Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Καλύτερη λύση: "Σλαβομακεδονία"


Καταρχάς, κι εγώ όπως κι όλοι μας, πιστεύω, θα θέλαμε η λέξη "Μακεδονία" να μην υπάρχει καθόλου στο καινούριο όνομα των Σκοπίων. Όμως ξεχνούμε πως μόνο εμείς τους ονομάζαμε έτσι. Οι ίδιοι αλλά και όλα τα υπόλοιπα κράτη τους ονόμαζαν ως FYROM, δηλαδή "former Yugoslav Republic of Macedonia". Άρα θα ήταν κάτι το εντελώς δύσκολο να τους απαγορεύσουμε να χρησιμοποιούν τον όρο "Μακεδονία", ενώ τόσο καιρό τους αφήναμε. Έπρεπε το πρόβλημα της ονομασίας να έχει λυθεί πολύ πιο πριν προτείνοντας την ονομασία "Σλαβομακεδονία" και θα σας εξηγήσω γιατί.

Πρέπει να καταλάβουμε πως η σύνδεση μεταξύ των δύο ουσιαστικών δεν είναι παρατακτική, δηλαδή Σλάβοι και Μακεδόνες. Αλλά είναι οι Σλάβοι της Μακεδονίας (της δικιάς μας μόνης Μακεδονίας). Αν δεν καταλάβατε, σκεφθείτε τη σύνθετη λέξη "ελληνοαμερικανικά". Κι εδώ δεν εννοούμε μια νέα γλώσσα που αντιγράφουν-κλέβουν οι Αμερικάνοι, αλλά τα ελληνικά που μιλιούνται στην Αμερική.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε με την επιλογή του ονόματος είναι να μην επιτραπεί στους Σκοπιανούς μαζί με το όνομα και η παραχώρηση της μακεδονικής ιστορίας, κάτι που είναι αποκλειστικά θέμα ελληνικό.

Απ' την άλλη να επισημάνω πως δεν τίθεται κίνδυνος διεκδίκησης ελληνικών εδαφών απ' τα Σκόπια διότι εξαρτώνται άμεσα οικονομικά από την Ελλάδα. Είμαστε το πιο ισχυρό βαλκανικό κράτος. Όμως με το θέμα της κλοπής της ελληνικής ιστορίας οι Σκοπιανοί θα το επιχειρήσουν για δικά τους συμφέροντα και αν φέρουν π.χ. το όνομα "Νέα Μακεδονία" τότε δεν θα μπορούμε να κάνουμε πίσω με τίποτα και θα είναι πάρα πολύ αργά. Δεν πρέπει να κάνουμε τους ξένους να πειστούν ότι μαζί με το κοινό όνομα "Μακεδονία" έχουμε και κοινή ιστορία. Αυτό είναι το πρόβλημα που τίθεται κι όχι το όνομα σαν όνομα.

Η πρόταση όπως ανέφερα και παραπάνω "Νέα Μακεδονία" είναι η πιο κακή απ' όλες και θα σας εξηγήσω γιατί. Ας πάρουμε π.χ. τον όρο York (Αγγλία) και τον όρο Νew York (Αμερική) ή Σμύρνη και Νέα Σμύρνη. Είναι ξεκάθαρο πως σ' όλες τις περιπτώσεις ο επιθετικός προσδιορισμός "νέα" δηλώνει ιστορική σύνδεση ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο. Αυτό δηλαδή που εμείς δεν θέλουμε με τίποτα και πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία!

Έπειτα εκτός από την πρόταση "Σλαβομακεδονία" μια άλλη λιγότερο επικίνδυνη επιλογή θα ήταν η ονομασία "Βόρεια Μακεδονία". Γιατί; Επιτρέπουμε έτσι το διαχωρισμό της δικής μας Μακεδονίας (νότιας) από την δική τους Βόρειας, διασφαλίζοντας έτσι την ιστορία μας, δηλαδή ότι ανήκει αποκλειστικά στη νότια- αρχαία ελληνική Μακεδονία.

Βέβαια, τονίζω και πάλι την ονομασία "ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" που δεν επιτρέπει ιστορικές παρερμηνείες

Εύχομαι να είναι αυτή η τελική επιλογή...

7 σχόλια:

vossinakis είπε...

Δεδομένου του πλυθησμιακού ποσοστού της "Σλαβομακεδονίας" θα ηταν καλύτερα να την ονομάζαμε Αλβανοσλαβία. Το ποσοστό "μακεδόνων" είναι ανύπαρκτο, όπως συμφώνησε και ο Γκλιγκόρωφ το 93. Το θέμα ειναι οτι οι δικοί μας πολιτικοί κοιτούσαν τότε το πολιτικό κόστος. Δειτε και εδώ την ενημέρωση της Ακαδημίας Αθηνών σχετικά με το ποσο "μακεδόνες" είναι:
http://www.academyofathens.gr/ecportal.asp?id=1131&nt=18&lang=1

Ανώνυμος είπε...

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή παρεκτροπή, γιατί όσο εμείς ασχολούμαστε με την ονοματοδοσία των γειτόνων, συμβαίνουν... ωραία πράγματα στην τάλαινα πατρίδα.
Αίφνης σήμερα, ο Αλέξης οραματίσθηκε την Ενβερική Αλβανία του 21ου αιώνα. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Τσίπρας-περί αυτού ο λόγος-έκανε σπονδή στον "νέο πατριωτισμό", τον οποίον φιλοδοξεί να υπηρετήσει. Ο κατά Τσίπραν "νεός πατριωτισμός" συνίσταται: Καμμιά συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε Κόσσοβο-Αφγανιστάν. Καμμία συμφωνία με ξενους για την ενέρεγεια και τα λιμάνια μας.
Παρατηρώ λοιπόν: Α) Οι δυνάμεις σε Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν βρίσκονται εκεί με εντολή-απόφαση του ΟΗΕ, του οποιου η Ελλάδα είναι από το 1945 Ιδρυτικό μέλος, πριν από την λήξη του Β!Π.Π, κι επιπλέον έχουμε ανάγκη από την παρουσία των δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο, όπου επιτηρούν την "πρασινη γραμμή". ΟΙ δυνάμεις στις δύο αυτές περιοχές, ΔΕΝ είναι αμιγώς ΝΑΤΟϊκές ή αμερικανικές και καλόν θα ήτο να διαβάσει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ τον Καταστατικό Χάρτη των Ην. Εθνών, πριν αποτολμήσει άλλες δηλώσεις για τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής. Ας σκεφτούμε οι υπόλοιποι, με ποιό κύρος και σθένος, ο οποιοσδήποτε Ελληνας πρωθυπουργος ή υπουργός Εξωτερικών, θα μπορεί να ζητεί την συνδρομή του ΟΗΕ ή των Συμμάχων, όταν η Ελλάδα αρνείται την συνδρομής της σε κοινές αποστολές.
Β) Πολύ καλά, να αρνηθούμε την οικονομική, τεχνική κι όποια άλλη συνεργασία με τους... κακούς ξένους, όπως υποδεικνύει ο κ. Τσίπρας, Και πώς θα αντιμετωπίσουμε την ανάγκη σε τεχνογνωσία, ανάπτυξη, συμμετοχή στον νέο παγκόσμιο καταμερισμό; Αυτά που πρεσβεύει ο φέρελπις νέος πρόεδρος ελάχιστα απέχουν απ΄αυτά που εφάρμοσε ο Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία. Απομονωτισμός, η κλίκα μας να περνάεικαλά κι ας πάει και το... παλιάμπελο.
Εχει αυτός ο "νέος πατριωτισμός" καμμία σχέση με τον πατριωτισμό του "Ελλάδα στους Ελληνες" του Ανδρέα; Ή μήπως με την νέα πατριωτική αντίληψη που εισήγαγε στο καθημερινό λεξιλόγιο ο Κώστα Σημίτης Ή μήπως με τον νέο πατριωτισμό που εδώ και 2 χρόνια έχει πεί ο Γιώργος Παπανδρέου, πριν κλέψει το σύνθημα ο Καραμανλής, ατενίζοντας-ως Ελλην Νέρων-τις καιόμενες πλαγιές της Πελοπονήσου;
Σύντροφοι, φίλοι ή όπως αλλοιώς θέλετε, η Ελλάδα και οι Ελληνες μεγαλούργησαν ή απλώς τα πήγαν καλά, όταν δεν αρνήθηκαν τις προκλήσεις του παγκόσμιου γίγνεσθαι, όταν υπερέβησαν τα σύνορα, όταν ήταν ο καθένας κι όλοι μαζί "Οδυσέας" κι όχι πτωχοπρόδρομοι της ημεδαπής ανακυκλούμενης μιζέριας.
Με αυτήν την Αριστερά θέλουμε να είμαστε; Με τον κ. Παπαδημούλη που αυτάρεσκα δήλωσε ότι με το ΠΑΣΟΚ αποκλείεται κάθε κυβερνητική συνεργασία, γιατι ο ΣΥΡΙΖΑ εάν γίνει κυβέρνηση, το πρώτο που θα κάνει θα έιναι να βγάλει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ; Να θυμίσω ότι έαν το 1981 δεν ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Ανδρέας, η Ελλάδα θα έμπαινε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ με την επονείδιστη Συμφωνία Ρότζερς, που είχε ετοιμάσει ο Μητσοτάκης, ως Υπ.Εξ του Ράλλη; Να θυμίσω ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο άρχισαν όταν ο Καραμανλής έβγαλε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ότι τότε ο ΜΟΝΟΣ Ελλην πολιτικός που αντέδρασε ήταν ο Ιωάννης Ζίγδης; Να θυμίσω, ότι ο Ανδρέας με το βέτο που έβαλε-Δεκέμβριος του 1981, ως υπουργός Εθν. Αμύνης-στο ΝΑΤΟ έσωσε ότι μπορούσε να περισωθεί από το πολιτικό λάθος του Καραμανλή και την αθλιότητα Μητσοτάκη;
Ε, λοιπόν, φίλοι και σύντροφοι, με αυτήν την Αριστερά-την ανιστόρητη και φοβική-δεν θέλω καμμία σχέση, κι ας πυκνώνουν τις γραμμές της και τρεφουν τα όνειρα του κ. Τσίπρα, αλλά και του κ. Ψυχάρη,του κ. Μπόμπολα και των υποτακτικών τους δημοσιογραφων, ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.
Τουλάχιστον δεν θα ντρέπομαι να κοιτώ την 13χρονη κόρη μου στα μάτια.

Simos Kosmetatos είπε...

Καλημέρα!

Βρήκαμε αξιόλογο και ενδιαφέρον το κείμενό σας και το προσθέσαμε χθες στο "αφιέρωμα" Οι blogger για την Μακεδονία" στο e-go.

Καλή εβδομάδα!

Sofia Maria Angelara είπε...

Ευχαριστώ πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο post.Κοίτα ​​​​​εδώ​​​​​

Δ. Τζ. είπε...

Το Σλαβομακεδονία θα ήταν όντως μια καλή και απόλυτα λογική ονομασία. Μόνο που δε τη συζητούν καν τα Σκόπια. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι αρκετά καλή και αντιπροσωπευτική είναι η ονομασία "Άνω Μακεδονία". Αυτή η ονομασία βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Κυρίως, δείχνει ότι το ζήτημα είναι καθαρά γεωγραφικό και μάλλον αποδυναμώνει τους όποιους ισχυρισμούς των γειτόνων περί "Μακεδονικού Έθνους" (τάσεις αλυτρωτισμού). Και φυσικά γι' αυτό το λόγο και δε την αποδέχονται οι Σκοπιανοί.

Βέβαια το ένα ζήτημα είναι το όνομα. Το άλλο είναι η μορφή της ονομασίας. Αν δηλ. τελικά οι δυο πλευρές καταλήξουν στη λύση της διπλής ονομασίας (άλλη για το εσωτερικό της ΠΓΔΜ, άλλη για τις διεθνείς της σχέσεις) η Αθήνα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Θα βρεθεί στη δίνη ενός ανελέητου διπλωματικού "κυνηγητού" για να πείσει τις τρίτες χώρες να εναρμονιστούν με το νέο όνομα.

Την καλησπέρα μου

criticalthinking είπε...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι BLOGGERS του WWW.SECONDGENERATIONO7.BLOGSPOT.COM
και η καμπάνια
«ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ»
διοργανώνουν Πάρτι-Συναυλία με ήχους
funky, soul,
hip-hop, drum’ n’ bass
την Πέμπτη 10 Απριλίου και ώρα 10μμ
στο BAR ΟΣΤΡΙΑ (Θεμιστοκλέους 65, Εξάρχεια)
Συμμετέχει ο Mc Yinka
Και οι DJs :
ESPEEKAY
TEXTURE
JEROME A.K.A THE SOURCE
MELIC

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!!

Τιμή εισόδου με ποτό: 8 ευρώ
(τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς της καμπάνιας και του SecondGeneration07)