειδους καταστασεις μεσα στις σχολες με φανφαρες των ΠΑΣΠ, ΔΑΚΕ, ΒΛΑΚΕ και αλλα τετοια αγγουρια μονο εδω εχουμε.

Οντας νεος εκπαιδευτικος βλεπω μια παρομοια κατασταση μεσα στα ελληνικα σχολεια με τα διαφορα κομματικα συνδικατα τα οποια μονο ατομικα συμφεροντα και ρουσφετια εξυπητερουν. Ουτε ουσιαστικη πολιτικη κανουν, ουτε ενδιαφερονται για το κοινο καλο.