Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

"Ένα νέο 1909 χρειαζόμαστε!" Ευ. Βενιζέλος


Σε συνέντευξη του σχετικά με την ελληνική οικονομική κρίση ο Ευ. Βενιζέλος απαντάει και λέει πως χρειαζόμαστε ένα νέο 1909. Καθώς απάντησε μ' αυτόν τον αλληγορικό τρόπο επόμενο βήμα είναι να υπενθυμίσω τι είχε γίνει το 1909 στην Ελλάδα.
Εκείνη την εποχή πραγματοποιήθηκε το κίνημα στο Γουδί από τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο που ζητούσε κάποια αιτήματα για μεταρρύθμιση καθώς επικρατούσε μια εσωστρέφεια και ένας πεσιμισμός εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων αποτυχημένων ιδεών. Όλοι χρειάζονταν κάτι νέο, έναν καινούριο και έμπειρο πολιτικό σύμβουλο που να βοηθούσε και να έλυνε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Αυτό το πρόσωπο δεν ήταν άλλο απ' τον κρητικό Ελευθέριο Βενιζέλο. Τον κάλεσαν να έρθει από την Κρήτη και ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας.
Το 1909, έτος της εκδήλωσης του Κινήματος στο Γουδί, είναι έτσι κι αλλιώς μια τομή στην ελληνική Ιστορία σηματοδοτώντας την αρχή μιας δεκάχρονης περιόδου (1910-20) προόδου και συγκρότησης της Ελλάδας ως σύγχρονου κράτους. Ταυτίζεται με την άνοδο των μεσαίων αστικών στρωμάτων, τα οποία, ενισχυμένα από τις οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών του 19ου αιώνα, διεκδικούν έναντι της παλιάς, πολιτικής, αστικής ολιγαρχίας την πολιτική τους εκπροσώπηση και τη δημιουργία των θεσμικών εκείνων προϋποθέσεων που θα διευκόλυναν την οικονομική τους δραστηριότητα.
Σε κάθε περίπτωση, η Επανάσταση στο Γουδί άνοιξε το δρόμο για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την εδραίωση του αστικού καθεστώτος. Πράγματι, η επανάσταση στο Γουδί σφραγίζει μια εποχή και εγκαινιάζει μια νέα για την Ελλάδα.
Συμπεραίνουμε λοιπόν πως και σήμερα έτος 2009, 100 χρόνια μετά το κίνημα στο Γουδί και τη σοφή μεσολάβηση του Ελ. Βενιζέλου, η κατάσταση είναι σχεδόν ίδια και έχει ανάγκη από μια αλλαγή. Αλλαγή στην πολιτική σκηνή. Με άλλα λόγια ζητάει εκλογές. Ο κόσμος κουράστηκε τις ίδιες και τις ίδιες υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας και χρειάζεται να αφουγκραστεί τα προβλήματα του κάποιος που αυτά που υπόσχεται είναι σε
θέση να τα υλοποιήσει κιόλας. Και αυτός ο άλλος είναι το ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου με το νέο επιτελείο του και τους παλιούς σκληροπυρηνικούς του βουλευτές θα βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση και θα την ανυψώσουν σε όλα τα επίπεδα, όπως είχε κάνει πριν 100 χρόνια ο Ελ. Βενιζέλος με τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Σοφία
Σε ευχαριστώ πολύ που έστειλες το άρθρο σου ‘’Χρειαζόμαστε ένα νέο 1909’’στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση .
Θα συμφωνήσω μαζί σου σε όλα όσα γράφεις .
Προς το τέλος του κειμένου σου όμως γράφεις για κάποιους ‘’σκληροπυρηνικούς’’ βουλευτές του Πα.σο.κ. !!!
Εδώ χρειάζεται κουβέντα .
Ποιούς εννοείς ‘’σκληροπυρηνικούς’’ ;;;
Από την ίδρυση του Κινήματος μέχρι και σήμερα μπήκαν στελέχη που ήταν τελείως αντίθετα με τα δικά μου πιστεύω που εναρμονίζονται με το μοντέλο των σοσιαλδημοκρατιών σκανδιναβικού τύπου.
Δεν θα σκαλίσω όμως στάχτες από το πολύ μακρύ παρελθόν ,δεκαετιών ’70 και ’80, αλλά θα πω ότι ήμουν κάθετα αντίθετος με όσους βουλευτές του Πασοκ δεν υπερψήφισαν τον αντιτρομοκρατικό νόμο που είχε καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης του Πασοκ καθηγητής Σταθόπουλος .
Δεν τους θεωρώ ‘’σκληροπυρηνικούς’’ ,τους θεωρώ κάτι άλλο που δεν επιτρέπεται να το γρ΄ψω επειδή γράφω σε μια κυρία .
Ήμουν κάθετα αντίθετος με την απαίσια συμπεριφορά μεγαλοστελεχών υπουργών του Πασοκ για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το σχέδιο Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό .
Όταν το παρουσίασε ο Γιαννίτσης στην κυβερνητική επιτροπή έπρεπε οι διαφωνούντς να κτυπήσουν γροθιά στο τραπέζι και να πουν’’εγώ παραιτούμαι ΤΩΡΑ από υπουργός αν περάσει αυτό το κακό σχέδιο ‘’ . Αντίθετα όλοι έκαναν τις κότες και συμφώνησαν .’Οταν όμως ο ‘’γίγας’’ της πολιτικής και του καρεκλοσυνδικαλισμού Πολυζωγόπουλος κύρηξε την ‘’Νέα Ελληνική Επανάσταση 2001’’ οι κότες έβγαιναν στα τηλεοπτικά παράθυρα και έθαβαν Σημίτη και Γιαννίτση . Έπεσε τότε το Πασοκ στα γκάλοπ για να ξανα-ανέβει μετά 7 χρόνια !!!
Ήμουν κάθετα αντίθετος με όσους Πασόκους εναντιόθηκαν στις θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου πάνω στο σχέδιο Ανάν .
Αν λοιπόν Σοφία μου εννοείς σκλησοπυρηνικούς τους πρωτοκλασσάτους που ανέφερα στα παραπάνω τρία παραδείγματα , τότε θα σου πω ότι εγώ τους βλέπω στην τηλεόραση και αλλάζω κανάλι .

Sofia Maria Angelara είπε...

Εγώ βασικά εννοούσα τον Ευ. Βενιζέλο κυρίως και μετά τον Σημίτη, τον Λοβέρδο, τον Παπουτσή, τον Καστανίδη... Αυτούς εγώ συμπαθώ περισσότερο.

Ανώνυμος είπε...

θΑ ΣΥΜΦΩΝΉΣΩ
για Σημίτη , Βενιζέλο και τον (συμπατριώτη μου) Λοβέρδο .
Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για τους άλλους δύο διότι πλησιάζουν εκλογές και πρέπει να αποφεύγουμε την εσωστρέφεια .


ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ