Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Καλύπτοντας τα κενά...


Καλημέρα!
Με αφορμή τα τελευταία μηνύματα που δέχτηκα χτες το βράδυ από τους “Yannis” k “geocoum”, θα απαντήσω στα ερωτήματα που έθεσαν και θα προσπαθήσω να κάνω πιο ξεκάθαρα τα πράγματα γύρω από την εικόνα του κύριου Βενιζέλου, χωρίς, τονίζω και πάλι, να έχω καμία προσωπική επαφή μαζί του. ‘Όσα γράφω είναι οι δικές μου, απόψεις που βγαίνουν μέσα από την κριτική μου ικανότητα προς τα ΜΜΕ..
Λοιπόν, αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στο σχολιασμό περί πασαρέλας και να πω πως δεν βρίσκω την αυτοπροβολή του κύριου Βενιζέλου ως αρνητικό στοιχείο. Βοηθάει στην αύξηση της δημοτικότητάς του απέναντι στον κόσμο. Προτιμώ να βλέπω διαρκώς στην τηλεόραση πρόσωπα αξιότιμα όπως ο κύριος Βενιζέλος, παρά οποιονδήποτε άλλο ανίδεο και ανίκανο (βλ. Παναγιώτη Ψωμιάδη).
Έπειτα, δεν συμφωνώ καθόλου με την έκφραση «Εξουσία για την εξουσία». Αντιθέτως, ο κύριος Βενιζέλος έχει δηλώσει πως επιθυμεί και υπόσχεται ότι θα καταφέρει, αν εκλεγεί αρχηγός, να στηρίξει το πρωταρχικό όραμα του ΠΑΣΟΚ με πραγματικό σοσιαλισμό.( Περισσότερα θα αναφέρω παρακάτω στην ειδική ερώτηση). Απλώς , ξεγελάει με την ίσως κάπως βαρύγδουπη και ξύλινη εκφραστικότητά του. Ας μην ξεχνάμε πως υπήρξε και καθηγητής Πανεπιστημίου στον κλάδο της νομικής και έχει υιοθετήσει πλέον ένα συγκεκριμένο ύφος, που πολλές φορές αδίκως παρεξηγείται.
«όταν του έριξε τον καφέ ο τρελός, τι έκανε ο λογικός? Πόσες συνωμοσίες είδε? Επιτρέπεται σε έναν μελλοντικό ‘ηγέτη’ να χάνει σε τέτοιο βαθμό την ψυχραιμία του? Γιατί προσπάθησε, ο πανέξυπνος και χαρισματικός, να εκμεταλλευτεί με τέτοιο χυδαίο τρόπο το γεγονός? Γιατί μίλησε για αισθητική? Ήταν ο ίδιος καλαίσθητος?» Και ο Βενιζέλος, αγαπητέ Yanni, είναι άνθρωπος και κατά πάσα πιθανότητα αισθάνθηκα εκείνη την τραγική στιγμή αμηχανία. Ακόμα και οι ηγέτες το παθαίνουν αυτό. Προσπάθησε, κατά τη γνώμη μου, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να το αντιμετωπίσει αξιοπρεπώς και ανθρώπινα κι έτσι έκανε.
«Ποια ήταν η αισθητική του στο Ζάππειο το βράδυ των εκλογών?» Το πρόβλημα είναι στο ότι μίλησε το βράδυ των εκλογών; Αν ναι, πολύ καλά έκανε και πήρε την πρωτοβουλία. Φαίνεται πως έχει πάρει το ρόλο του ως μελλοντικός ηγέτης πολύ σοβαρά εμπνέοντας έτσι στον κόσμο εμπιστοσύνη, σιγουριά και ασφάλεια, στοιχεία απαραίτητα. Επειδή, δηλαδή, περίμεναν όλοι οι άλλοι έπρεπε να περιμένει κι αυτός ;
Και φτάνοντας στην κρίσιμη ερώτηση: «Ποιο είναι το όραμα του κ. Βενιζέλου για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα? » απαντώ λέγοντας πως έχει δηλώσει ο ίδιος ότι θα μείνει «πιστός στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ». Επίσης, πως θα επιδιώξει ένα ΠΑΣΟΚ περισσότερο αριστερό-σοσιαλιστικό, πιστό στις βασικές και πρωταρχικές του αρχές και αξίες. Με νέα πρόσωπα και νέες τακτικές αντιπολίτευσης, αποτελεσματικότερες με σκοπό την εξολόθρευση του κύριου Καραμανλή.
«Τον κύριο Βενιζέλο, τον διέπουν .....αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση, δυναμισμό, πυγμή, πάθος, πονηριά, στρατηγική και ανελέητη σκληρότητα προς τους αντιπάλους. Δηλαδή τον κ. Βενιζέλο ΔΕΝ τον διέπουν τα του Γιώργου αλλά .............τον προτιμώ. ....?......?» Εννοείται, φυσικά, πως ο κύριος Βενιζέλος ΕΚΤΌΣ από τις αρχές, αξίες κλπ. Διαθέτει και άλλα χαρίσματα. Με λίγα λόγια, τα έχει όλα: Ήθος, γνώση, δύναμη.

Θα περιμένω να ακούσω και τα δικά σας σχόλια και ίσως καλύτερες απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν.

Ευχαριστώ.


Σοφία Αγγελάρα

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

boreis na mou doseis ton orismo ths
leksh hthos oson afora ton kirio
venizelo se sxesh me ta themata tou
"mall" kai ths ektheseos tou "outlook"

Sofia Maria Angelara είπε...

Συγνώμη που δεν μπορώ να απαντήσω, καθώς δεν γνωρίζω γιατί ακριβώς μιλάς. Μπορείς να μου εξηγήσεις;

Ανώνυμος είπε...

http://www.galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=68

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=502426

jpapa είπε...

Είναι λυπηρό να αντιλαμβάνεται κανείς ότι απλοί ψηφοφόροι πορώνονται με τον έναν ή τον άλλο που διεκδικούν την ηγεσία κάποιου κόμματος. Δεν πρόκειται για ποδοσφαιρικές ομάδες και δεν δικαιολογείται να δημιουργούνται από απλούς ανθρώπους και μάλιστα μόλις 19 χρονών blog υποστήριξης. Είναι ανούσιο και δεν συμβάλει σε τίποτε ουσιαστικό. Χάσιμο χρόνου θα έλεγα.

jpapa είπε...

Α και κάτι άλλο Σοφία. Ο μετριασμός των σχολίων δεν δικαιολογείται για blog όπως το δικό σου. Ούτε πολιτικό πρόσωπο είσαι, ούτε ανάγκη έχεις να αποφύγεις καυστικά σχόλια. Μην δημιουργείς λοιπόν τεχνηέντως κακές εντυπώσεις για το ατομό σου με τέτοιες ενέργειες.

Sofia Maria Angelara είπε...

Ίσα ίσα, εμείς η νέα γενιά είναι καλό να ασχολούμαστε με τα πολιτικά θέμματα, με θέμματα του τόπου μας παρά με άλλα ανούσια και είναι δικαίωμα του καθενός να εκφράζει τις προτιμήσεις του προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεν βρλισκω που είναι το κακό.
Όσον αφορά έπειτα στον μετριασμό σχολίων, το ενεργοποίησα διότι δυστυχώς υπάρχουν άτομα πολύ χαμηλού επιπέδου που δεν σέβονται τη γνώμη του άλλου και στέλνουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου. Δεν μπορούσα να αφήσω τέτοιου είδους μηνύματα να παραμένουν στο blog μου έστω και για λίγο. Ούτε και κανένας άλλος θα το ήθελε αυτό πιστεύω.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Σοφία.
Εγώ δεν είπα κάτι αρνητικό για τον κ. Βενιζέλο (ούτε τον αντιπαθώ, ούτε έχω εναντίον του ενστάσεις). Ίσα ίσα που τον αναγνωρίζω ως αξιόλογο και ευφυή πολιτικό.
Η άποψή μου από αυτά που ζω, βλέπω και διαβάζω είναι η εξής:
σημασία δεν έχει ποιος θα είναι αρχηγός κράτους ή ποιο κόμμα θα έχει την εξουσία, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της εξουσίας για τον περισσότερο λαό. Από αυτό κρίνεται το επίπεδο ζωής των πολιτών και η πρόοδος της χώρας.
Δεν μου φαίνεται λογικό να ψάχνουμε την ήττα του κόμματος σε ένα πρόσωπο και στην επικοινωνιακή πολιτική του (ειδικά αυτή η λέξη "καταλληλότερος", για πρωθυπουργός, αρχηγός, υπουργός ή ό,τι άλλο, δεν μου πάει καλά, γιατί πάντα την συνδυάζουν με το φαίνεσθαι και όχι το είναι;;;...)
Αυτά.

Sofia Maria Angelara είπε...

Γιατί ο απλός κόσμος, που είναι και η πλειοψηφεία, επηρεάζεται κατα 90% από την εικόνα, από το φαίνεσθαι. Είναι και θέμα ψυχολογίας μετά. Επιρεάζεσαι θες δε θές από το ύφος, την έκφραση, το βλέμμα.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία σύμφωνοι, επηρεάζεσαι από τον τρόπο που μιλάει ο πολιτικός (ή ο κάθε ομιλητής) και σε κερδίζει με το ύφος του. Μπορεί να σε πείσει και να τον πιστέψεις.
Όταν όμως δεις διαφοροποιημένες τις πολιτικές του θέσεις, όταν αθετεί τις υποσχέσεις του, όταν προσβάλλει αυτές τις αρχές και τις αξίες που εκείνος πρώτος σου μετέδωσε, τότε το φαίνεσθαι πάει περίπατο.
Το ΕΙΝΑΙ αναζητούμε όλοι. Ακόμα και ο απλός λαός το "καλό είναι" επιβραβεύει, και αυτό αποδεικνύεται από την ιστορία: το 1989 έκρινε με βάση το "κακό είναι" (σκάνδαλα-εξαπάτηση) και όχι μόνο το φαίνεσθαι (σοσιαλιστικό κίνημα), το 1993 έδειξε την αντίθεση του στη δεξιά πολιτική, σήμερα δηλώνει ότι ζητάει κάτι άλλο από το ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα γεγονότα δεν βασίζονται στην εικόνα, αλλά στην ουσία των πολιτικών πράξεων.

jpapa είπε...

Πιστεύεις ότι πρόκειται για πολιτική αυτό που βιώνουμε στο ΠΑΣΟΚ;

Ανώνυμος είπε...

jpapa, αν η ερώτησή σου απευθύνεται σε μένα:
Πολιτική είναι η διακυβέρνηση του κράτους, οπότε με όποια μέσα και για όποιο σκοπό κι αν γίνεται (η διακυβέρνηση), πάλι σε πολιτικές πράξεις θα καταλήγει.
Βέβαια το επίπεδο της πολιτικής στην Ελλάδα και ο τρόπος άσκησής της είναι άλλο ζήτημα. Μια πολιτική για λίγους δεν μπορεί προφανώς να λέγεται σοσιαλιστική. Ας είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια.

Και κάτι άσχετο με το θέμα: στο ιστολόγιό σου "Physics Matters" περιμένεις απαντήσεις-ιδέες σε σχόλια, ή προορίζεται για κάποιο ειδικό κοινό π.χ. μαθητές;
Σοφία σόρρυ για το "άσχετο"..

Ανώνυμος είπε...

GIA SOU RE SOFIA!!!

gia to mall kai to outlook akoma perimenoume apantish