Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Aπαντήσεις στα θέματα "outlook" & "the mall"

Γεια σας.

Αν και τα συγκεκριμένα θέματα δεν είναι επίκαιρα, παρ' όλα αυτά, οφείλω να απαντήσω στην ερώτηση που τέθηκε από έναν σχολιαστή του μπλογκ μου.
Αρχικά, σχετικά με το θέμα "οutlook" o κυρ. Βενιζέλος έπραξε πολύ σωστά και ηθικά, αποσύροντας το έργο στην σχετική έκθεση που πραγματοποιήθηκε. 'Όποιος, πιστεύει το αντίθετο δεν σημαίνει μόνο ότι δεν τιμά την πατρίδα του αλλά ούτε και τις αρχές της Τέχνης.
Η λέξη ήθος έχει άμεση σχέση με αυτή του την ενέργεια και δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να υπάρχει κάποιος 'Έλληνας που να μην συμφωνεί! Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως ο Ε. Βενιζέλος νοιάζεται για την αξιοπρέπεια, την καλαισθησία, την διασφάλιση των βασικών αρχών και την διατήρηση της ισορροπίας στο όνομα της Τέχνης.
Κάποιοι θα έλεγαν πως ο κυρ. Βενιζέλος μ αυτή του την πράξη φάνηκε αντιδραστικός, ρατσιστής και μεσαιωνικός. Εγώ αναρωτιέμαι: ''Άραγε ο Βέλγος καλλιτέχνης είχε επίγνωση της ευθύνης της πράξεώς του την ώρα που δημιουργούσε τέτοιου είδους έργο ή που, πιο πολύ, δημοσίευε; Tί ήθελε να περάσει με αυτόν τον τρόπο;" "Τις ιδέες του" θα μου πείτε. Σεβαστές οι απόψεις αλλά υπάρχουν και ορισμένα όρια. Ευγνωμονώ τον κυρ. Βενιζέλο γι' αυτήν του την ενέργεια που χάρη σε άτομα σαν αυτόν διατηρούνται οι ισορροπίες και δεν επικρατεί χάος στην κοινωνία. Αν μερικοί νομίζουν ότι κατά πόσο εκσυγχρονισμένη και "ευρωπαϊκή" φαίνεται η Ελλάδα προς τα έξω, κρίνεται από τέτοιου είδους πράξεις προσβολής νομίζω πως εξαπατώνται.

Έπειτα, όσον αφορά στο θέμα "the Mall" o κυρ. Βενιζέλος όντως μπορεί να μην έκανε κάτι άμεσο και δραστικό, αλλά ας μην ξεχνάμε πως τότε δεν ήταν πρωθυπουργός, δεν ήταν καν αρχηγός του κόμματος. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο μπορούν να ελεγχθούν τέτοιου είδους περιπτώσεις από ορισμένα άτομα, όπως τότε ο κυρ. Βενιζέλος.

Αν δεν σας κάλυψα με τις απαντήσεις μου παρακαλώ θα ήθελα να προσθέσετε και τις δικές σας σχετικές απόψεις...

Ευχαριστώ

Υ. Γ.: Για όσους δεν θυμούνται ή δεν έχουν δει το έργο που αποσύρθηκε από την έκθεση outlook
http://tovima.dolnet.gr/data/D2003/D1214/1abc4a.jpg

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

koritsaki mou
epidi ta exeis ligo berdemena
sto mialo sou
pisteuo san "filologos"
na ise gnosths ton ideon tou diafotismou
h texnh den xirafetite agaph mou

Athanasios Karapantelakis είπε...

Απο την στιγμή που βάζεις περιορισμούς, καταλύεις το συνταγματικά κατοχυρομένο δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης. Ο Βενιζέλος και ο κάθε Βενιζέλος δεν έχει το δικαίωμα επιβολής - αυτές είναι φασιστικές τακτικές (βλ. κάψιμο βιβλίων που δεν συμφωνούν με το status quo).

Unknown είπε...

Σοφία η τέχνη κρίνεται από το κοινό της. Η ηθική που αναφέρεις και το ήθος που αναφέρεις είναι απόρροια της εποχής. Σκέψου να αποσυρθεί ένα βιβλίο επειδή περιγράφει την απόλαυση των προγαμιαίων σχέσεων. Θεωρώ πως δεν θεωρείς ανήθικο το σεξ πριν το γάμο. Όμως η εκκλησία το θεωρεί. Δεν αντιδρά πια γιατί δεν έχει τη δύναμη. Το έργο που λες πως σοκάρει κάποιους μπορεί να τους εμπνέει... Εμένα μου ήρθε κατευθείαν η εκμετάλευση του 3ου κόσμου τώρα που είδα το έργο. Με ένα σταυρό τους θάψαμε και τώρα τους ζητάμε να μας κάνουν και ...

Unknown είπε...

Επίσης αν θες να γίνεται συζήτηση βγάλε το moderation. Νομίζω πως πια κατασταλάξανε. Και αφού είσαι σε αυτή την άθλια εφαρμογή δέξου του όπως είναι ΑΛΛΙΩΣ μετακόμισε όσο είναι καιρός.
Όσο για τον Βενιζέλο και γιατί το απέσυρε το έργο το επιχείρημα σου θα έπρεπε να είναι πιο ειλικρινές. Όπως ήταν και ο ίδιος ο Ευάγγελος και στο θέμα των ταυτοτήτων. Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα εξουσίας να εναντιώνεται με τα ήθη της εποχής του. Και επειδή η πλειοψηφία της ελληνικής πραγματικότητας (και του εκλογικού σώματος κατά συνέπεια) είναι χριστιανική δεν γίνεται να θίγονται τα ιερά σύμβολα του τόπου.
Με βρίσκει αντίθετο αλλά για κάποιον μακιαβελιστή το βρίσκω απόλυτα σύμφωνο με τις αρχές του.

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να ψηφίσεις ΛΑΟΣ ή στην καλύτερη ΝΔ. Αυτά που υποστηρίζεις εσύ και ο Κυρ Βενιζέλος, είναι τέρμα δεξιά. Τελικά η νεολαία είναι πολυ μπερδεμένη.... Συμφωνώ οτι δεν είναι ηθικό αλλά διαφωνώ στην επιλογή κατεβάσματος του έργου.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.ΗΤΑΝ ΗΘΙΚΟ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΑΥΤΟΝ ΔΙΑΛΕΞΕ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ. ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΕΙΣΤΕ. ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ. ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.

Zaphod είπε...

Μικρή, αριστερή, αθώα, Βενιζελική και ΠΑΣΟΚοενωτική Σοφία,

Εμένα το έργο μου άρεσε. Τέλος. Αν σε κάποιον δεν αρέσει να μην το δει. Πάλι τέλος.
Τέχνη είναι αν έτσι νομίζεται που λέει και η Αθηνά. Ξανά μανά τέλος.

Δεν γντ εν έτη 2007 μαχχ (σε έστειλα τώρα έτσι;) να εξηγούμε τα αυτονόητα, ειδικά σε νέους και μάλιστα μελλοντικούς φιλόλογους!

Αν η επόμενη ηθική απαγορεύει τα χοιρινά παϊδάκια θα της πούμε και μπράβο;

Δικαίωμα σου να γουστάρεις Βαγγέλα, εδώ πάμε πάσο. Αλλά όταν οι υποβόσκουσες φασίζουσες νοοτροπίες σκάνε μύτη δεν μπορεί να τους λέμε και μπράβο!
Αυτά που λες θα τα δεχόμουνα από μια θείτσα 65 χρονώνε.

Ταυτα και μένω

love&kisses

Χρήστος Μυρωνίδης είπε...

αυτά είναι τα λάθη του Παπανδρέου, τόσα χρόνια αφήνει στα μέλη και στους φίλους του ΠΑΣΟΚ να καλλιεργούνται ιδέες και αντιλήψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τον Σοσιαλισμό και την Δημοκρατία... και μετά ο κόσμος λέει πως δεν εχουμε διαφορές με την ΝΔ, έ δεν έχουμε, όταν λέμε τέτοια πράγματα !

Λυπαμε ειλικρινά που ένας ακόμα νέος άνθρωπος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να πουλήσει οπαδιλικι...

Σοφία, μάθε να διαφωνείς και να διεκδικείς, είναι μαλακία να απολογείσαι εσύ για κάτι που έκανε ο Βενιζέλος!

Γιωργος Σακελλιων είπε...

Αγαπητή Σοφία,
Η τοποθέτησή σου δυτυχώς επιβεβαιώνει την παρατήρηση που είχα κάνει στο blog μου, "Meeting point blog" κι έλεγα:
"είναι πολύ πιθανό, στη διαδικασία εκλογής Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, να βρεθούμε να υποστηρίζουμε αντίθετες επιλογές, άνθρωποι που είμαστε πολύ κοντά ιδεολογικά, την ίδια στιγμή που δίπλα μας, στην ίδια επιλογή θα βρίσκονται άνθρωποι με τους οποίους θα μας χωρίζουν σύμπαντα ιδεολογικών, πολιτικών και πολιτισμικών διαφορών."
Φοβάμαι, λοιπόν, πως ενώ κι εγώ στηρίζω τον ΒΒ στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, βρίσκομαι διαμετρικά αντίθετα μαζί σου, σε σχέση με θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την ελευθερία της έκφρασης, τη δημοκρατία και την κατάργηση κα΄θε μορφής λογοκρισίας.
Το χειρότερο είναι ότι επιβεβαιώνεις κι άλλη μια τοποθέτησή μου:
"Η σύγχρονη διαχωριστική γραμμή μεταξύ προόδου και συντήρησης δεν συμπίπτει με καμιά ηλικιακή γραμμή. Η επίκληση του νεαρού της ηλικίας, ως επιχειρήματος μιας δυναμικής και ζωντανής, προοδευτικής άποψης μου φαίνεται το ίδιο αποκρουστέα όσο και ή επίκληση της μεγαλύτερης ηλικίας, ως επιχειρήματος γνώσης, ωριμότητας και σύνεσης."
Χαίρομαι όμως που μπορούμε να βρισκόμαστε στο ίδιο ΠΑΣΟΚ, το "όλον ΠΑΣΟΚ" που λέει κι ο ΒΒ, με την πρόκληση να στηρίξουμε τις διαφορετικές μας απόψεις.
Φτάνει ο ΒΒ, ως νέος πρόεδρος, να εξασφαλίσει αυτού του τύπου της διαδιασίες.
Επιτρεψέ μου, ως μεγαλύτερου και μόνο και χωρίς άλλη πατροναριστική διάθεση, την επίκληση του εθνικού ποιητή: Πάντα ανοιχτά πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας.

Γιωργος Σακελλιων είπε...

Και κάτι ακόμα: το moderation δεν βοηθά το διάλογο. Μην κάνεις το blog σου να θυμίζει την outlook.

Manny Calavera είπε...

"'Όποιος, πιστεύει το αντίθετο δεν σημαίνει μόνο ότι δεν τιμά την πατρίδα του αλλά ούτε και τις αρχές της Τέχνης."

Πρώτον: Τι σχέση είχε το έργο με την πατρίδα;

Δεύτερον: Ποιες "αρχές τις τέχνης", τι ειν αυτό πάλι; Δε βγάζει νόημα.

Τρίτον: Νόμιζα, πως οι εποχές όπου η "ηθική" οριζόταν από κεντρικές διοικήσεις, κυβερνήσεις, καθεστώτα, κλπ., είχαν περάσει ανεπιστρεπτεί σ'αυτή τη χώρα.

Πως η λογοκρισία της τέχνης ήταν ίδιον ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Και μια που το φερε η κουβέντα στη λογοκρισία, ποια είναι η γνώμη σου για τον "Τελευταίο Πειρασμό" ή το "μ εις τη ν" του Ανδρουλάκη; Απ' όσο θυμάμαι προσέβαλαν το θρησκευτικό αίσθημα πολλών ανθρώπων(το καθένα στην εποχή του), πολύ εντονότερα από τον εν λόγω πίνακα.

Επίσης ποια η γνώμη σου για το Άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
http://www.un.org/Overview/rights.html