Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Aπό εδώ και πέρα...


Καλημέρα!


Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε για αρχηγό του τον Γ. Παπανδρέου, πλέον είναι γεγονός και έχει αποδεχθεί. Δεν θα ασχοληθώ άλλο με το ποιος έπρεπε να βγει για να πάει μπροστά το ΠΑΣΟΚ αλλά αυτή τη φορά απλώς θα το προσπεράσω.


Ο Β. Βενιζέλος είναι στο επίκεντρο της σκέψης μου. Πιστεύω πως κινδυνεύει. Μάλιστα, όχι μόνο ο ίδιος απαραίτητα αλλά και όλοι οι φίλοι του που είναι στελέχη. Ο Γ. Παπανδρέου και τα "τσιράκια" του δεν νιώθουν καθόλου άνετα με τον Β. Βενιζέλο και τους δικούς του να "περιτριγυρίζουν" στη Χαριλάου Τρικούπη. Καταρχάς νιώθουν, ακόμα και τώρα, απειλή. Ενθυμούμενοι την δύναμη και τη λάμψη που εξέπεμψε ο Β. Βενιζέλος κατά την προσωπική του προεκλογική περίοδο, νιώθουν λίγοι και φοβούνται την επόμενη μέρα. Φοβούνται την πιθανή, μελλοντική διαγραφή τους.


Ο Γ. Παπανδρέου, εξίσου νιώθει, ακόμα και τώρα που εκλέχτηκε αρχηγός, το φόβο. Νιώθει πως κάποιος τον παραμονεύει, πως κάποιος περιμένει και το παραμικρό λάθος του για να του επιτεθεί.


Αν δε με ένοιαζε για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και άρα και για το μέλλον του συντρόφου Βαγγέλη, θα έλεγα πως καλά θα έκανε και θα επιτήθοταν στον Παπανδρέου και στα "τσιράκια του". Όμως επειδή πρέπει στο χώρο της πολιτικής να ενεργούμε με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα (εδώ οργή) ο Βενιζέλος θα πρέπει, λοιπόν, να ακολουθήσει μια ήπιων τόνων αντιπολίτευση, χωρίς να δημιουργεί συχνά εντάσεις. Οι εντάσεις δίνουν αφορμές στους αντιπάλους του να τον αναγκάσουν να φύγει απ' το ΠΑΣΟΚ.


Αν προσέξατε δεν είπα "να τον διαγράψουν", είπα "να τον αναγκάσουν να φύγει" κι έχει σημασία να καταλάβουμε τη διαφορά. Όλοι ξέρουμε ότι ο Γ. Παπανδρέου θα έκανε μεγάλο λάθος αν διέγραφε τον Β. Βενιζέλο. Επειδή όλοι τον θεωρούν χαζό δεν πρέπει να τον υποτιμάμε. Είναι κι αυτός πονηρός και θα επιχειρήσει να διώξει τον Βαγγέλη Βενιζέλο πλαγίως. Με άλλα λόγια, με έναν ψυχολογικό πόλεμο και με άλλες κινήσεις που δεν μπορώ να φανταστώ τώρα, θα φέρει τον Β. Βενιζέλο σε τέτοια δύσκολη κατάσταση που δεν θα έχει άλλη επιλογή απ' το να αποχωρήσει απ' το ΠΑΣΟΚ.


Αυτό, βέβαια, όπως είναι φυσικό δε το θέλει κανένας μας. Γι' αυτό τονίζω πως οι από εδώ και πέρα κινήσεις του Β. Βενιζέλου θα πρέπει να περιέχουν υπομονή, αυτοσυγκράτηση και νηνεμία. Όλα θα είναι αρμονικά, όλα ειρηνικά σε ένα ενωμένο ΠΑΣΟΚ.


Μην νομίζετε ότι μ' αρέσει που υποδεικνύω ως παράδειγμα μια υποκριτική συμπεριφορά αλλά δυστυχώς για να επιβιώσει κανείς στην πολιτική σκηνή πρέπει να κινείται όχι μόνο μπροστά, αλλά και πλαγίως.


Άλλωστε έτσι δε νίκησε κι ο Γιώργος; Κινήθηκε (όπως του υπέδειξαν) με μετριότητα λόγου, ουδετερότητα και ήπιους τόνους. Έπαιξε έναν αμυντικό ρόλο και κέρδισε, ενώ ο Βαγγέλης μπήκε με τεράστια ενέργεια στο παιχνίδι, τα έδωσε όλα και προς το τέλος που πλησίαζαν οι εκλογές έχασε. Τραγική εμπειρία όχι μόνο για τον ίδιο...


Επίσης, να αναφέρω πως επρόκειτο να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο Γ. Παπανδρέου το πιο πιθανόν είναι να χάσει. Ο λαός από μόνος του θα στραφεί αλλού, αφού δεν θα αντέξει άλλη ήττα. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του Παπανδρέου να αποδείξει κάτι το οποίο δεν κατέχει, γιατί οι άνθρωποι δεν αλλάζουν απ' τη μια στιγμή στην άλλη. Ή το έχεις ή δεν το έχεις. Υπομονή λοιπόν κύριε Βενιζέλο.


Πάντως, ελπίζω και πιστεύω πολύ στον Β. Βενιζέλο και είμαι σίγουρη πως έχει εμπειρία και γνώσεις άπειρες για τέτοιου είδους θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.


Είμαστε μαζί σας.

11 σχόλια:

CsLaKoNaS είπε...

Καλησπέρα...

Παρακολουθώ καιρό το blog αυτό και μπαίνω τώρα πρώτη φορά στον κόπο να σου γραψω για να σε ρωτήσω μερικά πράγματα.

Πρώτον, εσύ, προσωπικά, είσαι ΠαΣοΚ ; Είσαι μέλος της Νεολαίας ή της ΠΑΣΠ ;

Δεύτερον, αναφέρεσαι σε αυτό το κείμενο στον Πρόεδρο και τα ''τσιράκια'' του. Σύμφωνοι. Ο Βενιζέλος δεν έχει ''τσιράκια'' ; Δεν έχει κύκλωμα ;

Αυτά για την ώρα. Να δηλώσω εδώ ότι είμαι υπ. διδακτωρ του ΕΜΠ, υπήρξα μέλος της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας και σήμερα έχω πάψει να ασχολούμαι ενεργά, αν και παραμένω ΠΑΣΟΚ.

Στις 11/11 ψήφισα ΓΑΠ και όχι Βενιζέλο, αν και στην αρχή ήμουν υπέρ Βενιζέλου. Οι λόγοι γι αυτή μου την απόφαση ήταν καθαρά πολιτικοί και ιδεολογικοί.

Περιμένω τις απαντήσεις σου...

Sofia Maria Angelara είπε...

Αγαπητέ cslakonas,
1) είμαι εγγεγραμμένη στο ΠΑΣΟΚ ως φίλη. Στη νεολαία και στην ΠΑΣΠ οχι δεν είμαι.

2)Όλοι οι ισχυροί πολιτικοί έχουν γύρω τους και μια ομάδα άλλων στελεχών- φίλων. Και ο Βενιζέλος, λοιπόν, έχει "τσιράκια", ναι. Αλλά το θέμα είναι οτι οι δικοί του δεν κρύβουν προσωπικά συμφέροντα από πίσω, τον υποστηρίζουν πραγματικά. Ενώ στην περίπτωση του Παπανδρέου όλοι αυτοί που τον "γλείφουν" στην πραγματικότητα υποκρίνονται οι περισσότεροι απ' αυτούς.
Κι εκτός απ' αυτό, συμπεριφέρονται με μεγάλη ζηλοφθονία και μίσος κατά του Βενιζέλου. Δεν είδα όμως ποτέ να γίνεται αυτό και απ' την πλευρά των υποστηρικτών του Βενιζέλου για τον Παπανδρέου...

Υπάρχει διαφορά.

ΑΓΙΟΣ είπε...

Καλημέρα.

Οι εκλογές έγιναν. Κανείς δε χαίρεται με το εκλογικό αποτέλεσμα. Η νίκη του ΓΑΠ είναι νίκη της εικόνας, της φενάκης των επικοινωνιακών προσέγγίσεων της πολιτικής. Αυτή είναι η κοινωνία μας. Αυτοί είμαστε εμείς. Μας αρέσει το λάμπον και όχι η ουσία. Μας σαγηνεύει η εικόνα, η "γκλαμουριά" της πολιτικής και όχι ο πολιτικός λόγος, το επιχείρημα. Και ύστερα παραπονιόμαστε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση θίγει τα δικαιώματά μας. Αυτό είναι μια κουβέντα μεγάλη...

Μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και εξ αυτών προέκυψαν κάποια μηνύματα, τα οποία πρέπει να λάβουμε. Πρώτιστα, μια εσωτερική, διαδικαστική τρόπον τινα διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, άνήχθη σε θέμα εσωτερικής λαϊκής κυριαρχίας. Και ο ρόλος του Βαγγέλη Βενιζέλου σε αυτό ήταν καθοριστικός. Έσπασε την απολυταρχική και επηρμένη κυριαρχία του ενός. Έπειτα, ο Βενιζέλος συγκέντρωσε ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο τον καθιερώνει ως πολιτική ποσωπικότητα στο ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό ο Βαγγέλης πρέπει να μείνει στο ΠΑΣΟΚ. Για τον κόσμο πυ τυον στήριξε. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παράταξη είναι ότι κάποιοι θέλουν, όχι απλώς να διοικούν το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτοί οι ίδιοι να θεωρούνται το ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα συρρικνώσει την παράταξη. Ο Βαγγέλης είναι η αντίσταση σε αυτές τις μεθοδεύσεις.

Το αποτέλεσμα κάθε εκλογικής διαδικασίας πρέπει να γίνεται σεβαστό. Το στοίχημα από εδώ και μπρος είναι να κατανοήσουμε ότι πρέπει να δώσουμε όλοι και όλες τη μάχη δίπλα από την ηγεσία του κόμματος για το καλό του τόπου.

Παρρησία είπε...

πολύ έρωτα με τον ΒΒ, αδελφούλα μου. Παίζει τίποτα γκομενικό? βλέπω ότι είσαι και εσύ στο ΑΠΘ...

Sofia Maria Angelara είπε...

Έλεος!
Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να θαυμάζει και να στηρίζει έναν άνθρωπο... αμέσως ο νους στο ερωτικό!
Κι εσύ είσαι στο ΑΠΘ? Σε ποιό τμήμα?

Χρήστος Μυρωνίδης είπε...

Νομίζω ότι τώρα πρέπει να βλέπουμε μπροστά... άλλωστε αρκετά καθυστερήσαμε....

Ανώνυμος είπε...

Σοφία
συνέχισε!
Εγώ είμαι μέλος στο ΠΑΣΟΚ τώρα και 25 χρόνια (Από πρωτοετής στην ΠΑΣΠ Χημικού στην Αθήνα) και συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις.
Ο Βαγγέλης είναι η μόνη λύση για το ΠΑΣΟΚ.
Εργάζομαι στο Παν/μιο Κρήτης και είμαστε μια ομάδα 8 συναδέλφων που δώσαμε μάχη για τον Βαγγέλη στις εκλογές.
Κανείς και απαντώ στον σύντροφο τον cslakona δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προθέσεις ενός άλλου συντρόφου. Το ΠΑΣΟΚ είναι δημοκρατικό κόμμα. Δεν είναι ένα πράγμα! Είναι πολλά μαζί! Απόψεις διαφορετικές συντρόφων που βρίσκονται σ’ ένα πολιτικό χώρο ικανό να συνθέσει, να δημιουργήσει, ν’ αλλάξει τα δεδομένα να πρωτοπορήσει. Η άποψη της ιδεολογικής επιβολής δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ. Όλοι αγωνιούν και ελπίζουν σε ένα ΠΑΣΟΚ ενιαίο και δυνατό. Ένα ΠΑΣΟΚ που να αντλεί δύναμη από την διαφορετικότητα.

Divaynne είπε...

οχι μην μπερδεύεσαι..δεν τον φοβόμαστε..απλά έχουμε πιο σοβαρά πράγματα να κάνουμε και τον έχουμε ξεχάσει..ας κινηθεί από δω και πέρα όπως οφείλει και ας δράσει όπως τα υπόλοιπα στελέχη γιατί αυτό είναι.ένα από τα στελέχη.καμία διαφορά..μα καμία..

Το μεγαλο μας τσιρκο είπε...

...είναι κρίμα να βλέπει κανείς μια νέα κοπέλα να στηρίζει τα όνειρά της σε πολιτικές φυσιογνωμίες που έχουν εκπροσωπήσει κάθε ιδεολογική αλητεία με μοναδικό σκοπό το τι θα βάλουν στην τσέπη τους!!!
Για ρώτα το Βαγγελάκη σου πως το πήρε το ακίνητο των 15 δις δραχμών στην Ηρώδου Αττικού όταν ήταν Υπουργός Πολιτισμού κοπέλα μου!!!...και αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι το ανακαίνησε ως διατηρηταίο με χρήματα του Υπουργείου.....του Υπουργείου είπα?...λάθος...με χρήματα δικά σου(ή των γονιών σου) και δικά μου ήθελα να πω....

fisherman είπε...

Ψυχραιμία συντρόφια! ένα κόμμα είμαστε μη τρελαίνεστε. Το ΠαΣοΚ δε μπορεί χωρίς Βενιζέλο και ο Βενιζέλος δε μπορεί χωρίς ΠαΣοΚ. Αν τον κυνηγήσουν τώρα ξέρουν ότι έχουν πολλά να χάσουν. Αν ο ίδιος σηκώσει «μπαϊράκι» τότε έχει πολλά να χάσει και ίδιος. Να ξέρετε ότι όταν βλέπουμε εχθρούς τότε και μόνον τότε αυτοί πραγματικά υπάρχουν.

Eνεργός πολίτης είπε...

To επίσημο ΠΑΣΟΚ πάντοτε κατέπνιγε όλες τις διαφορετικές απόψεις και όπως λέγαμε εμείς στην ΠΑΜΚ αρχές της δεκαετίας του 90 "δεν άφηνε τα λουλούδια να ανθίσουν''.
Ο Ε Βενιζέλος έχασε αποκλειστικά και μόνον απο δικά του επικοινωνιακά και πολιτικά λάθη. Ο ΓΑΠ ενώ μας έλεγε οτι ωρίμασε δυστυχώς παραμένει ο ίδιος, δυσκίνητος και αναβλητικός