Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

Δεν πτοούμαστε.....

Καλησπέρα.
Δεν ξέρω τι να πω ακριβώς γιατί ακόμα το μυαλό μου βρίσκεται στο αποψινό αποτέλεσμα. Ειλικρινά λυπάμαι. Λυπάμαι για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, για το μέλλον της χώρας μου και για το μέλλον όσων υποστήριξαν τον κυρ. Παπανδρέου. Το τελευταίο το αναφέρω διότι θα απογοητευθούν από την επόμενη ήττα του αρχηγού τους στις προσεχόμενες βουλευτικές εκλογές. Βέβαια, μακάρι να νικήσει ο Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν το νομίζω με την τακτική που ακολουθεί. Γιατί οι άνθρωποι δύσκολα αλλάζουν.
Τον κύριο Βενιζέλο δεν τον λυπάμαι γιατί πιστεύω σ' αυτόν. Πιστεύω πως παρόλο που έχασε, εκείνος θα βρει τον τρόπο και μια μέρα, μάλλον όταν ξαναχάσει το ΠΑΣΟΚ, θα μας δείξει για τι πραγματικά είναι ικανός. Σίγουρα κάποια μέρα αυτός ο αξιόλογος πολιτικός και άνθρωπος θα κυβερνήσει αυτήν την "αλλόκοτη" χώρα, που δεν βλέπει την αλήθεια, που έχει κόμπλεξ με το τέλειο και που βγάζει εύκολα συμπεράσματα. Ναι, αυτό που λέω είναι ότι για τα αποψινά λυπηρά αποτελέσματα δεν φταίνε μόνο τα "πουλημένα" στελέχη που ανέφερα σε προηγούμενο post μου. Φταίνε ακόμη πιο πολύ τα άτομα σαν εμένα. Οι απλοί πολίτες, η πλειοψηφία του ελληνικού κράτους. Αλλά δεν έχει νόημα να γράφω άλλο για αυτά.
Είπε κάποιος στην τηλεόραση που το θεωρώ αξιοσημείωτο να το αναφέρω εδώ. Είπε, λοιπόν, πως ο κυρ. Βενιζέλος εν τέλει κερδίζει τη συμπάθεια του κόσμου μέσα από αυτήν την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, επειδή ο κυρ. Παπανδρέου θα χάσει τις επόμενες εκλογές, ο κόσμος θα απογοητευθεί για ακόμη μια φορά και ο κυρ. Βενιζέλος (ο ηττημένος και αδικημένος) θα πάρει τη θέση που του αξίζει μες στο κόμμα και την θέση που έπρεπε να είχε πάρει απόψε κιόλας.
Ο κυρ. Βενιζέλος λοιπόν δεν θα πάψει να αγωνίζεται για το ΠΑΣΟΚ, δεν θα πάψει να διεκδικεί την θέση που του αξίζει και δεν θα πάψει ποτέ να επιζητεί την νίκη του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό κι εγώ πάνω στην απελπισία μου έγραψα ένα σχόλιο στο μπλοκ του κυρ. Βενιζέλου ότι δεν ξέρω αν θα ξαναψηφίσω ΠΑΣΟΚ και τώρα το μετανιώνω που το έγραψα. Θα ξαναψηφίσω ΠΑΣΟΚ και δεν θα κάνω το χατήρι στη Ν. Δ. να υπερέχει και πάλι στις εκλογές. Τέσσερα χρόνια είναι αυτά, μέχρι την παραίτηση του Παπανδρέου και την εκλογή του Βενιζέλου ως νέο αρχηγό του κόμματος, και θα περιμένω με ανυπομονησία να περάσουν. Ούτως ώστε να ξημερώσει μια νέα μέρα για την κοινωνία, μακρυά από προσωπικά συμφέροντα και διαπλοκές.
Δεν πειράζει κύριε Βαγγέλη. Εγώ θα σας στηρίζω πάντα. Και στις χαρές και στις λύπες. Και μακάρι να αντιληφθούν γρήγορα και όλοι οι άλλοι που δεν σας ψήφισαν το λάθος τους και να παραταχθούν κι αυτοί με το μέρος σας. ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΠΑΣΟΚ.
Δεν πειράζει. Δεν είστε μόνος σας.

22 σχόλια:

-=IMAGINOS=- είπε...

Μου τα χαλάς σχεδόν σε όλα αλλά τουλάχιστον συμφωνούμε στη Gothic Metal..

Να είσαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

eilikrina pisteyeis pos o laos psifizei me vasi ton proedro mias parataksis?

moy fenetai pos to pasok exase giati eginan megales klepsies kai adikies toylaxiston stin teleytaia 4etia poy kyvernoyse.

(vl. xrimatistirio)

keep on rockin,
o Aneprokopos

Panos Stefanou είπε...

Agapiti sofia. Prwti fora mpainw sto blog sou k diavasa me endiaferon to teleutaio post sou. Diafwnw se ola sxedon osa les k gi'auto k stelnw comment. Xaraktirizeis ton Venizelo ittimeno k adikimeno. Gia to 1o symfwno 100%, to evgale pleon k episimws i kalpi. Oson afora to 2o twra, exw arketes enstaseis. Den mporw na katalavw pou adikithike o k. Venizelos. An adikithike apo kapoion einai apo ton idio tou ton eauto alla k pali den to pistevw. Aplws evgale tin pragmatiki tou eikona (apolytws themito) k auti itan pou ekrine o kosmos. Oi pantes stin Ellada itan oti o k. Venizelos ependyei stin itta tou pasok k tin perimenei gia na paei gia epomenos arxigos. K pragmati tous dikaiwse me mia kinisi pou gyrise boomerang gia ton idio. Thelontas na vgei ws o apo mixanis theos, ekane lathos k sto timing k stin epologi tou xwrou (anaferomai profanws sto zappeio) me apotelesma na xasei monos tou to paixnidi. Apodeixtike oti stin Ellada yparxei ena aisthima dikaiosynis pou apotypwthyke stin kalpi. Prosexe, den yperaspizomai ton Giwrgo. Aplws lew oti otan o Venizelos ekane auto pou pisteve olos o kosmos k (opws apodeiknyetai) den to enekrine, apodokimastike. K malista apodokimastike meta apo mia toso megali itta tou pasok. Synepws den adikithike apo kanenan. Alla timwrithike giati olo auto to skiniko pou stithike prin tis ekloges (me to Venizelo na dimiourgei klima legontas oti tha einai aparadekto na xasei to pasok apo auti tin kyvernisi gia na mporei meteklogika na thesei thema proedrou) k koryfwthike apo to vrady twn eklogwn opou Venizelos apo to Zappeio k Pretenterides apo to Mega eixan idi thapsei to Giwrgo k itan etoimoi na anakyriksoun ton epomeno arxigo tou PASOK, poly apla den arese.
Oso gia to oti tha ksanapsifiseis PASOK parolo pou kerdise o Giwrgos, min to les sa na kaneis xari ston Papandreou h' sto PASOK. Tha prepei na anarwtitheis me poio kritirio psifizeis. An dld to proteinomeno programma tou PASOK se ekfrazei -anexartita apo ti gnwmi pou exeis gia ton proedro tou- tote den yparxei logos na min psifiseis PASOK. Ean twra to programma pou katethese to PASOK den se ekfrazei, poly tha ithela na xerw ti einai auto pou vriskeis sto Venizelo k se ekfrazei k pou diaferei. Giati an den kanw lathos, meros tou programmatos itan protaseis tou Venizelou. O opoios -oso akoma epefte me parakaleta sta podia tis Annoulas gia na ton stirixei- exei ekfrastei me poly thetika logia gia to programma...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Σοφία,
παρακολουθώ το blog σου και σήμερα ψήφισα για νίκη και προοπτική με ηγέτη της παράταξης τον κύριο Βαγγέλη Βενιζέλο. Όπως καταλαβαίνεις συμφωνούσα σχεδόν με αρκετές από τις απόψεις σου. Σήμερα δυστυχώς σου γράφω για να διατυπώσω την σφοδρή μου αντίθεση σε ό,τι αφορα την ψήφο σου προς το Πα.Σο.Κ. του νεοεκλεγέντος προέδρου Γεώργιου του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ρωτάω: εμπιστεύεσαι έναν πρόεδρο που είναι αιχμάλωτος του Πάγκαλου (θου Κύριε...), του Παπουτσή, του Χρυσοχοίδη και της Διαμαντοπούλου?
Εμπιστεύεσαι έναν χλιαρό πολιτικό χωρίς πυγμή και χωρίς κότσια να σε κυβερνήσει (λέμε τώρα...) αύριο- μεθαύριο?
Εμπιστεύεσαι για αυριανό πρωθυπουργό έναν άνθρωπο που αποδείχθηκε ευθυνόφοβος, που έριξε τόννους λάσπης στον συνυποψήφιό του και που καθοδηγείται από την μαμα και τον αδερφό του?
Εμπιστεύεσαι ξαφνικά όλα τα στελέχη που όλες τις προηγούμενες μέρες κατακεραύνωνες?
Δεν θέλω το Πα.Σο.Κ. του Χυτήρη και όλων των "μικρών" που συνασπίστηκαν γύρω από τον αδύναμο και μη ικανό Γεώργιο του Ανδρέα Παπανδρέου.
Δεν θέλω να αναιρέσω τον ίδιο μου τον εαυτό όταν έχω δηλώσει την υποστήριξή μου στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δεν βάζω πάνω απ' όλα το κομματικό καθήκον αλλά την κοινή λογική η οποία λέει πως ο Γεώργιος του Ανδρέα Παπανδρέου δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνει ηγέτης. Σήμερα πάλι στις πανηγυρικές του δηλώσεις για την νίκη του διάβαζε από χειρόγραφο!!! Ήμαρτον και Έλεος πια!!! Κλείνω λέγοντας το πολύ απλό: ο ελληνικός λαός δεν είναι πειραματόζωα του κάθε ματαιόδοξου πολιτικού. Δεν θέλουμε να "ωριμάζουν" και να "μαθαίνουν" σε βάρος μας. Τρέμω και μόνο στην ιδέα πως ο Γεώργιος του Ανδρέα Παπανδρέου μπορεί και να γίνει πρωθυπουργός. ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΜΕ!!! Μετάνιωσα που έγινα φίλος του Πα.Σο.Κ. γιατί ειλικρινά με τον Γεώργιο αρχηγό δεν πρόκειται να ψηφίσω ποτέ αυτή την παράταξη.
Με φιλικούς χαιρετισμούς Θ.

Antonis είπε...

TO 35% ΠΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΙΣ 11/11 ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΙΝ ΟΤΙ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΝΟΣ. ΕΙΝΑΙ 350000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ.
ΑΥΤΟ ΤΟ 35% ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

theodore είπε...

Αγαπητή Σοφία,

Μπορεί να χάθηκε μιά μάχη,αλλά δεν χάθηκε ο πόλεμος.

Το ρεύμα που οργανώθηκε θα παραμείνει ζωντανό για να παρασύρει τα πάντα στο διάβα του την επόμενη φορά.

Φιλικά,Θοδωρής

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

Σιγά σιγά εμφανίζεται το πραγματικό πρόσωπο όλων αυτών που έσπευσαν να αγκιστρωθούν στο άρμα του Ε.Β. Και ερωτώ...ο "ηγέτης" έδειξε το αληθινό πρόσωπο του, λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών....Όταν όλοι εμείς, χωρίς καρέκλες, αγνοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, κλαίγαμε για την ήττα...
Αγαπητή Σοφία, αν πραγματικά πίστευες στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ, δε θα είχες τέτοιες ηττοπαθείς περί ΓΑΠ απόψεις. Οκ, μπορείς να υποστηρίζεις, να πιστεύεις στον Ε.Β. , αλλά το ότι τόσο μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων έδωσε νέα εντολή στον ΓΑΠ, θα έπρεπε να σε κάνει λίγο πιο σκεπτική και καθόλου αφοριστική στις απόψεις σου!!
Αγαπητέ σκιώδη Ανώνυμε....που υπογράφεις ως Θ. Περαστικά σου...ψήφισε ό,τι θες...μόνο όχι ΠΑΣΟΚ. Η ποιότητα των εκφράνσεών σου αντίκειται στη ήθος της παράταξης. Στο νέο ήθος μάλλον, γιατί το ζητούμενο από την ανάδειξη αρχηγου δεν ήταν αν ο άλλος διαβάζει απο χειρόγραφο, αλλά το νέο ήθος, η νέα πολιτική, οι τομές!!

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

@ αντώνη

Μόνος του????? Να το μεγαλώσουμε λίγο? Ας πούμε μαζί με τον Πρετεντέρη?
Αν το 35 % είναι τεράστιο, το 60 % του λαού τί είναι?? Δεν ασχολούμαστε με αυτό???
Και όσον αφορά τη λέξη "ρεύμα" που μπήκε και αυτή στο λεξιλόγιο απο χτες....αφενός σε υψηλές τάσεις σκοτώνει, αφετέρου όταν προέρχεται από ανοιχτές πόρτες προκαλεί ψύξη και αγκύλωση...

Divaynne είπε...

πω πω ..κρίμα..σνιφ κλαψ λυγμ πάντα θα σε θυμόμαστε ηγετη εσυ ναι(οχι οτι διετέλεσες ποτέ αρχηγός και ξέρουμε πως ήσουν..λέμε τώρα) μεγαλειώδη πολιτικέ,μέγα με οπαδούς του στυλ "θα σας ψηφίσω γιατί έχετε το ίδιο όνομα με το μεγάλο εθνάρχη!" το δαμε κι αυτό!η άλλους οπαδούς με την άποψη "μετά το αποτέλεσμα αυτό εγώ φεύγω από το πασοκ"
τσ τσ...ένα δάκρυ κύλησε...αλλά να κυρ Βαγγέλη να εχετε μια οπαδο εδώ βλέπω που θα σας στηρίζει στη χαρά τη λύπη σνιφ ναι σας λέω...
softex

Ανώνυμος είπε...

ρε κοριτσάκι δεν είσαι πολύ μικρή να περιχαρακώνεσαι σε στενά κομματικά πλαίσια και να γίνεσαι υποχείριο των κομματαρχών; αμαρτία είναι κι είσαι και ομορφούλα ;)

Ανώνυμος είπε...

Σιγά που ήταν ο Βενιζέλος μόνος του!! Όλος ο διαπλεκόμενος τύπος, του Μπόμπολα, του Λαμπράκη (ακόμα και του Κουρή) τον στήριζαν απο την πρώτη στιγμη!! Εδώ το Βήμα βγήκε με πρωτοσέλιδο και καλούσε το ΓΑΠ να παραιτηθεί!! Μιλάμε για απρόκλητη παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος!!!!

Ο κακομοίρης ο Πρετεντέρης κάθε βδομάδα έβγαζε γκάλοπ και μονολογούσε "μα πως είναι δυνατον να θεωρούν το Βενιζέλο καλύτερο για πρωθυπουργό και να ψηφίζουν το Γιωργάκη"... Τέτοιο αγώνα έκανε το καημένο το παιδί!!

Αυτή η Ολγα η Τρέμη... πω πω πω ακόμα κλαίει... κορόμηλο το δάκρυ!!

Αμ ο άλλος, ο Κίμων!! Τι αγώνα έκανε; Σε πόσα κανάλια βγήκε; Τι τρέξιμο έριξε στις λαϊκες γειτονιές της Αθήνας;

Ο Λοβέρδος; Η Μιλένα; (Τι καλό κορίτσι) Η Ευα; Η Αντωνίου; Ο Σημίτης; Ο Βερελής;

Ε όχι και μόνος του ο Βαγγέλης;;

Μη μας τρελάνατε τελείως!!!!!

Panos Stefanou είπε...

Syntrofe anwnyme an vgaleis tis parwpides sou tha mporeseis na diapistwseis oti oles autes oi epitheseis tou Venizelou se "varonous" k ston Papandreou proswpika oti tha einai aixmalwtos tou pagkalou, twn nazi, twn alien k egw den xerw poianou allou, den einai tpt allo para prospatheies na kerdisei tis entypwseis. Synepws min pefteis stin pagida tou ittimenou filou sou o opoios krinei ex idiwn ta allotria. O Giwrgos den tha einai aixmalwtos olwn autwn giati oi perissoteroi plin tou pagkalou ton stirixan otan eidan oti tha evgaine autos. O de Pagkalos ton stirixe giati den xwneuei ton Venizelo k einai apo tous ligous pou exoun milisei ksekathara enantion tou me kathara logia. Aixmalwtos omws mallon kapoios allos tha itan ean kerdize. O Beni o opoios symmaxise me prwtoklasata stelexi twn kyvernisewn Simiti!!! Poios? Autos pou kryvotan se kathe dyskoli maxi pou edine i kyvernisi ekeini tin periodo (tautotites, sxedio Annan, klp). K min ksexnas pote thymithike o Beni tous varonous. Otan k o teleutaios pige me ton Giwrgo, afou prwta tous parakalouse na ton stirixoun. Me lene Rizo k opws thelw ta gyrizw diladi...

Ανώνυμος είπε...

Σοφία.
ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ. Ο Βαγγέλης είναι μεγάλος ηγέτης. Απλά δεν το έχει συνηδητοποιήσει ακόμα και κάνει μικρολαθάκια. Θα τον δεις στο μέλλον. Πιστεύω ότι μόνο αυτός θα μπορέσει να χτυπήσει τη δεξιά. Μακάρι να κερδίσει ο Γιώργος τις επόμενες εκλογές αλλά δεν το βλέπω. Πάντως αυτό που προέχει είναι το κόμμα και πρέπει να σταθούμε όλοι στο πλάι του νέου προέδρου. Στόχος μας είναι η δεξιά και όχι ποιός είναι πρόεδρος. Η βάση επέλεξε τον Γιώργο και με αυτόν θα πορευτούμε. Κι αν αποτύχει ξανά τότε θα μιλήσει ο Βαγγέλης.
Καλή η συνάντηση, θα ξαναγίνει λένε. Θα έρθεις ε;;

skiodis είπε...

αυτό που με απογοητεύει περισσότερο είναι τα συμπεράσματα που συνάγονται για την ποιότητα και την ευφυία της λαϊκής βάσης του ΠΑΣΟΚ αλλά και για το σκοτεινό επερχόμενο μέλλον που επιφυλάσσουν οι βαρώνοι της παράταξης. Και εξηγώ:

α)Αν η λεγόμενη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει τη στοιχειώδη ευφυία να αντιληφθεί τα εξώφθαλμα διαπλεκόμενα που οδήγησαν όλα τα μεγάλα στελέχη να στηρίξουν τον Παπανδρέου σε αυτή την αναμέτρηση (με απότερο σκοπό να "βγάλουν από τη μέση" τον Βενιζέλο για να παρελάσουν ανενόχλητοι ως υποψήφιοι μετά την επόμενη ήττα - την οποία προοιωνίζονται και επιθυμούν περισσότερο από κάθε άλλον), τότε τί μπορούμε να περιμένουμε για το μέλλον; Τί μπορεί να εγγυηθεί η ανεπάρκεια όλων αυτών των φίλων που καθοδηγούνται τυφλά από τις προσωπικές φιλοδοξίες των κ.κ.Πάγκαλου, Χρυσοχοϊδη, Διαμαντοπούλου, ενδίδουν στους συναισθηματικούς εκβιασμούς και αγοράζουν το επιχείρημα των σκοτεινών κέντρων και μεγαλοεκδοτικών συμφερόντων;
Γνωρίζοντας πλέον πως ένα 60% του κόσμου της παράταξης αδυνατεί να αντιληφθεί τα εσωκομματικά παιχνίδια που διαμόρφωσαν το χθεσινό αποτέλεσμα, δεν μπορώ παρά να ανησυχώ για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και τελικά της μοναδικής κυβερνώσας κεντρωαριστεράς στην Ελλάδα.
Επιτρέψτε ακόμη να εκφράσω και το εσωτερικό ερώτημα -παρά τον κίνδυνο της αλαζονείας- "πως μπορώ να χωρέσω στο ίδιο κόμμα με αυτά τα άτομα". Αντιπαρέρχομαι βέβαια το ερώτημα, αφού αυτή η πολυσυλλεκτικότητα είναι που καθιστούσε το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας, αντίθετα από τις υπόλοιπες ιδεολογικά συμπαθείς αλλά πρακτικά στείρες εκφάνσεις της Αριστεράς.

β)Μια ανάλυση των πιθανών σεναρίων για το επερχόμενο μέλλον της παράταξης, μόνο αισιόδοξη δεν μπορεί να είναι. Ας προσπαθήσουμε να ψυχανεμιστούμε τις εξελίξεις...
Κοντινές ή μακρινές, οι επόμενες εκλογές φέρνουν τον Γ.Παπανδρέου ηττημένο (πιθανότατα με ποσοστό ακόμη μικρότερο του 2007). Ήττα που άλλωστε αναμένει ακόμη και το 60% που τον στήριξε, όταν στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις δήλωνε ως καταλληλότερο για να νικήσει τον Καραμανλή τον κ.Βενιζέλο.
Προκύπτουν δύο σενάρια:
1ον)Ο Γ.Παπανδρέου αποποιείται των ευθυνών του για δεύτερη φορά και επαναδιεκδικεί ή κρατά τα σκήπτρα. Στην πρώτη περίπτωση επανεκλέγεται από το αντιληπτικά ανεπαρκές 60% (εκτός αν θεωρούμε πως μπορούμε να προσβλέπουμε σε μία βελτίωση της αντιληπτικής του ικανότητας), στη δεύτερη ούτως ή άλλως παραμένει. Περαιτέρω συρρίκνωση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και τελική αποχώρηση της σκεπτόμενης μερίδας από το κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ παύει να είναι κόμμα εξουσίας.
2ον) Ο Γ.Παπανδρέου επιτέλους αποδέχεται τις ευθύνες του και παραιτείται. Ακολουθεί διαδικασία διαδοχής στην οποία συμμετέχουν -εκτός του κ.Βενιζέλου- τα "κορυφαία" στελέχη που μηχανεύτηκαν την "παράταση της θητείας του Παπανδρέου" μέχρι την έλευση της ώρας της δικής τους υποψηφιότητας: για παράδειγμα οι: Α.Διαμαντοπούλου, Θ.Πάγκαλος και Χρυσοχοίδης. Αποτελέσματα πρώτου γύρου: Βενιζέλος 40% και υπόλοιποι από 20%. Ακολουθεί δεύτερος γύρος. Οι τρεις συνασπίζονται ενάντια στον Β.Βενιζέλο χαρίζοντας το 3x20=60% σε αυτόν που περνά στον επόμενο γύρο, με μοναδικό σκοπό να αποφύγουν το Βενιζέλο, αφού γνωρίζουν ότι "αν έρθει θα μείνει για πολύ". Αποτέλεσμα; Παράδοση του κόμματος σε στελέχη πολύ λιγότερο ικανά και τελικά πολύ περισσότερο υποκινούμενα από προσωπικές φιλοδοξίες (αν και συγκαλυμμένα) από τον κ.Βενιζέλο. Απογοήτευση της σκεπτόμενης μερίδας, αποχώρηση, συρρίκνωση ποσοστών. Το ΠΑΣΟΚ -και πάλι- παύει να είναι κόμμα εξουσίας.

Βλέπουμε λοιπόν ότι: όσο το 60% των ψηφοφόρων σκέφτεται με συναισθηματικά κριτήρια ("καλό παιδί ο Γιώργος", "συνεχιστής του Ανδρέα" κλπ) και όσο το κόμμα διέπεται από στελέχη που τοποθετούν την προσωπική φιλοδοξία σε πρώτη και αποκλειστική μοίρα, δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση. Από την άλλη μεριά, αν εκλείψει το 60% ή αυτά τα στελέχη, το ΠΑΣΟΚ χάνει την πλειοψηφία της δύναμής του εκπίπτοντας σε έναν δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να απαισιοδοξώ. Φοβάμαι πως αυτή είναι η αρχή του τέλους (ή μαλλον το μέσον, αφού η αρχή έγινε με τον Κ.Σημίτη) για ένα κίνημα που άλλαξε την Ελλάδα. Με δεδομένη την απολιτική διάθεση της γενιάς του παρόντος, τη σταδιακή κατάτμηση του ΠΑΣΟΚ σε κομμάτια και την παντελή ανικανότητα συνένωσης των αριστερών τάσεων, η επόμενη φορά που θα εμφανιστεί κυβερνώσα αριστερά (ή έστω εξουσία με κοινωνικό πρόσωπο) στην Ελλάδα θα είναι μετά από πολλά-πολλά χρόνια...

Μακάρι να βγω ολοκληρωτικά ψεύτης.

[Σοφία, συγνώμη για το εκτεταμμένο κατεβατό και σ' ευχαριστώ για τη φιλοξενία]

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Keep on rocking sofia.
keep on..

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΙ ΡΕΛΛΟΣ:

ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ ΣΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ 38% ΚΑΙ 56%. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΜΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΣΕΙ ΤΟ 38% ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ.
ΟΤΑΝ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΛΕΩ ΜΟΝΟΣ ΕΝΝΟΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΧΕΔΟΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΓΙΩΡΓΟ (Σ' ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΕΤΡΙΚΟ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ.ΟΜΩΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ 38% (ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 40 ΣΕ ΛΙΓΟ ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ). ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ. Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΡΕΥΜΑ ("ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ") Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΟΧΙ? ΓΙΑΤΙ? ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΟΤΙ Η ΠΛΕΙΨΗΦΙΑ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ ΤΗΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ? Η ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠ' ΟΤΙ ΕΓΩ?
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΝΟΜΙΖΩ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ...
ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή μου, η μοναξιά του ηγέτη είναι στοιχείο που συγκινεί ευαίσθητους ανθρώπους. Όμως η ικανότητα του ηγέτη αποδεικνύεται όταν δεν μένει μόνος. Ο πολυδύναμος, εύστροφος και παντελεήμων κ. Βενιζέλος δεν έμεινε ποτέ μόνος. Είχε όλα τα εξαπτέρυγα του Σημίτη μαζί του (Μανίκας, Νικολάου, Σταυρακάκης κλπ.). Είχε υγιείς αριστερές δυνάμεις (Αντωνίου, Σουλαδάκης) που δεν ήθελαν ούτε να βλέπουν τα προηγούμενα εξαπτέρυγα. Είχε νεολαίους (σαφώς σοβαρότερους από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες)που δεν ήθελαν και αυτοί ούτε να βλέπουν τα εξαπτέρυγα και τις υγιείς αριστερές δυνάμεις. Τέλος είχε ιστορικές προσωπικότητες (Κίμων, Νεονάκης, Παπαντωνίου)αλλά και τον γίγαντα της Δημοσιογραφίας τον Γιάννη Πρετεντέρη.
Ο κ. Βενιζέλος διεκδίκησε την ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και προετοιμαζόταν από καιρό. Αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να προετοιμαστεί σωστά για τη διεκδίκηση της νίκης, γιαυτό έχασε.
Καλό θα είναι να εξετάσει ψύχραιμα την κατάσταση, να απομακρύνει την αυλή της ήττας και να συμπλεύσει μόνο με νεολαίους. Θα πείσει ό,τι πραγματικά μπορεί να νικήσει τη δεξιά όταν στείλει τους Ψωμιάδηδες, Άνθιμους και Παπαγεωργόπουλους στον πάγκο.

Elli είπε...

Για τους "σαφώς σοβαρότερους από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες" επιτρέψτε μου να έχω έντονες αντιδράσεις εκτός αν τους ξέρετε ονομαστηκά. Όσοι ξέρω εγώ που παραστεκουλίζαν που λένε και στο χωριό μου δίλα στο ΒΒ ήταν όλες οι χολέρες τισ δήθεν εξυγχρονιστικής νεολαίας ου έχουν βολευτεί κάου και όχι οι υγιείς εξυγχρονιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που δουλεύουν χωρίς βύσματα... όσο για το Νεονάκη, τι έγινε στο Ρέθυμνο ρε παιδιά?

Ανώνυμος είπε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟ ΤΟΠΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.


Πράγματι, τουλάχιστον όπως ακούγεται, δεν είναι παρά μια πολύ καλή ιδέα.

Ομως θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει ο αρχικός πυρήνας να συναντηθεί και να υπάρξει μια άμμεση επαφή.

Θα πρέπει να καθορίσουμε τι ακριβώς θα είναι αυτό όπου πάμε να κάνουμε(ιντερνέτ περιοδικό, club υποστηριχτών πχ). Εαν οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι μέλοι ή όχι , φίλοι ή όχι του πασοκ.Ολα αυτά φυσικά είναι ενδεικτικά και ελάχιστα από τα πολλά ίσως που πρέπει να συζητηθούν.

Και φυσικά πάντα σε συνεννόηση με τον ίδιο τον Βαγγέλη Βενιζέλο (ας μας πει τη γνώμη του πχ) διότι προσωπικά δε φιλλοδοξώ να εμφανιστώ βασιλικότερος του βασιλέως σε καμία περίπτωση.

Αναμένω τα σχολιά σας.

RED NATION:www.laikokinima.blogspot.com

Sofia Maria Angelara είπε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟ ΤΟΠΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Κι εμένα η ιδέα αυτή μου φαίνεται καταπληκτική. Μάλιστα, θα ήθελα να προσθέσω την άποψη να κάνουμε κάτι όλοι εμείς οι υποστηρικτές του κυρ. Βενιζέλου και εκτός ιντερνετ. Ας πούμε, ανα τακτά χρονικά διαστήματα συναντήσεις σε χώρους για συζήτηση.
Όπως ανέφερες κι εσύ το ποιά άτομα θα είναι μέλη του club θα πρέπει να γίνει πολυ προσεκτικά. Να είμαστε σίγουροι δηλ. οτι είναι πραγματικοί υποστηρικτες του κυρ. Βενιζέλου αλλά και, αν όχι μέλη, έστω φίλοι του ΠΑΣΟΚ.
Θα πρότεινα λοιπόν την δημιουργία μιας επίσημης σελίδας στο ιντερνετ για τον κυρ. Βενιζέλο, ή μιας ανεπίσημης fan-club σελίδας για περισσότερη ελευθερία.


*Όταν λες "ιντερνέτ περιοδικό, club υποστηριχτών" τι ακριβώς εννοείς;

zaman είπε...

Σοφυ δυστυχως χασαμε.. αλλα ηταν μονο μια μαχη..και τα αποτελεσματα ειναι αν μη τι αλλο,απολυτως ικανοποιητικα.Ο Βαγγελης εχει μπροστα του πολλες μαχες και μαλιστα νικηφορες.Του Γιωργου του μενουν μονο 2..Οι ευροεκλογες και οι επομενες βουλευτικες εκλογες,οι οποιες σιγουρα θα ειναι μαχες χαμενες. Αρα απορω γιατι χαιρονται οι οπαδοι του Γιωργου και ειρωνευονται στο blog σου..Κερδισαν μια ανιση μαχη,μια μαχη με απιστευτη λασπη κατα του Βεγγελη,με ολο το κομμα συνταγμενο υπερ τους και αλλα πολλα..και κερδισαν με 55% ΥΠΕΡ 45% ΚΑΤΑ..ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ,ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΩΡΓΟ ΜΕΓΑΛΗ Η ΝΙΚΗ ΣΟΥ!!!!ΠΟΙΟΝ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΑΙ!!ιδεα για οργανωση των φιλων του Βαγγελη ειναι πολυ καλη και βρισκει και μενα συμφωνο.. Σοφυ απο σενα περιμενουμε το πρωτο βημα μιας και στο blog σου συναντηθηκαμε ολοι εμεις και εγιναν ολες αυτες οι συζητησεις.. Τα λεμε..

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθούσαμε χθες πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τις ίδιες ομιλούσες κομματικές κεφαλές να διεκδικούν την ίδια ελάχιστη τηλεοπτική δημοσιότητα με τον ίδιο θλιβερό τρόπο. Με υπονοούμενα, με αφορισμούς, με υπαινιγμούς...

Δεν αιφνιδιαστήκαμε . Αν όλοι αυτοί ήξεραν να πολιτευτούν στο φως της κοινωνίας και όχι στο σκοτάδι των μηχανισμών, θα το είχαν δείξει νωρίτερα. Συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό όχι επειδή είναι ο καλύτερος αλλά επειδή δεν ξέρουν άλλον. Αυτό είναι το ρεπερτόριό τους.

Αν μίλησε ή αν δεν μίλησε ο Βενιζέλος, ποιος θα γίνει Γραμματέας και σε ποια Γραμματεία, ποιος θα πάει σε ποια επιτροπή και πώς θα αποσπάσει τη γυναίκα του από το Δημόσιο σε καμιά κομματική αργομισθία. Αυτοί είναι, αυτά ξέρουν, σε αυτά προσβλέπουν.

΄Ηταν γνωστό σε όλους μας και προ της 11ης Νοεμβρίου ότι το μεγαλύτερο βάρος του Γ. Παπανδρέου είναι οι υποστηρικτές του. Τώρα θα πρέπει να το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος.

Το εγχείρημά του κινείται σχεδόν στα όρια του ακατόρθωτου, όσο καλές προθέσεις και αν διαθέτει. Καλείται να αλλάξει το ΠαΣοΚ επικεφαλής αυτών που καθιστούν αναγκαία και επιβεβλημένη την αλλαγή του ΠαΣοΚ. Καλείται να καταστήσει το ΠαΣοΚ επιθυμητό στην κοινωνία επικεφαλής εκείνων που συγκροτούν το πιο απωθητικό για την κοινωνία κομμάτι του ΠαΣοΚ. Και καλείται να ανοίξει το ΠαΣοΚ στον κόσμο βοηθούμενος από εκείνους που γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο άνοιγμα θα είναι το τέλος τους.

Το αποτέλεσμα είναι περίπου ορατό: ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ με τις εμφανίσεις του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Εθνικό Συμβούλιο δείχνει όσο εγκλωβισμένος ήταν και πριν από την 16η Σεπτεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι και στις δύο περιπτώσεις επανέλαβε ουσιαστικά όσα έλεγε προτού επιτύχει την επανεκλογή του: τα εξωθεσμικά κέντρα, τα συμφέροντα, η αυτονομία της πολιτικής... Και από κοντά η «νέα αρχή», το «νέο ξεκίνημα», η «νέα ενότητα», η «νέα σύνθεση». Αν αρκούσαν, τότε η Ελβετία και η Νέα Ελβετία θα ήταν το ίδιο πράγμα.

Υποτίθεται πως αυτό το νέο και άλλο ΠαΣοΚ θα το δούμε πηγαίνοντας προς το Συνέδριο. Μακάρι, το χρειάζεται ο τόπος. Αλλά προς το παρόν βλέπουμε τους ίδιους και τους ίδιους να λένε τα ίδια και τα ίδια. Διότι δεν ξέρουν να πουν τίποτε άλλο.
‘’PASOK poisonous’’