Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ο Kώστας Σημίτης στη Θεσσαλονίκη


Χτες στις 7:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο "Ολύμπιον" στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα της ομιλίας του ήταν η οικονομική κρίση.
Αρχικά μίλησε για τους λόγους που προκάλεσαν αυτή τη "φούσκα" στις τράπεζες της Αμερικής αρχικά και έπειτα στην Ευρώπη. Ένας κύριος λόγος ήταν ο αλλεπάλληλος δανεισμός. Οι τράπεζες έδιναν δάνεια χωρίς να έχουν το ανάλογο κεφάλαιο και χρεοκόπησαν
Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, περισσότερα δίνουμε στις εξωτερικές συναλλαγές παρά παίρνουμε. Επίσης ο κόσμος αγοράζει περισσότερα απ' ότι βγάζει και αναγκάζεται να δανειστεί από τις τράπεζες. Όλα αυτά οδήγησαν στην λεγόμενη οικονομική κρίση.
Βέβαια, στην Ελλάδα, επεσήμανε, το πραγματικό πρόβλημα της κρίσης δεν έχει εμφανιστεί ακόμα. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε τα χειρότερα.
Τόνισε και κάποιους κινδύνους που παραφυλάνε και θα πρέπει να τους αποφύγουμε. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα να ακολουθήσουμε το πρότυπο της Αμερικής που αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση της έχει χορηγήσει κάτι τρισεκατομμύρια δολάρια σε κάποιες τράπεζες για να μην φαλιρίσουν. Στην Αμερική εκδίδουν οι ίδιοι χαρτονομίσματα τόσο εύκολα αφού χρησιμοποιούνται σ' όλο το κόσμο. Στην Ευρώπη αν γίνει αυτό, το ευρώ θα εξασθενίσει, άρα η λύση στο πρόβλημα δεν πρέπει να είναι να δώσουμε πολλά χρήματα.
Στην Ελλάδα, συνέχισε, αν τώρα στο όνομα της κρίσης πέσουν πολλά χρήματα στις επιχειρήσεις και ανέβει ο απότομα ο αριθμός της ζήτησης θα έχουμε πάλι πρόβλημα.
Αυτά και πολλά περισσότερα αναλύονται στο βιβλίο του Κ. Σημίτη "Η κρίση" τέταρτη έκδοση εκδ. Πόλις.
Στο τέλος της ομιλίας του είπε πως η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα κυβέρνηση και αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Το Πασοκ θα δώσει λύσεις ασφαλείς όπως είχε κάνει άλλωστε και στο παρελθόν με την αλλαγή της δραχμής σε ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει να διαχειρίζεται τέτοιου είδους καταστάσεις και το έχει αποδείξει.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Σοφία

Κάτι διάβασα στην ιστοσελίδα του Γιάννη Παπαιωάννου και κατάλαβα ότι αύριο Κυριακή θα γίνει κάποια

πολιτική συνάντηση .

Αν κατάλαβα καλά , μπορείς να μου πείς που θα γίνει στην Αθήνα η στην Θεσσαλονίκη και άλλες λεπτομέριες ;;



Με εκτίμηση

Σπύρος Κονιδάρης

Sofia Maria Angelara είπε...

Δεν ξέρω για ποια πολιτική συνάντηση μιλάς. Εγώ ξέρω μόνο πως αύριο στις 11 π.μ. θα μιλήσει η Φώφη Γεννηματά στο "Grand Hotel" στη Θεσσαλονίκη.

Sofia Maria Angelara είπε...

Kαι αυτό επίσης:

ΘΕΜΑ : "ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ".

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων ενημέρωσης και διαλόγου που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές εξελίξεις και την σύγχρονη αναπτυξιακή του πρόταση, θα πραγματοποιηθούν πολιτικές εκδηλώσεις με ομιλητή τον βουλευτή της Β’ Θεσσαλονίκης Χάρη Τσιόκα και συγκεκριμένα:

• Την Κυριακή 5 Απριλίου 2009 και ώρα 12 το πρωί στη Ν.Μηχανιώνα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δημαρχείου της Ν.Μηχανιώνας.


ης: