Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Σχετικά με το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ


Αν και δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στο συνέδριο και συγκεκριμένα την Παρασκευή το μεσημέρι κατά την ομιλία του κυρίου Ευ. Βενιζέλου, λόγω Σχολής, θα επιχειρήσω μια κριτική από την δική μου οπτική γωνία.

Αρχικά θα μιλήσω για τον κύριο Ευάγγελο ο οποίος μας άφησε για ακόμα μια φορά άφωνους από τον περιεκτικό και ουσιαστικό λόγο του με απλά νοήματα χωρίς βερμπολογίες και βαθυστόχαστες έννοιες. Μίλησε για όλα και τόνισε τα σημεία που κατά την ορθή άποψη του πρέπει να προσέξουμε.

Παραθέτω αποσπασματικά τα σημεία εκείνα που μου φάνηκαν εκ πρώτης όψεως αξιοπρόσεκτα:

Ο καθένας βέβαια κρίνεται με βάση τις ευθύνες που αναλογούν στη θέση και το ρόλο του. Βέβαιο είναι ότι όλοι πρέπει να θέσουμε πάνω από το «εγώ» το «εμείς». Και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θέσει πάνω από το κομματικό «εγώ» το εθνικό «εμείς» της χώρας.

Δεν υπάρχει κανείς πια στη χώρα που να μην καταλαβαίνει ότι τα πάντα σχετίζονται με το κράτος. Χωρίς κράτος δεν υπάρχει συγκροτημένο μοντέλο ανάπτυξης και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα. Χωρίς κράτος δεν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και δεν προστατεύονται τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα.

Μόνον το κράτος –ας πούμε ξανά τις λέξεις αυτές- μπορεί, συντρόφισσες και σύντροφοι, να εγγυηθεί το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού, που είναι η βάση της πολιτικής και η βάση της δημοκρατίας.

Πραγματικά αυτόνομο είναι ένα μεγάλο κόμμα όταν μπορεί να διαμορφώνει την ατζέντα χωρίς να γίνεται η ουρά της «μιντιακής» αντιπολίτευσης.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, αμέσως πως ο Ευ. Βενιζέλος ενδιαφέρεται πιο πολύ απ' ό,τι νομίζαμε για το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα χάριν στις σοφές συμβουλές του έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά το ΠΑΣΟΚ. Αναμφισβήτητα, είναι απαραίτητη η συμβολή του στην οργάνωση των μελλοντικών σχεδίων του κόμματος.

Ωστόσο, ο κυρ. Παπανδρέου έχει άλλα σχέδια...

Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως το συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα το απαρτίζουν νέα άτομα και όλα τα στελέχη που έχουν διατελέσει στο παρελθόν υπουργοί θα αποκλειστούν από αυτή τη διαδικασία.

Ειλικρινά, δεν έχω λόγια...

Με δυο λέξεις θα πω πως αυτή του η απόφαση είναι τραγικά εσφαλμένη. Να συμπεριληφθούν νέα άτομα, το δέχομαι, αλλά να αποκλειστεί ο Ευ. Βενιζέλος, ο Α. Λοβέρδος και άλλα βαρυσήμαντα στελέχη, το θεωρώ α-πα-ρά-δε-κτο.

Βέβαια, μακάρι όλα να πάνε καλά και το ΠΑΣΟΚ να αρχίσει να βελτιώνει την εικόνα του χωρίς να παρακαλά το ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία!

Θα ήθελα και το δικό σας σχετικό σχολιασμό...

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα είναι απλά.Ο ΣΥΝ θέλει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και όχι συνεργασία. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν στο κόμμα τόσο το καλύτερο.Είναι κρίμα να σείρεται η παράταξη πίσω από τις υπερφίαλες και ειρωνικές δηλώσεις του Αλέκου και του Αλέξη.Σε λίγο θα ακούσουμε από τους ίδιους το αμίμητο "Τι ΠΑΣΟΚ τι ΔΕΞΙΑ" τότε ποιά θα είναι η αντίδραση μας? Ας το σκεφτούν καλά κι αυτό γιατί ήδη με τα καμώματα τους έχουμε γίνει η χλεύη της δεξιάς. Όσο για το Βαγγέλη,συμφωνώ με την ανάλυσή σου.Τέλος ας ευχηθώ κι εγώ να πάνε όλα καλά και να αρχίσει γρήγορα η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

βαρυσήμαντα στελέχη? καλά ότι πείς.

αγαπητή μου σοφία
ποτέ δέν κατάλαβα το πάθος σου και την προσωπολαγνία που τρέφεις για τον κ βενιζέλο. αυτό όμως είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο εσένα.
δέν είσουν στο συνέδριο και δέν ξέρεις τις λεπτομέρειές του. λοιπόν θα σου δώσω μια γεύση.
κατα την ανακοίνωση (την λάθος κατ εσέ) του ΓΑΠ για τον αποκλεισμό απο το πολιτικό συμβούλιο των στελεχών των προηγούμενων κυβερνήσεων, το στάδιο πήρε φωτιά. συνεχές, αυθόρμητο και παρατεταμένο χειροκρότημα απο τα στελέχη του κόμματος που ο κύριος βενιζέλος υπήρξε μελλοντικός αρχηγός του.
αυτά τα λίγα προς το παρόν. πάντως το πολιτικό συμβούλιο δέν είναι το μόνο όργανο για να αξιοποιούνται τα αξιόλογα στελέχη. ευκαιρίες θα έχουν όλοι.
το μήνυμα πάντως ήταν η ενότητα και το πρώτο μετασυνεδριακό σου άρθρο δέν διακρίνεται απο το πνεύμα αυτό.
σου εύχομαι να είσαι καλά και σε χρειαζόμαστε στη νέα πορεία του πασοκ. το εννοώ με την ψυχή μου.
jey

Yannis Zabetakis είπε...

Σοφάκι,

οι ΚΚ Jr και ΓΠ Jr είναι κακοί κλώνοι...
η κλωνοποίηση δεν δουλεύει!

http://environmentfood.blogspot.com/2008/03/blog-post.html

κατά τα άλλα, nothing new, nothing different...
το πασοκ κατάντησε τοόόόσο βαρετό
καιρός να φεύγουμε...


Ε.Β. κάνε το βήμα!
επιτέλους!

Ανώνυμος είπε...

Όταν εμείς οι ίδιοι δεν σεβόμαστε
τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ δεν πρόκειται ποτέ να πάμε μπροστά.
Ακόμα υπάρχουν οι γραμμές και δύσκολα θα σβήσουν , ακόμα υπάρχουν κάτι γέροι που έχουν κάνει συνήθεια την υποψηφιότητα στα εθνικά συμβούλια και το χειρότερο,υπάρχουν νεολαίοι που αντί να βγουν αυτοί μπροστά από αυτά τα γεροντάκια , προτιμούν να κρίβονται πίσω από αυτούς και να γίνουν ένα κομμάτι του μηχανισμού τους.
Οργανωθείτε, αγωνιστείτε, ξεσηκωθείτε!!!

Επιτέλους ξυπνήστε , σταματήστε τις προσωπολατρείες και περιορίστε τον θαυμασμό σας , σε μία απλή πολιτική στήριξη.

Όταν το κανοήσουν όλοι αυτό ,τότε το ΠαΣοΚ θα είναι έτοιμο για κυβέρνηση , μέχρι τότε το ΠαΣοΚ είναι επικύνδινο για να κυβερνήση.

Sofia Maria Angelara είπε...

Jey μου έγραψες "το μήνυμα πάντως ήταν η ενότητα και το πρώτο μετασυνεδριακό σου άρθρο δέν διακρίνεται απο το πνεύμα αυτό".
Ποιά ενότητα? Η υποκρισία του προέδρου και η φανερή αμηχανία και του Σκανδαλίδη και του Βενιζέλου όταν τους σήκωσε και ένωσαν τα χέρια τους; Όλα ήταν ένα στημένο σκηνικό. Aκόμα και τα χειροκροτήματα. Αν σκεφτείς οτι το 90% εκεί μέσα ήταν φανατικοί του ΓΑΠ. Πως να υπάρξει πραγματική ενότητα με τις αποφάσεις που παίρνει ο πρόεδρος; Ο,τι να 'ναι...

Yannis Zabetakis είπε...

@zatara
σέβομαι αυτούς που με σέβονται...

ο αρχηγός πρέπει να σέβεται το όλον ΠΑΣΟΚ κι όχι μόνο τις φράξιες που τον βολεύουν...

επίσης, πρέπει να δίνει και λίγο όραμα...

τι από όλα αυτά κάνει ο ΓΠ...με το βαρύ, ασήκωτο πια...δακτυλίδι...
1000 φορές ΥΠΕΞ παρά αρχηγός πασοκ...

προσωπικά δεν έχω κολλήματα...ας μείνετε έτσι...
στις άλλες εκλογές, οικολόγους πράσινους λέω να ψηφίσω...για να πάρει και το ΤΕΛΙΚΌ μήνυμα ο ΓΠ...

σοφάκι, keep fighting the status quo...

Ευάγγελος είπε...

Σοφία ήμουν σύνεδρος. Ακούστηκαν πολλές απόψεις. Το αποτέλεσμα δεν με ικανοποεί. Για μένα το ζητούμενο δεν είναι μόνο τα πρόσωπα. 'Εχουμε μπει όμως για τα καλά στη διαδικασία αντιπαράθεσης Παπανδρέου - Βενιζέλου κι έτσι θα πάμε ως τις επόμενες εκλογές, όπου το αποτέλεσμά τους θα κρίνει τελικά και το μέλλον της παράταξης. Τα μέχρι σήμερα δείγματα, όπως κι εσύ βλέπεις δεν είναι ενθαρρυντικά. Η συνεργασία με τον ΣΥΝ, εφόσον δεν έγινε όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία, θεωρώ υπό τις παρούσες συνθήκες πως είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Γι' αυτό καλά θα κάνει το ΠΑΣΟΚ να προσβλέπει μεν σε μια κεντροαριστερή προοπτική χωρίς όμως να ονοματίζει κόμματα ή δυνάμεις συνεργασίας. Πολύ δε περισσότερο αυτή την περίοδο η οποιαδήποτε αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, μάλλον ως δείγμα αδυναμίας εκλαμάνεται παρά ως παγματική πρόθεση. Ας τα βρούμε λοιπόν -αν μπορούμε- πρώτα μεταξύ μας, ας ανασυνταχθούμε κι η πορεία κι η στάση του καθενός θα δείξει...

Μαίρη είπε...

Τα πρόσωπα δεν παίζουν ρόλο στα κόμματα , αλλά η πολιτική που χαράζουν. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι ίδια με της ΝΔ και ο κύριος Βενιζέλος το έχει αποδείξει αυτό επί της υπουργίας του.

Καλό είναι να μην ξεχνάμε

Ανώνυμος είπε...

αγαπητή μου σοφία μάλλον τα μπλέκεις.
το 90% των συνέδρων ήταν φανατικοί του ΓΑΠ? ε μα τότε πώς έβγαλε ο βενιζέλος τόσους συνέδρους? ή δεν ήταν το 90% ή δέν ήταν φανατισμένοι. Διαλέγεις και παίρνεις.
υποκρισία του προέδρου ήταν να βγάλει τον ανδρουλάκη τον νεότερο δεύτερο? και μή μου πείς ότι δεν ήταν στις προθέσεις του προέδρου να πριμοδοτηθεί ο νίκος με τόσους ψήφους. όσο για την αμηχανία του μπένι έχεις δίκαιο. τί να κάνω εγώ όμως?
μπορείς σε παρακαλώ, ειλικρινα σε παρακαλώ να μου προσδιορήσεις τα δικά σου θέλω για τον ΓΑΠ? ΔΗΛΑΔΗ μια υπεύθυνη δική σου αποψη, την οποία και θα κρίνουμε αργότερα, για το τί ακριβώς θα πρέπει να κάνει ο πρόεδρος για να κερδίσει τη Σοφία.
αυτό στο ζητάω σαν χάρη.
φιλικά jey

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΓΑΠ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥ!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Sofia Maria Angelara είπε...

Αγαπητέ Jey,
Eπειδή τώρα είναι κάπως αργά, αύριο το πρωί θα γράψω ένα άρθρο σχετικό με τις απόψεις μου για τον Παπανδρέου, για να ολονών οι απορίες.
Καληνύχτα.