Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Τι θέλουμε: EΛ.ΑΣ. ή αναρχία;


To θέμα της δίκης του αστυνομικού-ειδικού φρουρού που σκότωσε τον 15χρονο διχάζει τους πολίτες καθώς οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τα Μ.Μ.Ε. είναι μάλλον υποκειμενικές και όχι η καθαρή αλήθεια. Από τη πλευρά των αστυνομικών επικρατεί η άποψη πως ο 15χρονος μαζί με άλλα 30 άτομα περίπου κυνηγούσαν τον κατηγορούμενο και συναδέλφους αστυνομικούς και τους απειλούσαν για τη ζωή τους πετώντας τους πέτρες και μολότοφ. Είναι, λοιπόν, αναμενόμενο να αναγκαστούν να προβούν σε πυροβολισμούς. Από την πλευρά του θύματος και ορισμένων μαρτύρων επικρατεί η άποψη πως οι αστυνομικοί ήταν αυτοί που κυνηγούσαν τα παιδιά και πυροβόλησαν τον 15χρονο άνευ λόγου.

Η αλήθεια δεν έχει ξεκαθαριστεί. Πιστεύω πάντως πως ΚΑΙ οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι με οικογένειες, αισθήματα και αδυναμίες. Δεν μπορώ να δεχτώ ως πραγματικότητα το γεγονός ότι ένας αστυνομικός πυροβόλησε ένα 15χρονο με σκοπό να τον σκοτώσει. Και δεν είναι σωστό από μέρος μας να δικαιολογούμε και να "χαϊδεύουμε" ένα άτομο μόνο και μόνο επειδή είναι 15 χρονών. Ένας νέος 15 χρονών όταν μάλιστα προέρχεται από μια πλούσια οικογένεια πιθανόν αναμορφωμένο κακομαθημένα μπορεί πολύ εύκολα να βρίσει, να απειλήσει και να χτυπήσει έναν μεγαλύτερο του χωρίς να σεβαστεί, χωρίς να ντραπεί χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες.

Λογικά σκεπτόμενοι, θα πρέπει να καταλήξουμε στο γεγονός ότι ο αστυνομικός έχει λιγότερες πιθανότητες να πυροβολήσει έναν αθώο από ότι ένας αναρχικός έστω και 15 χρονών που έχει αποβληθεί περισσότερες από μια φορές από σχολεία και που συχνάζει με επικίνδυνες παρέες στα Εξάρχεια. Ο αστυνομικός κάνοντας κάτι τέτοιο έχει να χάσει πολλά. Ενώ ένας ανώριμος πολίτης χωρίς ίχνη μέσα του αξιοπρέπειας και σεβασμού προς το κράτος δεν έχει να χάσει τίποτα. Μπορεί αυτή τη στιγμή νεκρός να είναι ο 15χρονος και όχι ο αστυνομικός, το θέμα είναι όμως πως ένας απ' τους 2 θα πέθαινε και ας μην ξεχνάμε πως ο καθένας μας είναι υπεύθυνος των πράξεων του. Και δεν μπορεί να είναι λογικό όποιος θέλει, ανενόχλητος, να μπορεί να ασκήσει βία στην ελληνική αστυνομία. Κάτι τέτοιο παραπέμπει στην αναρχία και στις μέρες μας είναι απαράδεκτο να μιλάμε καν για αναρχία.

Εδώ και 3 μέρες φωνάζουμε για την ανικανότητα των αστυνομικών να καταστείλουν τις βιαιοπραγίες των αναρχικών-κουκουλοφόρων-διαδηλωτών-μαθητών-φοιτητών-αντιεξουσιαστών. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε όμως πως αν τολμήσει ένας μόνο αστυνομικός να ασκήσει και την παραμικρή βία (γιατί άλλος τρόπος δεν υπάρχει αποτελεσματικός) στους παραπάνω που ανέφερα θα κατασπιλωθεί και θα θεωρηθεί αντιδημοκρατικός και "δολοφόνος"! Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Θέλουμε ένα κράτος απροστάτευτο όπου δεν θα υπάρχει αστυνομία αλλά όποιος θέλει, θα κάνει ότι θέλει με τις ξένες και τις δημόσιες περιουσίες, ή θέλουμε μια ήσυχη, ειρηνική κοινωνία όπου ο καθένας θα σέβεται την περιουσία του άλλου και προπάντων την δημόσια περιουσία και τους αστυνομικούς οι οποίοι δεν θέλουν τίποτα άλλο απ' το να διαφυλάξουν τα προαναφερθέντα.

Δεν είναι σωστό αυτή τη στιγμή το 90% της νεολαίας και τα Μ.Μ.Ε. να κατηγορούν αλλεπάλληλα την ελληνική αστυνομία αντί να είναι με το μέρος της, την στιγμή που επί 3 συνεχόμενες μέρες βρισκόμασταν υπό την εξουσία των αναρχικών, κλεισμένοι μες στα σπίτια μας σαν τα ποντίκια!

Στην Αμερική αν τολμήσει κάποιος να φερθεί σε αστυνομικό κατά τον τρόπο που συνεχώς συμπεριφέρονται εδώ έχει αυτομάτως εκτελεστεί χωρίς δεύτερη σκέψη. Κυκλοφορείς έξω το βράδυ αργά και νιώθεις ασφαλής. Εδώ δυστυχώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Εύχομαι η ελληνική αστυνομία στο μέλλον να δράσει πιο αποφασιστικά με σκοπό την προστασία των πολιτών.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θέλουμε ΕΛ.ΑΣ. Σοφία μου! ΕΛ.ΑΣ.! Ποια ΕΛ.ΑΣ. όμως? Ζω σε μια περιοχή στην οποία γίνεται ίσως η μεγαλύτερη διακίνηση ναρκωτικών στη βόρειο Ελλάδα. Επειδή κάποιοι αποφάσισαν πως ο καταλληλος χώρος για το Ο.ΚΑ.ΝΑ. είναι το Ψ.Ν.Θ. που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι μου. Τι κάνει η ΕΛ.ΑΣ. για την ασφάλεια μας? Είναι απλά απούσα. Φυσικά και δεν φταίει κανένας αστυνομικός, αν το τμήμα που βρίσκεται στη Σταυρούπολη έχει συμαντικές ελείψεις.
Μιλάς για 5 μέρες που ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας. Εμείς σκεφτόμαστε πως θα πάμε να πάρουμε ψωμί κάθε μέρα. Βλέπεις, εκτώς από τα άρρωστα παιδιά που είναι αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα, έρχονται καθημερινά έμποροι και "βαποράκια" με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια εγγληματικότητα.
Δίπλα στο σπίτι μου, είναι και η εθνική τράπεζα. Ξέρεις πόσοι ηλικιωμένοι έχουν πέσει θύματα κλοπής έξω από αυτή, μόλις έχουν πάρει τη σύνταξή τους? Κάποιοι από αυτούς στάθηκαν τυχεροί, αφού οι πολίτες κατάφεραν να σταματήσουν τους κλέφτες, κάποιοι άλλοι όμως αναγκάστηκαν να περάσουν το μήνα τους χωρίς τη σύνταξή τους! Που ήταν η ΕΛ.ΑΣ?
Κάθε φορά που κάποιος τοξικομανής απειλεί ένα μικρό παιδί για να του δώσει το κινητό του και το χαρτζιλίκι του, που είναι η ΕΛ.ΑΣ.?
Το ότι κάποιος μαθητής μου φοβάται να πάει μόνος του στο γυμναστήριο, γιατί νυχτώνει νωρίς και σκέφτεται πως θα γυρίσει σπίτι του, δεν αποτελεί βία?

Πάμε στο θέμα που σχολιάζεις όμως.
Λες πως η ζωή των αστυνομικών κινδύνευε... και ότι ένας από τους δύο θα πέθαινε! Μα αν κινδυνεύει η ζωή μου, δε θα αφήσω λίγα μέτρα πιο κάτω το περιπολικό και θα επιστρέψω πίσω χωρίς ενισχύσεις!
Άλλωστε, ακόμα κι αν πυροβόλησε στο έδαφος, ποιος ο λόγος να το κάνει, εφόσον φυσιολογικά θα έπρεπε να γνωρίσει ότι η σφαίρα μπορεί να εξωστρακιστεί και να έχουμε κάποιο θύμα?
Φυσικά και δεν είμαι υπέρ της βίας! Είμαι κατά της βίας! Και μάλιστα, κατά ΚΑΘΕ μορφής βίας! Φυσικά και καταδικάζω τα γεγονότα που ακολούθησαν, όπως καταδικάζω και τον αστυνομικό που δολοφόνησε το παιδί. Η θανατική ποινή έχει προ πολλού καταργηθεί στην Ελλάδα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κατάχρηση της εξουσίας που του δίνεται.
Μέχρι και ο πιο στυγνός εγκληματίας, ακόμα και ένας βιαστής μικρού παιδιού, έχει δικαίωμα απολογίας και σοφρονισμού. Πόσο μάλλον ένα 15χρονο παιδί, που έχει όλη τη ζωή μπροστά του για να γίνει καλύτερος άνθρωπος.
Ούτε ο αστυνομικός, αλλά ούτε και οι κουκουλοφόροι.

Ο τίτλος σου, μου θυμίζει το... "Ή Καραμανλής, ή ΤΑΝΚ"!
Προσωπικά δεν είμαι με κανένα από τα δύο! Ούτε με την αναρχία (ακυβερνησία) του καραμανλή, ούτε με τους αστυνομικούς που θυμίζουν άλλες εποχές (βλέπε ΤΑΝΚ)
Στιρίζω Παπανδρέου, στιρίζω ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας με την πολιτική τους, να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση! Να εκπαιδεύονται σωστά οι αστυνομικοί, με κύριο γνώμονά τους την προστασία του πολίτη.
Και κυρίως... να απομακρυνθούν από το σώμα τέτοιοι αστυνομικοί που ντροπιάζουν τους συναδέλφους τους!

Υ.Γ. Ακόμα και στην Αμερική, υπάρχουν τα λεγόμενα "Γκέτο"! Εκεί δεν μπορεί καν να πλησιάσει αστυνομικός...

Sofia Maria Angelara είπε...

Κι εγώ συμφωνώ πως η ΕΛ.ΑΣ. έχει πολλές ελλείψεις.
Βέβαια ακούγεται και το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί να είναι σωστά εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους αναρχικούς, όμως οι διαταγές που παίρνουν από πάνω τους λένε να έχουν μετριοπαθή στάση χωρίς να μπορούν να κάνουν πολλά.
Η κατάσταση, λοιπόν, είναι πιο περίπλοκη απ' όσο φαίνεται. Γι' αυτό όπως λες κι εσύ μόνο η αλλαγή κυβέρνησης και η ανάληψη της ηγεσίας απ' το ΠΑΣΟΚ θα βελτίωνε τα πράγματα με μια πιο ικανή και δραστική αστυνομία.
Απ' την άλλη πρέπει και οι ελληνικές οικογένειες να μεγαλώνουν παιδιά με αρχές και θέληση για μάθηση. Αυτό το παιδί δεν θα σκοτώνοταν αν η μάνα του ή ο πατέρας δεν το άφηνε να γυρίζει βράδυ, με κακόφημες παρέες στα Εξάρχεια και να πετάει μολότοφ σε αστυνομικούς και νοιαζόταν γι' αυτό. Όταν το πρόβλημα στη χώρα έχει τόσο βαθιές ρίζες, που ξεκινάν μέσα από τα σπίτια των παιδιών αυτών, τι να σου κάνει μετά κι ένας αστυνομικός, ξένος στην ουσία που φοβάται κι αυτός ο ίδιος.
Εκτός, λοιπόν, από έλλειψη κυβέρνησης υπάρχει και έλλειψη παιδείας στην Ελλάδα και αυτό πρέπει να λυθεί από μόνο του. Κανένα ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λύσει κάτι τέτοιο.

Ανώνυμος είπε...

Και εδώ συμφωνούμε απόλυτα αγαπητή Σοφία. Για να δεις όμως τι συμβαίνει σε καλό να μπεις στο site του ΠΑΣΟΚ να δεις τι απόψεις διατυπώνονται.

Ανώνυμος είπε...

cool sofia poli realistiki apopsi to sholio sou poli pio brosta apo tin epohi tou mazi sou

Ανώνυμος είπε...

Excellent, Obama Greeks, let's all pastel party! Now you Greeks have to stop being so cynical about your muslim brothers and let Albania and Turkey join Europe so you can all party together and racism between you will end! Islam arose via monophysitism from Greek oppression of the Black Man. Even the Jews needed to bring Iranians then Arabs to take back their cities in the seventh century. Justinian embraced superstition in closing the universities and olympics, causing the bubonic plague which led to the birth of Islam. Your Benaki Lousiana Shipping brought over most Black Slaves together with Lehman Alabama Finance. You cynically want to take Palestine just like Macedonia with Trojan Horse Perfidy by distorting history. Heridotage knew Athena was Black but fascist Madoxus adulterated the histories. Do we forget what you did to the Macedonia AME church in Flushing? Religion is just oppresses people as we will make global progress now that superstition-based initiative people are out of office. YOu need to unshackle our ALbanian brothers in Janine, Slavs in Fleurine and Turks in Kozane and Cyprus so we can all party.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο!!! σου εύχομαι ολόψυχα να στελεχώσεις κάποια στιγμή της γραμμές του κόμματος που με τόση θέρμη υποστηρίζεις.

Δεν ξέρω πόσων Μαΐων είσαι αλλά επι κυβερνήσεως ΠΑ.ΣΟ.Κ είχαμε τότε εκείνους του κακομαθημένους συνταξιούχους που δεν είχαν σωστή ανατροφή και καλά τους έκαναν.

Με τις ευλογίες Παπανδρέου διατηρήθηκε και διογκώθηκε το απόστημα της ΕΛ.ΑΣ. Χαφιέδες, "Μπαχαλάκηδες" συνέχιζαν να υπάρχουν όπως και τότε, την "χρυσή επταετία" της αστυνομίας. Άλλωστε έχετε και εσείς τη σκιά του Μ. Καλτεζά, αλλιώς θα είχατε οργιάσει καπηλεύοντας την μνήμη του Αλέξη. Αυτά περί πολιτικής και σχολίων για την άλλη μία φορά πολυδιαφημιζόμενη ψευτοαλλάγη.

Αντί να κρύβεστε στα σπίτια σας αφουγκραστείτε λίγο αυτά τα παιδιά. Αναρωτηθείτε γιατί είναι οργισμένα και με τόση ανάγκη για βία. Μήπως όντως η βία φέρνει βία; Μήπως θερίζουμε ότι σπείραμε. Μήπως βλέπουν ένα επερχόμενο αδιέξοδο; Δεν είναι χαζά τα παιδιά. Έχουν μάτια και βλέπουν. Τους γονείς τους να χάνουν δουλειές, να χρωστάνε, να την βγάζουν όπως όπως, να αγχώνονται για την σύνταξή τους, να τους παίρνουν τα σπίτια. Τα σχολεία τους να είναι ερείπια, τους καθηγητές τους να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και να διεκδικούν το αλάθητο αντί να είναι παιδαγωγοί. Τα πανεπιστήμια να μοιράζουν χαρτιά χωρίς αντίκρυσμα.

Μήπως τους στερήσαμε την ελπίδα; Μήπως τους φτιάξαμε ένα μέλλον χωρίς φως; Μήπως εμείς τους εξαγριώσαμε; Μήπως εμείς είμαστε οι ηθικοί αυτουργοί; Μήπως το σύστημα που δεν θέλουν απαρτίζεται από εμάς; Και μπορεί να είσαι μικρή - δεν ξέρω την ηλικία σου, δεν σε έχω ξαναδιαβάσει και δυστυχώς δεν θα το ξανακάνω - για να αναλάβεις τέτοιες ευθύνες, αλλά εγώ φταίω. Και οπατέρας μου και ο πατέρας σου και όλοι όσοι αφήσαμε την κατάσταση να φτάσει εδώ.

Όσο αφορά τον δολοφόνο-"αστυνομικό", δυστυχώς δεν μπορώ να τον πώ ήρωα ή κακομοίρη ή αμυνόμενο, μιας και κανένα στοιχείο δεν δείχνει ότι κινδύνευε. Αντίθετα αν ανάμεσα στους δύο θα έπρεπε να διαλέξω ένα κακομαθημένο κολόπαιδο μάλλον θα ήταν ο μπάτσος (με όλη τη σημασία της λέξης). Του δώσαμε το παιχνιδάκι του και θα μας πηδήξει κιόλας. Είναι δυνατόν να γυρίζει πίσω να ζητήσει τα ρέστα; Το λιγότερο που δείχνει (αν δεν είχαμε θύμα) είναι ένα ανεκπαίδευτο και απείθαρχο όργανο της τάξης που αντί να είναι λειτουργός του νόμου δρα και αντιδρά σαν σερίφης που ζητά εκδίκηση. Δυστυχώς όμως έχουμε ένα 15χρονο παιδί θύμα που ακόμα και να τον έβρισε ή και να του πέταξε το οτιδήποτε δεν ειχε κανένα δικαίωμα να βγάλει το πιστόλι από τη θήκη. Τότε επί μία εβδομάδα θα έπρεπε να μαζεύουμε χιλιάδες 15χρονα άψυχα κορμιά στους δρόμους. Αλλά προφανώς ο τυπάκος γύρισε πίσω για να το "παίξει" μάγκας. Προφανώς ο λόγος του στο σπίτι δεν μετράει γιατί εκεί δεν έχει όπλο. Προφανώς τα παιδιά του του κάνουν τη ζωή πατίνι και προσπαθεί να επιβληθεί σε ξένα παιδιά. Ένας άνθρωπος με 10 χρόνια εμπειρία στα Εξάρχεια δεν διανοήτε να βγάλει όπλο. Ειδικά όταν έχει απεμπλακεί από το επεισόδιο.

Αυτό το παιδί είχε όλη τη ζωή μπροστά και βρέθηκε ένας αλήτης να γίνει ο "θεός" του. Να του στερήσει τη ζωή, τα όνειρα, την ελπίδα. Αν είναι δυνατόν να μιλάμε για κακομαθημένα πλουσιόπαιδα που κάνουν κακές παρέες και πάνε σε κακόφημες περιοχές. Τότε να περικυκλώσουμε τα Εξάρχεια και να τα κάψουμε με όσους είναι μέσα.

Η λογική ΕΛ.ΑΣ η αναρχία, για να το πάω λίγο παραπέρα από τον Κωνσταντίνο μου θυμίζει τα δημοψηφίσματα της Χούντας. Πόσο ίδιοι είσαστε όλοι; Διεκδικητές της εξουσίας και υποστηρικτές αυτών. Και δεν εξαιρώ κανέναν.

Δυστυχώς για εσάς οι σφαίρες δεν εξοστρακίζονται. Κάποιος τις ρίχνει. Κάποιος κρατάει το όπλο και κάποιος πεθαίνει. Το έγκλημα ξεκινάει από τη σκέψη και όταν αυτή γίνεται πράξη και έχει και θύματα τότε δεν υπάρχει δικαιολογία.

Μία πρόταση έχω να κάνω μόνο. Βγήτε από τα κλουβιά σας και αφουγκραστείτε αυτή τη γενιά. Ακούστε τι έχουν να πουν. Δείτε πίσω από τις πράξεις τους τα πραγματικά αίτια. Κοιτάξτε τους στα μάτια μετά πείτε τους ότι δεν έχουν δικαίωμα να ζουν ή ότι θα αποφασίσει άλλος αν θα πρέπει να πεθάνουν. Τα ελαφρυντικά τους είναι το αίμα που βράζει στις φλέβες τους. Αρκετά παθητικοί είμασταν εμείς και φέραμε τον κόσμο ώς εδώ. Μην τους ζητάμε το ίδιο. Και βέβαια μην δίνουμε άλλοθι σε φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εγκλημάτων που γίνονται εις βάρος τους.

Και αν δεν έχετε ενημερωθεί μέσω ερευνών και στατιστικών η Αμερική έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας. Ή μήπως μας νοιάζει μόνο τι παθαίνουν οι αστυνομικοί εκεί; Εκεί τα παιδιά κυκλοφορούν με όπλα. Αν συνεχίσουμε έτσι αδιάφορα δεν θα αργήσει να έρθει και εδώ.

Δεν ξέρω αν θα το δημοσιεύσεις ή όχι και δεν με ενδιαφέρει. Είναι καθαρά προς εσένα το σχόλιο και δεν με ενδιαφέρει να διαβαστεί από άλλον. Ελπίζω μόνο σε ανάγνωσή του και αν αυτό σου προσφέρει έστω και μία ελάχιστη χαραμάδα από μία άλλη οπτική θα είμαι χαρούμενος. Και για να προλάβω, δεν ανήκω πουθενά, αντιπροσωπεύω μόνο εμένα και δεν ανήκω σε αυτή τη γενιά.

Γ.Λαμπράκης (γιατί δεν είμαι ανώνυμος αλλά ούτε και σκέτο Γιώργος)