Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

PRESS-GR


Ξεκινώντας θα ήθελα να αναφέρω πως δυσκολεύτηκα να αποφασίσω για το ποια γνώμη θα υποστηρίξω σχετικά με το θέμα του πολυσυζητημένου blog http://www.press-gr.blogspot.com/ .
Βρισκόμουν ανάμεσα στην άποψη πως κακώς το κατηγορούν αφού δεν υπάρχει κανένα όριο στο διαδίκτυο και το να βάλει κάποιος το ονοματεπώνυμο του ή φίλτρο είναι προαιρετικό από τον διαχειριστή του blog και στην άποψη πως καλώς το κατηγορούν αφού δεν είναι σωστό να κατηγορείς άτομα γνωστά (βουλευτές, υπουργούς) για σοβαρές πράξεις με ασυδοσία και χωρίς υπογραφή του συγγραφέα.
Κατέληξα, λοιπόν, στη δεύτερη άποψη λέγοντας ναι μεν στο δικαίωμα της ανωνυμίας, του προσωπικού χώρου στο διαδίκτυο και της ελευθεροστομίας όμως όχι στον εξευτελισμό προσώπων διακεκριμένων από το ευρύ κοινό. Το να αλληλοκατηγορηθούμε εμείς μεταξύ μας οι bloggers δεν θα αποτελέσει κάτι συγκλονιστικό, αλλά και πάλι εγώ προσωπικά δεν θα δημοσίευα ποτέ ένα σχόλιο με υβριστικό περιεχόμενο για το άτομο μου ή για κάποιον άλλο πόσο μάλλον για ένα πρόσωπο από τον πολιτικό χώρο. Και να μην μπερδεύουν μερικοί την συκοφάντηση κάποιου με την κριτική. Το να πεις για κάποιον ότι δεν τον θεωρώ ικανό πολιτικό ή άξιο αρχηγό κόμματος π.χ. δεν είναι το ίδιο με το να πεις για κάποιον ότι έκλεψε, ότι "κοιμήθηκε" με την χ, ψ κλπ κλπ... Ή τουλάχιστον αν ποτέ ανακαλύψει κάποιος blogger κάτι που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα από τα ΜΜΕ τότε καλό θα ήταν να το δημοσιεύσει επωνύμως και με τρανταχτές αποδείξεις, όπως άλλωστε λειτουργούν και οι περισσότεροι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
Επίσης, θα ήθελα να τονίσω πως είναι διαφορετικό αν ειπωθεί κάτι υβριστικό και συκοφαντικό μέσα από ένα σχόλιο ενός αναγνώστη, ανώνυμο ή όχι και διαφορετικό αν γίνει αυτό μέσα από ένα άρθρο με το σχετικό τίτλο και μάλιστα ανώνυμο. Τα σχόλια είναι σχόλια, παντού και πάντα θα ακούγονται. Όμως όταν κάποιος αναρτήσει άρθρο όπως θα γινόταν και στην περίπτωση δημοσίευσης άρθρου σε μια εφημερίδα τότε το θέμα γίνεται σαφώς πιο επίσημο και πιο δημοφιλές και ως στόχο του έχει να συκοφαντήσει και όχι να σχολιάσει απλώς.
Το press-gr κατά πάσα πιθανότητα εσκεμμένως δημοσίευε άρθρα σκανδαλώδους περιεχομένου έτσι ώστε να κερδίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών και να γίνει το νούμερο 1 στις προτιμήσεις κάθε σέρφερ. Και το κατάφερε. Τώρα όλα τα κανάλια και όλοι οι γνωστοί δημοσιογράφοι μιλούν για το press-gr. Κατάφερε με εύκολους τρόπους του στυλ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του star channel, να ανεβάσει στο έπακρον τη δημοτικότητα του.
Προσπάθησε επίσης να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική ανεπίσημη εφημερίδα, όμως το μόνο που κατάφερε είναι να προσφέρει χειρότερη δημοσιογραφία από αυτήν της esspreso και της traffic.
Στην τελική, η ύπουλη και μυστικοπαθής δημοσιογραφία δεν αρέσει σε κανέναν. Εγώ αμφιβάλλω αν θα ξαναμπώ στο συγκεκριμένο blog.
Όποιος δεν αρέσκεται στην δημοσιοποίηση του ονοματεπώνυμου του ας περιοριστεί στην ποίηση όπως πολλοί ποιητές δεν αποκάλυψαν ποτέ το πραγματικό τους όνομα και πάντα χρησιμοποιούσαν ως υπογραφή ή τα αρχικά τους ή ένα ψευδώνυμο. Δεν τους κατηγόρησε ποτέ κανένας. Στη δημοσιογραφία είναι αλλιώς τα πράγματα. Υπάρχουν κανονισμοί που πρέπει να τηρούνται.
Όλες οι απόψεις γίνονται δεκτές...

4 σχόλια:

tzonakos είπε...

Mε βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο στον συλλογισμό σου περι κριτικής και συκοφαντίας.
Εδω ειναι που χάνει την μπάλλα η Κυβέρνηση και προσπαθεί να χαλναγωγήσει το δυσδιάκριτο.
Αν κάνεις κριτική δηάδη πρέπει να ειναι καλή αλλιώς ειναι συκοφάντηση ;;;
Δεν κατάλαβα !
Δεν εχω δικαίωμα κριτικής και συζήτησης επάνω σαε αυτην ; Απο πότε ; Δεν ειμαι Ελληνας πολίτης ;
Ολη αυτη η ιστορία για τον σκουπιδοτενεκέ του πρεςς-γρ δηλαδη για μια σελίδα που δεν ηταν μπλόγκ όπως των περισσότερων.
Ας μου πει ένας οτι έβγαλε άκρη σε θέμα του με τα 200 ανώνυμα σχόλια, τα περισσότερα υβριστικά.
Και επειδή ειμαι πολλά χρόνια στο νετ, ειμαι σίγουρος οτι θα σκάσει κι άλλη ιστορία τέτοια και μάλιστα σύντομα.
Πολύ καλό το κείμενό σου.

Ανώνυμος είπε...

"ΒΗΜΑ":
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,1% και το ΠΑΣΟΚ 23,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «άλμα» στο 18,4%, με το ΚΚΕ να συγκεντρώνει 7,5% και τον ΛΑΟΣ 5,1%.
ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΩ!
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ (ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΚΤΛ)

Dwarf Warrior είπε...

Λοιπόν για να βάλουμε μια τάξη. 1ον και κυριότερον, η κρίτικη δεν συνιστά επουδενί συκοφάντηση και αντιστρόφως. Καλά μεχρίς εδώ.
2ον αν κάποιος έχει στοιχεία για κάτι αξιόποινο δεν αρκεί να το δημόσιεύσει επωνύμως πρέπει και να το καταθέσει στην δικαιοσύνη ή να προτρέψει την δικαιοσύνη να του τα ζητήσει.
Αν θέλουμε οι blogers και οι άνθρωποι που ασχολούμαστε γενικά με το διαδύκτιο να πετύχει το πείραμα της "ηλεκτρονικής δημοκρατίας" θα πρέπει να κάνουμε σοβαρές προσπάθειες να αφήσουμε εκτός "blogoσφαιρας" κάθε κοινωνική παθογένεια και να μην την αντανακλούμε εδώ. Θελώ να πω δηλαδή ότι αν είναι να προασπίσουμε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και εν γένει της ελευθερίας στην "ψηφιοκοινωνία"΄θα πρέπει a priori να δεχθούμε ότι τα όρια της ελευθερίας του ατόμου εφάπτονται με τα όρια της ελευθερίας του δίπλα. Ο σεβασμός της προσωπικότητας και της αξιοπρέπιας του ατόμου θα πρέπει να είναι δομικό στοιχείο του διαλόγου που προσπαθούμε να κάνουμε. Για τούτο τον λόγο θεωρώ και την ύπαρξη φίλτρου σε πρώτο στάδιο επιβεβλημένη και να είστε σίγουροι ότι αν κάποιος διαχειριστής υπερβεί τα όρια του φίλτρου και αγγίξει τον χώρο της λογοκρισίας η ίδια η υγειής κοινότητα των blogers θα απομονώσει το συγκεκριμένο ίστολόγιο. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως στο διαδύκτιο δεν λειτουργουμε "αποστείρωμένα" κουβαλάμε μαζί μας τις κοινωνικές μας συμπεριφορές και τις αναπαράγουμε εδώ. Το ζητούμενο είναι ο καθένας μας να αναπαράγει την θετική του πλευρά και το στοιχημα της ηλεκτρονικής δημοκρατίας να κερδιθεί και να διαχυθεί σαν κίνημα και στην κοινωνία που είναι και ο τελικός στόχος.

Yannis Zabetakis είπε...

ιδού η ρίζα του κακού!

http://environmentfood.blogspot.com/2008/03/blog-post.html

το πείραμα κλωνοποίησης του ΚΚ Sr στον ΚΚ Jr δυστυχώς απέτυχε...